Læsetid: 8 min.

Islamisk Stat er en større terrortrussel end nogensinde

Islamisk Stat er tæt på at være besejret militært og drømmen om det islamistiske kalifat knust. Men dermed er truslen fra IS langtfra forbi. Mindst 100.000 IS-sympatisører, heriblandt tusindvis af hjemvendte IS-krigere med kamperfaring, udgør den terrortrussel, som USA og resten af verden skal tackle i mange år fremover
Ifølge den amerikanske terrorekspert Peter Bergen var tirsdagens inspireret af Islamisk Stat. Den islamistiske terrororganisation har været inspiration for i alt 15 bilangreb mod civile i USA og Europa siden 2014.

Ifølge den amerikanske terrorekspert Peter Bergen var tirsdagens inspireret af Islamisk Stat. Den islamistiske terrororganisation har været inspiration for i alt 15 bilangreb mod civile i USA og Europa siden 2014.

Bebeto Matthews

2. november 2017

Truslen fra Islamisk Stat er større end nogensinde. Tirsdag dræbte endnu en IS-inspireret terrorist, den usbekisk fødte Sayfullo Saipov, otte tilfældige fodgængere og cyklister i New York med en lejet pickup og sårede tolv andre.

Men den type angreb er kun en lille del af den overvældende terrortrussel, som verden står over for i kølvandet på den militære sejr over IS i Irak og Syrien. Ifølge en ny rapport fra det anerkendte Soufan Center er langt flere end 100.000 IS-sympatisører på myndighedernes radar, heriblandt tusindvis af hjemvendte IS-krigere med kamperfaring fra Syrien og Irak, som centret mener udgør en særlig fare.

Indtil nu har Syrien-krigerne kun stået for en mindre del af de mere end 144 terrorangreb, som IS har organiseret eller inspireret siden udråbelsen af det såkaldte islamiske kalifat i juni 2014. Men den situation forventer eksperterne vil ændre sig, når Islamisk Stats sidste bastioner i Irak og Syrien falder og tusindvis af hærdede jihadkrigere vender hjem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tryk avler modtryk. Personlig frygter jeg, at såkaldte "brave danske mænd" går til modangreb på hjemvendte IS-krigere, eller folk, der mistænkes for at være sådanne - hvor udseendet er afgørende. Frygt kan få folk til at gøre de mest utrolige ting, og frygt er der masser af her i landet. .

morten rosendahl larsen, Espen Bøgh, Bjarne Bisgaard Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

man ved vel snart ikke hvad man skal tro, jeg gør ihvertfald ikke - vi går ind i Afghanistan pga. terror, vi gik ind i Irak, det skaber terror, vi går ikke ind i Syrien, det skaber terror - ufattelige historier om Islamisk stat der åbenbart kan sælge olie og blive mega rige, og den irakiske hær der flygter fra IS og lader våben og kørertøjer tilbage (hvordan flygtede de?) nu er IS så snart væk - det skaber også mulig terror - hvor er pengene fra IS? hvem købte olien? hvem solgte dem våben? // hvem kan hjælpe?

Mit indtryk er at de fleste angreb gennemført i Europa og US nemlig IKKE er begået af hærdede hjemvendte jihadkrigere men derimod af selvopdyrkede sympatisører som meste af alt ikke følger de strenge islamiske regler men i stedet er eller har været små kriminelle ofte med kontakt til misbrugsmiljøet eller særlinge næsten uden kontakt til noget som helst.
Jeg har heller aldrig forstået hvorfor man skal være 'krigs erfaren og hærdet' for blot at kunne finde på at køre sin bil op i fortovet og dræbe eller såre 10 tilfældige mennesker. Man skal bare være svag i refleksionsevner og dum i sin tyrketro på at verdens magtstruktur kan på den måde radikalt ændres.
Erfaringer med andre terror bevægelser tyder mere på at når moderskibet synker mistes interesse for at ofre eget liv for noget der ikke længere eksisterer. Derimod kan der fra adskillige efterretningstjenestes side være en interesse i at holde frygten på høj blus. Man kan nære en stærk mistank om at disse 'akademiske' analyser og rapporter i temmelig høj grad kan være politisk bestilte.

Steffen Gliese, Trond Meiring og morten rosendahl larsen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Colin Bradley

Jeg tror nu ikke det hele er så avanceret. Avisen har nogle sider der skal fyldes ud, og hvis der ikke er sket noget, er det jo en mulighed, at skrive om hvad man gætter på der sker.