Baggrund
Læsetid: 4 min.

Giftig glyfosat-strid griber ind i tysk regeringskrise

Tysk CSU-landbrugsminister afgør stik mod aftale med SPD-miljøminister udfaldet af afstemning om glyfosat i EU. Kovendingen udløser en ’tungtvejende tillidskrise’ mellem CDU/CSU og SPD, før forhandlingerne om en ny stor regeringskoalition overhovedet er begyndt
’Politikere, der aldrig tager beslutninger, får heller ingen knubs. Men det er heller ikke dem, der bringer landet fremad,’ siger den tyske landbrugsminister Christian Schmidt. 

’Politikere, der aldrig tager beslutninger, får heller ingen knubs. Men det er heller ikke dem, der bringer landet fremad,’ siger den tyske landbrugsminister Christian Schmidt. 

Omer Messinger

Udland
29. november 2017

Efter to måneders tysk regeringskrise er politiske skandaler og »stærke tillidsbrud« næppe, hvad de forhandlende parter har brug for.

Sådan har det imidlertid udviklet sig, efter at 18 ud af 28 EU-lande mandag overraskende stemte for en femårig forlængelse af tilladelsen til den kontroversielle ukrudtsgift glyfosat, der ifølge WHO’s kræftforskningsinstitut IARC »sandsynligvis er kræftfremkaldende«.

Efter lang tids tovtrækning opstod der i EU’s såkaldte appelkomité dermed et marginalt kvalificeret flertal på 65,7 procent ud af de fornødne 65 procent repræsentation af EU’s befolkning.

Tungen på vægtskålen blev Tyskland, som ellers i de hidtidige runder har stemt blankt, fordi der er intern uenighed i den afgående Forbundsregering mellem det CSU-ledede landbrugsministerium, der var for en forlængelse, og det SPD-ledede miljøministerium, der var imod.

I denne situation ville det være den regulære og nedfældede forretningsgang at stemme blankt. Det satte landbrugsminister Christian Schmidt fra CDU’s sydtyske søsterparti CSU sig dog ud over i afstemningen mandag, hvor han alligevel stemte for.

Det fik den tydeligt rasende SDP-miljøminister Barbara Hendricks til over for tysk presse at hævde, at de havde talt om afstemningen kort forinden, og at Christian Schmidt pr. sms skal have bekræftet uenigheden, hvormed Tyskland atter skulle stemme blankt.

Tungtvejende tillidsbrud

Det helt store spørgsmål blev straks, om kansler Angela Merkel og statsministeriet på forhånd kendte til Schmidts plan om at sætte Forbundsregeringens forretningsorden til side. Det bestred landbrugsministeren selv tirsdag.

»Jeg har taget denne beslutning alene og inden for det område, jeg har ansvar for,« udtalte Schmidt, der omtalte det som »en rent saglig beslutning«.

»Politikere, der aldrig tager beslutninger, får heller ingen knubs. Men det er heller ikke dem, der bringer landet fremad.«

SPD’s gruppeleder Andrea Nahles spurgte efter afstemningen, om Merkel »overhovedet har styr på sine tropper«, og hun talte om et »tungtvejende tillidsbrud«, der vil udgøre en »belastning« for de formentlig forestående forhandlinger om en ny stor regeringskoalition mellem CDU/CSU og SPD.

Uden at sige direkte hvordan, krævede miljøminister Barbara Hendricks ligeledes en beslutsom reaktion fra Merkel­.

»Jeg mener, at kansleren ud fra sit eget ansvar må afgøre, hvordan tilliden kan genoprettes.«

Mere direkte lød budskabet fra den tidligere landbrugsminister fra De Grønne, Renate Künast.

