Læsetid: 9 min.

EU’s nye sociale søjle er støbt med et vakkelvornt fundament

Det skulle være en del af EU-Kommissionens svar på den voksende populisme og EU-skepsis. Men selv om det lyder smukt, at EU vil sætte borgerne i centrum og sikre deres sociale rettigheder, som EU-landene i dag vil skrive under på, påpeger såvel tilhængere som kritikere, at der næppe er opbakning til mere end hensigtserklæringer. Det vil ikke i sig selv gøre en forskel i borgernes liv
Med en ny social søjle vil EU sætte borgerne  i centrum og sikre deres sociale rettigheder. Det inkluderer blandt andet at arbejdstagere har ret til rimelige lønninger, der sikrer en anstændig levestandard. Men kritikere mener, at det i praksis ikke vil komme til at betyde nogen forskel.

Med en ny social søjle vil EU sætte borgerne  i centrum og sikre deres sociale rettigheder. Det inkluderer blandt andet at arbejdstagere har ret til rimelige lønninger, der sikrer en anstændig levestandard. Men kritikere mener, at det i praksis ikke vil komme til at betyde nogen forskel.

Jakob Dall

17. november 2017

LONDON – Det har været en mærkesag for EU-Kommissionen i kølvandet på finans- og eurokriserne, den voksende populisme og Brexit samt et arbejdsmarked under hastig udvikling.

I dag bliver det til virkelighed, når EU-landene på det sociale topmøde i Göteborg efter alt at dømme godkender den såkaldte Europæiske Søjle for Sociale Rettigheder.

Den sociale søjle skal med EU-kommissionsformand Jean-Claude Junckers ord sikre, at »sociale prioriteter rangerer, hvor de hører hjemme: øverst på Europas dagsorden«.

Imidlertid er det netop et af problemerne med søjlen – hvis 20 principper skal fungere som pejlemærke for de europæiske politikere – at den netop ikke vil rangere øverst, siger Den Europæiske Faglige Sammenslutning (EFS) og andre kritikere, som Information har talt med.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Michael Kongstad Nielsen
  • Michael Hullevad
Alvin Jensen, Michael Kongstad Nielsen og Michael Hullevad anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Vejen til helvede er brolagt med - de bedste hensigter.
Nej tak til den politiske union.
Danmark, Ud af EU. Lad os stemme om det!

Alvin Jensen, Flemming Berger og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Et ’socialt’ EU, der bygger på mere end hensigtserklæringer, vil kræve en ændring af EU - traktaten, og dermed ny folkeafstemning. Det er ikke Løkkes og hans liberale og konservative venners livret, og i særdeleshed ikke, når det vil beskære kapitalens frihed.

Carsten Wienholtz, Alvin Jensen, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, morten rosendahl larsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Det er en misforståelse, at det er statens opgave at sikre incitamenter til at arbejde - det er alene arbejdsgivernes opgave, når det nu er et arbejdsmarked, vi taler om, og det er arbejde, de falbyder.

Carsten Wienholtz, Alvin Jensen, morten rosendahl larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Nu er det ikke hensigten, at dette møde skal føre til nogen forandring i EU-landene. Det er tænkt som, at man skal kunne komme til et fælles debatoplæg til fremtidige forhandlinger om en mulig social union.

Men Frankrig, der har tiltaget sig initiativet i EU, har offentligt udtalt, at man vil anvende den svenske model for arbejdsmarked og socialpolitik, og vil helt givet forsøge at "sælge" dette til andre lande. Men samtidig går Frankrig målrettet efter et tættere EU-samarbejde, medens Sverige syntes, det er tæt nok.

Angela Merkel, en anden sværvægter, har meldt afbud, da de tyske regeringsforhandlinger som bekendt brød sammen i morges, og hun vil bl.a. overveje nyvalg.

Polands regeringschef, Beata Szydło, er endnu mere vred på sine EU-kollegaer, end hun plejer, og udtalte i polske medier i går aftes, at hun går efter at sabotere alt, hvad der kommer på bordet.

Theresa May har sagt, at hun kommer for at møde Irlands premierminister, og vil i øvrigt holde bilaterale møde med udvalgte regeringsledere for at få good will til landets udtrædelse.

Og sådan har de fleste hver sit mål med mødet. Men i øvrigt må det da være positivt, at landenes regeringschefer nu er begyndt at overveje et borgernes EU.

Alvin Jensen, Niels Duus Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Benny Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@ Michael Kongstad Nielsen,

Man kan sagtens kalde dette møde for en slags populisme, for hensigten er jo - i hvert fald på sigt, at gøre EU mere populær hos borgerne.

Men hvis dette møde fører til et reelt oplæg, der igen kan føre til, at EU´s borgere kommer mere i centrum - og i hvert fald på samme niveau som storkapitalen, så syntes jeg faktisk, det er godt og positivt.

Men det ændrer selvfølgelig ikke effektivt på det reelle demokratiske underskud i unionen. Hvis den skal ændres, skal magten overføres til parlamentet, der i dag reelt er udenfor indflydelse. Og dette forudsætter desuden, at ministerrådets kompetence reduceres. Samt at lobbyister helt forbydes at operere.

Alvin Jensen, Steffen Gliese, Henrik Leffers og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Ja, Gert Romme, egentlig er jeg ikke vild med ordet 'populisme'. men det bruges jo i et væk af mange, og ofte nedsættende, og så var her en lejlighed til at lade boomerangen vende tilbage.

Om det er godt og positivt, at EU´s borgere kommer mere i centrum - i hvert fald på samme niveau som storkapitalen, ved jeg nu ikke. Jeg vil hellere sige ligesom Kari: - at landene skal have plads til at tage kampene på nationalt plan, og derfor skal de sættes fri fra EU’s lovgivning og sættes fri fra finanspagten.

Jeg tror iøvrigt ikke Søjlens principper nogen sinde bliver EU - lovgivning, der til er der alt for meget modstand i systemet. Det indre marked vil stå over sociale rettigheder,

Din sidste sætning om, at lobbyister helt bør forbydes at operere, lyder interessant.

Alvin Jensen og morten rosendahl larsen anbefalede denne kommentar

@ Michael Kongstad Nielsen,

Min kommentar omkring lobbyisme er en rent personlig betragtning, for, så vidt jeg ved, indgår det ikke i nogen forhandling.

Dette uvæsen kommer fra USA, og som i USA benyttes det af en række kapitalstærke organisationer og virksomheder til at få indflydelse på afgørelserne i EU.

Og for tiden er der 14.000 lobbyister med gigantiske budgetter, der udelukkende foretager public relations, public affairs og reel lobbying overfor 751 parlamentarikere og deres personlige assistenter samt overfor de 29 kommissærer. Og enhver kan jo forestille sig effekten af denne massive påvirkning og lobbyisternes mange penge.

Nogle EU-lande har faktisk lovgivning på dette område, og andre har ikke. Men fakta er, at disse lobbyister også opererer i lovgivningernes gråzoner, og har tiltaget sig en enorm indflydelse. Og netop dette burde beslutningstagerne i EU, altså ministerrådet, virkelig gribe ind overfor. Men borgerne er dårligt organiserede, for her mangler man borgernes pres på regeringslederne.

Carsten Wienholtz, Alvin Jensen, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, morten rosendahl larsen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar