Læsetid: 7 min.

Kampen mod monopoler som Google er en kamp for demokratiet

En monopolkritisk afdeling i en amerikansk tænketank blev tidligere i år lukket efter pres fra tænketankens store donor Google. Dermed leverede teknologigiganten et klart bevis for, at kampen for at bremse monopolerne ikke kun handler om konkurrence og lavere priser, men også om at forsvare demokratiet
Siden tidligere radikale økonomiminister Margrethe Vestager overtog posten som konkurrencekommissær, har hun med flere højtprofilerede sager rettet mod teknologigiganter som Apple og Google stået for en principfast og hård kurs over for monopolerne

Siden tidligere radikale økonomiminister Margrethe Vestager overtog posten som konkurrencekommissær, har hun med flere højtprofilerede sager rettet mod teknologigiganter som Apple og Google stået for en principfast og hård kurs over for monopolerne

Christophe Morin

1. december 2017

Tillykke til EU-kommissær Margrethe Vestager med den historisk store bøde til Google på 2,42 milliarder euro for at misbruge sin markedsdominans.

Det var budskabet fra den kendte amerikanske monopolkritiker Barry Lynn i en pressemeddelelse, som blev lagt ud på tænketanken New America Foundations hjemmeside i juni. Godt en måned senere blev Barry Lynn og hele hans Open Markets-afdeling smidt ud fra New America Foundation med den officielle begrundelse, at han skadede tænketankens arbejde.

Google var en af tænketankens store donorer, og da sagen kom frem i slutningen af august i bl.a. The New York Times, blev den udlagt som et eksempel på den måde, Google udøver sin bløde magt på.

Google er en stor donor og brugte mere end 60 millioner kroner på lobbyisme i USA alene i første halvår af 2017. Man kunne dog ikke konkret henvise til, at Google havde krævet, at de monopolkritiske folk blev fyret. Nærmere indikerede flere interne mails mellem Barry Lynn og ledelsen i New America Foundation, at den store donor gjorde det klart for tænketankens ledelse, at de var utilfredse med synspunkterne i den monopolkritiske afdeling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Frede Jørgensen
  • Henning Kjær
Frede Jørgensen og Henning Kjær anbefalede denne artikel

Kommentarer