»Jeg vil vide, om det er sket med kansler Angela Merkels viden. Hvis ikke, må hun afskedige ministeren.«

Tirsdag eftermiddag endte Merkel med at bekræfte, at der var tale om et brud på forbundsregeringens forretningsorden. Herefter irettesatte hun Christian Schmidt, der har sikret kemikoncernerne og europæisk landbrug yderligere fem år med glyfosat, med ordene: »Det er noget, som ikke må ske igen.«

Der lurer ifølge en række tyske medier som ARD en mere dybtgående skandale, da Christian Schmidt internt i ministeriet allerede i juli skal være blevet foreslået at undersøge muligheden af »under eget ansvar« at gå enegang udenom miljøministeren i spørgsmålet om glyfosat i EU-Kommissionen. Her skal det også være overvejet, om forbundskansler Merkel kunne knyttes til beslutningen, men der foreligger ingen beviser på kontakt eller anvisninger om emnet.

Selvrespekt

Striden skal ses i lyset af den regeringskrise, der har hersket i Tyskland siden valget den 24. september. Her mistede de hidtidige regeringspartnere fra CDU/CSU og SPD mere end 14 procent – SPD alene faldt ned på historisk lave 20,5 procent og proklamerede straks at gå i opposition.

Efter de mislykkede Jamaica-forhandlinger mellem CDU/CSU, FDP og De Grønne stod dilemmaet mellem nyvalg, mindretalsregering eller en ny stor koalition mellem CDU/CSU og SPD. Yderst nødtvungen har socialdemokraterne åbnet en dør på klem for en ny regering under Merkels CDU/CSU, idet partileder Martin Schulz efter to måneders stejl afvisning nu vil lade partiets bagland tage stilling til spørgsmålet ved SPD’s partidage i december.

Allerede torsdag skal CDU, CSU og SPD i anledning af regeringskrisen i audiens hos forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier, der vil minde dem om deres ansvar for en regeringsdannelse.

»Hvis SPD har bare den mindste selvrespekt, må partiet insistere på, at Schmidt træder tilbage som minister, før partiet overhovedet skænker det en tanke at danne en ny stor koalition med CDU/CSU,« kommenterede avisen TAZ tirsdag, der kaldte landbrugsministerens egenhændige beslutning for »en medgift til den store koalition«.

»Da beslutningen er faldet på EU-niveau i kraft af CSU-ministerens uforskammede optræden og mod SPD’s erklærede vilje, så må socialdemokraterne sørge for, at glyfosat i det mindste bliver forbudt i Tyskland.«

Også internationalt udløste den tyske beslutning harme. Især de nord- og østeuropæiske lande stemte for forlængelsen, mens store landbrugsnationer som Italien og Frankrig forsøgte at blokere det. Trods den femårige tilladelse meddelte både den franske præsident Emmanuel Macron og den italienske landbrugsminister Maurizio Martina mandag, at de to lande vil forbyde glyfosat i løbet af de næste tre år.

Ifølge miljøminister Barbara Hendricks har landbrugsminister Christian Schmidt »forsøgt at sige undskyld«.

»Jeg svarede ham, at så dum kan man egentlig ikke være,« lød det tirsdag fra miljøministeren, der i et radiointerview med kanalen Deutschlandfunk har krævet strengere tyske regler, samt at tilladelse til sprøjtegifte skal helt væk fra landbrugsministeriet for at undgå lobbyindflydelse.

Selv om der er foregået et internt tysk regelbrud, kan EU-afstemningen ikke omstødes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

- Ifølge miljøminister Barbara Hendricks har landbrugsminister Christian Schmidt »forsøgt at sige undskyld«.

»Jeg svarede ham, at så dum kan man egentlig ikke være,« lød det tirsdag fra miljøministeren

Ja, hvis to ministre taler sådan sammen, så letter det ikke arbejdet med en ny stor koalition.

Trond Meiring og Johnny Winther Ronnenberg anbefalede denne kommentar

Der er ingen undskyldning for det han har gjort. Det kan kun være forsætligt. Hvad der undrer mig er, at EU kan godtage en stemme uden mandat. Hvad mon EU-domstolen vil sige til det?