Læsetid: 10 min.

De Grønne er tvunget til at tage en magt, der kan ødelægge dem

De tyske regeringsforhandlinger er kun akkurat begyndt. Hvis De Grønne går med i en Jamaica-regering, kan partiet miste kernevælgere på venstrefløjen. Hvis de ikke påtager sig ansvaret, kan det skade partiets omdømme. Den grønne politologiprofessor Hubert Kleinert mener, at partiet kan vinde ved at optræde pragmatisk – hvis de står hårdt på miljøpolitikken
Kansler Angela Merkel med lederen fra resten af den Jamaica-koalition, der ventes at danne regering i Tyskland, FDP’s Christian Lindner og De Grønnes Katrin Goering-Eckardt. Ikke mindst på flygtningeområdet er det vanskeligt at samle de tre på et område, hvor Lindner mener, at De Grønne vil føre en politik, der vil sende endnu flere ud til AfD.

Kansler Angela Merkel med lederen fra resten af den Jamaica-koalition, der ventes at danne regering i Tyskland, FDP’s Christian Lindner og De Grønnes Katrin Goering-Eckardt. Ikke mindst på flygtningeområdet er det vanskeligt at samle de tre på et område, hvor Lindner mener, at De Grønne vil føre en politik, der vil sende endnu flere ud til AfD.

Michael Kappeler

10. november 2017

»Det her er de sværeste regeringsforhandlinger i forbundsrepublikken historie. Og der er ingen tvivl om, at De Grønne sidder i det stærkeste dilemma.«

Ordene kommer fra Hubert Kleinert, som ikke bare er tysk partiforsker og politologiprofessor i sydvesttyske Wiesbaden. Han var i 1980’erne selv en af de ledende figurer, der sensationelt førte De Grønne ind i Forbundsdagen. I dag er han passivt medlem af partiet, og han forholder sig med egne ord forholdsvist følelsesneutralt til de igangværende såkaldte Jamaica-forhandlinger mellem Merkels CDU, det sydtyske CSU (de sorte), det liberale FDP (de gule) og miljøpartiet De Grønne.

Efter det tyske valg, hvor både CDU/CSU og socialdemokratiske SPD fik historisk dårlige valg, er det den eneste mulige flertalsregering, efter SPD har valgt at gå i opposition.

»De Grønne oplever et stærkt pres fra højre, især fra CSU, og et helt andet pres fra FDP. Selv om det er risikabelt for partiet, er det jo tvunget til at omgås valgresultatet og prøve at skabe en stabil demokratisk midte. Hvad der er godt for De Grønne må her være sekundært i forhold til, hvad der er godt for Tyskland.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Og så i konkurrence med FDP der røg ud af Bundestag forrige gang og helt sikkert ikke gerne gentager det nederlag - det kan kun gå galt. Husk på at de grønne var med i regeringen da Hartz IV-reformerne blev gennemført af Gerhard Schröder - den reform SPD lider under den dag i dag.
Der kommer et nyvalg - både i Storbritannien og i Tyskland,væk er Merkel og May,luften er renere og foråret kommer og alle er glade - især Macron og Corbyn.