Læsetid: 2 min.

Homoægteskaber bliver lovlige i Australien

I Australien stemte 61,6 procent for at lovliggøre ægteskab mellem personer af samme køn. Oven på afstemningen har australske politikere lovet at gøre det til en realitet inden jul
I Australien stemte 61,6 procent for at lovliggøre ægteskab mellem personer af samme køn. Oven på afstemningen har australske politikere lovet at gøre det til en realitet inden jul

Rick Rycroft

18. november 2017

Flertallet af de australske vælgere stemte onsdag den 15. november ja til, at folk med samme køn kan indgå ægteskab. Den australske premierminister, Malcolm Turnbull, sagde på et pressemøde i Canberra, at »det australske folk har stemt for fairness, for forpligtelse og for kærlighed«. Han meddelte derefter, at det nu var hans og de andre politikeres ansvar at få det ført ud i livet »inden jul«.

61,6 procent stemte ja, mens 38,4 procent stemte nej. Ifølge Det Australske Statistikbureau svarede 12,7 millioner på spørgsmålet om, hvorvidt loven bør ændres, så den tillader folk af samme køn at blive gift. Det svarer til en stemmeprocent på 79,5  procent.

Igennem de sidste tre måneder har der været kampagner for og i mod forslaget. Alex Greenwich er talsperson for den lighedskampagne, der er kørt til fordel for forslaget. Efter offentliggørelsen af resultatet, sagde han til The Guardian, at »kærligheden har vundet en jordskredsejr«.

»Vi har sammen opnået noget særdeles bemærkelsesværdigt, det er en sejr for fairness og for lighed, ikke bare for LGBTQI-miljøet, men for alle australiere,« sagde han.

I løbet af dagen kunne man se billeder og videoer af glade, dansende folk i gaden viftende med regnbueflag, som de også havde dekoreret parker og offentlige pladser med. Men på trods af begejstringen og det meget klare signal, som blev sendt, har vejen for at nå dertil været både lang og omkostningsfuld.

Afstemningen kostede de australske skatteydere omkring 122 millioner australske dollar, svarende til cirka 590 millioner danske kroner. Den var ikke et nødvendigt skridt for at kunne ændre lovgivningen på området. I kølvandet herpå har flere kritikere ifølge Reuters sagt, at premierministeren havde udvist mere mod, hvis han blot havde vedtaget en lov fremfor at sende den til folkeafstemning.

Der har tidligere været meningsmålinger i Australien, som har peget i samme retning. I en meningsmåling fra 2007 svarede 57 procent, at de støttede vielser mellem personer af samme køn. Ifølge The New York Times siger flere australiere, at landet kunne være kommet til det her punkt langt tidligere, hvis politikerne havde lyttet til meningsmålingerne.

Oppositionsleder Bill Shorton var en af kritikerne, som foran en forsamling i Melbourne sagde: »Først og fremmest vil jeg takke medlemmerne af vores LGBTQI-miljø. I burde ikke skulle have debatteret jeres rettigheder i en valgkamp, men i omfavnede den.«

Siden 2004 har det i Australien været ulovligt at indgå ægteskab mellem personer af samme køn. Det blev vedtaget under tidligere premierminister John Howard, som besluttede at definere et ægteskab som noget, der blev indgået mellem mand og kvinde. I de forgange måneder har John Howard, blandt andre konservative kræfter, da også advaret om, at det nye forslag kunne udgøre en fare for den religiøse frihed.

Efter afstemningen er der blevet fremsat et lovforslag i parlamentet. Det forventes, at det bliver godkendt i december. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Frede Jørgensen
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer