Baggrund
Læsetid: 8 min.

Islamisk Stat er en større terrortrussel end nogensinde

Islamisk Stat er tæt på at være besejret militært og drømmen om det islamistiske kalifat knust. Men dermed er truslen fra IS langtfra forbi. Mindst 100.000 IS-sympatisører, heriblandt tusindvis af hjemvendte IS-krigere med kamperfaring, udgør den terrortrussel, som USA og resten af verden skal tackle i mange år fremover
Ifølge den amerikanske terrorekspert Peter Bergen var tirsdagens inspireret af Islamisk Stat. Den islamistiske terrororganisation har været inspiration for i alt 15 bilangreb mod civile i USA og Europa siden 2014.

Ifølge den amerikanske terrorekspert Peter Bergen var tirsdagens inspireret af Islamisk Stat. Den islamistiske terrororganisation har været inspiration for i alt 15 bilangreb mod civile i USA og Europa siden 2014.

Bebeto Matthews

Udland
2. november 2017

Truslen fra Islamisk Stat er større end nogensinde. Tirsdag dræbte endnu en IS-inspireret terrorist, den usbekisk fødte Sayfullo Saipov, otte tilfældige fodgængere og cyklister i New York med en lejet pickup og sårede tolv andre.

Men den type angreb er kun en lille del af den overvældende terrortrussel, som verden står over for i kølvandet på den militære sejr over IS i Irak og Syrien. Ifølge en ny rapport fra det anerkendte Soufan Center er langt flere end 100.000 IS-sympatisører på myndighedernes radar, heriblandt tusindvis af hjemvendte IS-krigere med kamperfaring fra Syrien og Irak, som centret mener udgør en særlig fare.

Indtil nu har Syrien-krigerne kun stået for en mindre del af de mere end 144 terrorangreb, som IS har organiseret eller inspireret siden udråbelsen af det såkaldte islamiske kalifat i juni 2014. Men den situation forventer eksperterne vil ændre sig, når Islamisk Stats sidste bastioner i Irak og Syrien falder og tusindvis af hærdede jihadkrigere vender hjem.

»USA og Europa står over for en hidtil uset terrortrussel,« siger Lorenzo Vidino, leder af terrorforskningen på George Washington University i Washington DC. Og samme konklusion fremgår af en ny rapport fra Soufan Center, Beyond the Chaliphate, der beskriver den trussel, som IS forventes at udgøre i de kommende år.

Over 100.000 sympatisører

»Alene antallet af udenlandske IS-krigere og dem, som gerne ville have været IS-krigere illustrerer problemets omfang,« konkluderer rapportens forfatter Richard Barrett. Ifølge rapporten har omkring 40.000 IS-sympatisører fra hele verden sluttet sig til Islamisk Stats såkaldte kalifat i løbet af de seneste tre år.

Og andre 53.781 IS-sympatisører fra 146 forskellige lande står på listen over dem, der har forsøgt at slutte sig til IS eller frygtes at gøre det. Og dertil kommer en stor, men ukendt gruppe, som blot sympatiserer, men aldrig nåede at forlade deres hjemland for at følge kaldet fra kalifatet.

Lorenzo Vidino, der har stort kendskab til både amerikanske og europæiske myndigheders antiterrorindsats bekræfter, at op mod 100.000 er registreret, fordi de enten er rejst til kalifatet, har forsøgt at gøre det eller frygtes at gøre det.

»Det er rigtig mange mennesker, som potentielt udgør en trussel, især i lyset af, hvor få ressourcer det kræver at gennemføre terrorangreb af den type, vi har oplevet de seneste tre år,« siger han.

I en opfattende rapport med titlen Fear Thy Neighbor har Vidino gennemgået de 51 IS-inspirerede terrorangreb, som har fundet sted i USA og EU fra udråbelsen af det såkaldte kalifat i juni 2014 til juni 2017 og konkluderer, at de mange angreb blev gennemført af blot 65 personer.

Angrib hvor som helst

Mange af de mindst 144 angreb, som IS-inspirerede terrorister har gennemført på verdensplan er ligesom gårsdagens angreb i New York udført af såkaldt ensomme ulve, der uden nogen nævneværdig organisering har angrebet symbolske eller tilfældige civile mål i deres egne lande.

Ligesom Saipov har de fulgt de mange opfordringer, Islamisk Stat er kommet med til at angribe vantro vesterlændinge hvor som helst og med et hvilket som helst våben. En strategi, der har vist sig overordentligt effektiv.

»Hvis du ikke har en bombe eller en kugle, så udvælg en vantro amerikaner, franskmand eller enhver allieret,« lød den første blodige opfordring fra Islamisk Stats talsmand Mohammed Adnani i 2014.

»Knus hans hoved med en sten, slagt ham med en kniv, kør ham over med din bil, kast ham ud fra et højt sted, kvæl ham eller forgift ham.« 

AJOUR: Gerningsmanden i New York planlagde angreb i flere uger

York planlagde angreb i flere uger

  • Den 29-årige usbeker, der dræbte otte personer ved angrebet i New York, gjorde det i Islamisk Stats navn, og angrebet i Manhatten havde gennem flere uger planlagt sin ugerning. Det oplyser John Miller, vicekommissær fra New Yorks politi.
  • Efterforskerne baserer konklusionerne på en håndskrevet seddel, som lå i den lejede varebil. Teksten er på arabisk, siger Miller, som også oplyser, at Saipov aldrig har været genstand for en FBI-undersøgelse.
  • ’Det ser ud til, at han næsten præcist har fulgt de instruktioner, som IS har lagt på de sociale medier til sine følgere,’ siger Miller.
  • Samtidig siger en regeringskilde ifølge nyhedsbureauet Reuters, at den mistænkte har været i kontakt med en person, som FBI i øjeblikket efterforsker for terrorrelaterede aktiviteter.
  • Otte mennesker blev dræbt, og 12 mennesker blev såret, da den formodede gerningsmand Sayfullo Saipov kørte sin lejede pickup truck imod trafikken og ind over en cykelsti nær World Trade Center i den østamerikanske millionby. Det endte med, at han blev skudt og såret af politiet. Miller siger, at politiet fandt falske skydevåben og et antal knive i bilen. Han er frisk nok til at blive afhørt, skriver AP.

Kilder: Ritzau/Reuters

Ifølge terrorforskerne fra Soufan Center og George Washington University har størstedelen af de terrorangreb, som har ramt verden efter 2014, været begået af personer med base i det land, de har angrebet.

Kun 18 procent af angrebene i Vesten har været gennemført af hjemvendte Syrien-krigen, viser Lorenzo Vidinos studie fra juni måned, men det venter forskere vil ændre sig i den kommende tid, hvor stadig flere af mange fremmedkrigere vil forsøge at vende tilbage til deres oprindelseslande, eller i nogle tilfælde blive sendt hjem efter at have overgivet sig.

»Det er meget sandsynligt, at de folk, der vender tilbage fra krigszonerne i Syrien og Irak, vil udgøre en særlig fare,« siger Lorenzo Vidino.

Sikkerhedsventil

»Indtil nu har Islamisk Stats kamp for at overleve fungeret som en magnet på voldsparate fremmedkrigere og dermed også som en sikkerhedsventil for de samfund, de kommer fra. Men den tid er forbi nu og mange af dem, der før ville have valgt at gå i krig for IS i Syrien eller Irak har ikke længere et sted af tage hen. Det er derfor sandsynligt, at en del af dem vil begå terror i deres egne lande i stedet,« siger han.

Dem, der vender hjem fra krigszonen, udgør et særligt sikkerhedsproblem, er eksperterne enige om. Ifølge Soufan Center er mindst 5.300 tidligere IS-krigere vendt hjem, heraf omkring 1.500 til Europa. I de fleste europæiske lande er omkring en tredjedel af fremmedkrigerne allerede vendt hjem, mens det for Danmarks vedkommende er 69 ud af de omkring 145 danske fremmedkrigere, der er kommet tilbage.

Den danske efterretningstjeneste PET bekræfter over for Information, at tjenesten er »meget opmærksom på, at udviklingen i Syrien og Irak kan betyde, at flere fremmedkrigere vender hjem«.

»Mange af de danske fremmedkrigere har opholdt sig i en længere periode og kan være særligt radikaliserede og voldsparate og dermed udgøre en øget terrortrussel mod Danmark,« skriver PET i et mailsvar og vurderer, at omkring en fjerdedel af de udrejste IS-sympatisører stadig befinder sig i IS-kontrollerede områder, mens den sidste fjerdedel formodes at være dræbt.

Op mod 70.000 dræbte

Når kun 5.300 ud af de omkring 40.000 fremmedkrigere er vendt hjem, har det flere forklaringer, fremhæver Soufan Center i sin rapport. For det første er en hel del af de oprindelige IS-krigere blevet dræbt af den amerikanskledede koalition, af irakiske og syriske styrker eller af specialstyrker fra de vestlige lande.

Den franske journalist Vincent Nouzille har i sin nye bog Erreurs fatales afsløret, hvordan de franske specialstyrker i Irak bevidst går efter at eliminere franske fremmedkrigere. 

Ifølge chefen for den amerikanske specialstyrkekommando, general Raymond Thomas har den amerikanskledede koalition »slået mellem 60.000 og 70.000 ihjel«, siden krigen mod IS begyndte i efteråret 2014.

»De oprettede en hær, de indsatte den på slagmarken, og vi gik i krig med den,« som han formulerede det under det internationale sikkerhedstopmøde i Aspen i juli måned.

Derudover er det blevet vanskeligere for fremmedkrigeren er vende uset hjem, i takt med at de fleste lande har skærpet grænsekontrollen og øget overvågningen.

Ifølge The New York Times har de europæiske efterretningstjenester og Europol bl.a. oprettet store databaser over mistænkte fremmedkrigere samt oprettet et knudepunkt i Holland, hvor den europæiske indsats mod terror koordineres. Et amerikansk initiativ i Jordan med kodenavnet Operation Gallant Phoenix indsamler desuden oplysninger om IS-krigere fra kamppladserne i Syrien og Irak.

Og endelig sidder en hel del af fremmedkrigerne fast i tredjelande, f.eks. Tyrkiet, eller har søgt mod andre konfliktzoner i f.eks. Yemen og Libyen.

Desillusionerede

De fleste eksperter venter, at fremmedkrigerne vil vende tilbage gradvist, efterhånden som IS mister de sidste enklaver, de har i Syrien og Irak, og efterhånden som mulighederne viser sig. Men Lorenzo Vidino understreger, at de ikke alle sammen er lige farlige.

»Der er en gruppe, som er desillusionerede over deres oplevelser i det såkaldte kalifat og hader alt, hvad IS står for. Det er dem, som det er oplagt at integrere i samfundet igen,« siger han.

»Så er der en anden gruppe, som stadig er dybt radikaliserede og parate til at begå terror i deres hjemlande. Og så har du alt derimellem,« siger han.

Til midtergruppen hører bl.a. dem, som har tabt troen på Islamisk Stat, men er parate til at slutte sig til en anden lignende organisation, hvis de får mulighed for det – og så er der dem, der vil være villige til at hjælpe deres tidligere kammerater fra slagmarken.

Herhjemme bekræfter radikaliseringsekspert Thorleif Link fra Østjyllands Politi, at alle disse typer findes, også i Danmark.

»Nogle af dem, der rejste til Syrien blev voldsomt desillusioneret over, at muslimer slog muslimer ihjel. Mange tog en genvej hjem via en flygtningelejr, hvor de arbejdede. Det er i al fald det, de har fortalt os. Andre har været tæt på og har optrådt med våben på billeder, men hvad de mere præcist har lavet, kan vi ikke bevise,« siger han.

Over 2.000 dræbt af terror på tre år

Siden Islamisk Stat udråbte sit såkaldte kalifat i juni 2014 har bevægelsen gennemført og inspireret mindst 143 angreb i 29 lande. Over 2.000 er blevet dræbt og mange flere såret. I flere angreb har hjemvendte IS-krigere spillet en hovedrolle, bl.a.:

2014, maj: En fransk statsborger af algerisk oprindelse angriber det jødiske museum i Bruxelles med skydevåben. Fire blev dræbt.

2015, november: Mindst syv belgiere og franskmænd med bl.a. syrisk baggrund gennemfører et koordineret skud- og selvmordsangreb på fire steder i Paris. 130 blev dræbt, 433 såret. Mindst seks af gerningsmændene var hjemvendte IS-krigere.

2016, marts: Fire belgiere bl.a. med marokkansk baggrund samt en svensker med syrisk baggrund gennemfører et koordineret skud- og selvmordsangreb på Zaventem lufthavnen og metroen i Bruxelles, 32 døde og 300 sårede. Mindst tre af gerningsmændene var hjemvendte IS-krigere.

2017, maj: En brite med libysk baggrund gennemfører et selvmordsangreb mod en koncert i Manchester, 22 dræbte og 250 sårede. Han var hjemvendt IS-kriger fra Libyen.

2017, juli: To australiere forsøger at smugle en bombe om bord på et fly. Bombedele kom med flygods fra en tredje person i Tyrkiet, som var tidligere IS-kriger.

2017, august: En belgier bliver arresteret i Tyrkiet, mistænkt for at planlægge et angreb i Istanbul efter flere års ophold i Syrien.

Kilder: Soufan Center, New York Times, New Yorker, Guardian, DR m.fl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tryk avler modtryk. Personlig frygter jeg, at såkaldte "brave danske mænd" går til modangreb på hjemvendte IS-krigere, eller folk, der mistænkes for at være sådanne - hvor udseendet er afgørende. Frygt kan få folk til at gøre de mest utrolige ting, og frygt er der masser af her i landet. .

Morten Larsen, Espen Bøgh, Bjarne Bisgaard Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

man ved vel snart ikke hvad man skal tro, jeg gør ihvertfald ikke - vi går ind i Afghanistan pga. terror, vi gik ind i Irak, det skaber terror, vi går ikke ind i Syrien, det skaber terror - ufattelige historier om Islamisk stat der åbenbart kan sælge olie og blive mega rige, og den irakiske hær der flygter fra IS og lader våben og kørertøjer tilbage (hvordan flygtede de?) nu er IS så snart væk - det skaber også mulig terror - hvor er pengene fra IS? hvem købte olien? hvem solgte dem våben? // hvem kan hjælpe?

Hvis tabs tallene er 60.000 - 70.000 Islamister mod 2.000 terrorofre kan man vel ikke forlange det meget bedre?

Mit indtryk er at de fleste angreb gennemført i Europa og US nemlig IKKE er begået af hærdede hjemvendte jihadkrigere men derimod af selvopdyrkede sympatisører som meste af alt ikke følger de strenge islamiske regler men i stedet er eller har været små kriminelle ofte med kontakt til misbrugsmiljøet eller særlinge næsten uden kontakt til noget som helst.
Jeg har heller aldrig forstået hvorfor man skal være 'krigs erfaren og hærdet' for blot at kunne finde på at køre sin bil op i fortovet og dræbe eller såre 10 tilfældige mennesker. Man skal bare være svag i refleksionsevner og dum i sin tyrketro på at verdens magtstruktur kan på den måde radikalt ændres.
Erfaringer med andre terror bevægelser tyder mere på at når moderskibet synker mistes interesse for at ofre eget liv for noget der ikke længere eksisterer. Derimod kan der fra adskillige efterretningstjenestes side være en interesse i at holde frygten på høj blus. Man kan nære en stærk mistank om at disse 'akademiske' analyser og rapporter i temmelig høj grad kan være politisk bestilte.

Steffen Gliese, Trond Meiring og Morten Larsen anbefalede denne kommentar

@Colin Bradley

Jeg tror nu ikke det hele er så avanceret. Avisen har nogle sider der skal fyldes ud, og hvis der ikke er sket noget, er det jo en mulighed, at skrive om hvad man gætter på der sker.