Læsetid 5 min.

Det er et kapløb om at nedkæmpe de sidste rester af Islamisk Stat

De sidste større IS-byer i Syrien er faldet langt hurtigere end ventet. I Tyrkiet fortæller nyankomne flygtninge om, hvordan amerikansk-støttede kurdiske styrker og regimetro styrker næsten er faldet over hinanden for at komme først til den irakiske grænse
Russiske tropper i Deir es-Zour, der indtil for nylig var belejret af Islamisk Stat. Fra alle sider presses den tidligere så magtfulde organisation, og dens forskellige modstandere har travlt med at erobre dens territorie.

Russiske tropper i Deir es-Zour, der indtil for nylig var belejret af Islamisk Stat. Fra alle sider presses den tidligere så magtfulde organisation, og dens forskellige modstandere har travlt med at erobre dens territorie.

AP Foto

14. november 2017

TYRKIET – »Jeg er så bekymret for min familie, jeg burde ikke have efterladt dem der,« siger Kareem Shallan, 25, over telefonen. Han stammer fra byen Abu Kamal ved den syrisk-irakiske grænse, der blev regnet for Islamisk Stats sidste større bastion efter Raqqas og Deir es-Zours fald tidligere på efteråret. Nu er imidlertid også Abu Kamal faldet – ikke til oppositionsstyrker, men til det syriske regimes styrker.

Kareem Shallan flygtede ud af byen for en uge siden, da det syriske regime indledte slaget om byen – han frygtede, regimet ville tvangsindrullere ham i sine tropper. Det lykkedes ham at nå frem til flygtningelejren Al-Sad, der ligger syd for den nordlige syriske by, al-Hasakah. Lejren er under kontrol af SDF, Syriens Demokratiske Styrker.

Ifølge den seneste kontakt, Kareem havde med sine familie onsdag sidste uge, havde også den Iran-loyale folkehær af shiamilitser, Al-Hashd Al-Shaabi fra Irak, angrebet Abu Kamal få dage efter at have sparket IS ud af al-Qaim, en by ved den irakisk-syriske grænse, og angiveligt at have drevet adskillige irakiske IS-krigere og deres familier på flugt ind i Syrien.

Torsdag aften bekendtgjorde det syriske regime, at Abu Kamal var helt renset for IS-styrker. På videoptagelser ser man, hvordan hærstyrker fra det syriske regime mødes i grænsebyen med soldater fra deres allierede irakiske shiamilitser, Al-Hashd Al-Shaabi, og tager fælles-selfies med den støvede ørken som baggrund.

Nogle medier rapporterer dog om fortsatte kampe i Abu Kamal.

Vinderen er Iran

»Vinderen er Iran,« siger Anwar Al-Mushrif, syrisk politisk analytiker og deltager ved fredsforhandlingerne som delegat for Cairo-gruppen, der samler prorussiske medlemmer af oppositionen til Assad-regimet.

I en telefonsamtale med Information henviser han til de Iran-loyale shiamilitser i al-Hash al-Shaabi, som fik kontrol med al-Qaim, og til det syriske regime, som fik kontrol med Abu Kamal, hvorved der nu er åbnet en direkte landrute fra Iran til havne ved middelhavskysten. Dermed strækker den såkaldte shiamuslimske halvmåne – forstået som Irans indflydelsessfære i Mellemøsten – sig fra Iran til Irak over Syrien og til Libanon, hvor Hizbollah-militsen er dens garant.

Flygtninge fra området, som Information har talt med, bekræfter, at Islamisk Stats nederlag på alle fronter har formet sig som et kapløb mellem tre parter for at udfylde tomrummet: De Syriske Demokratiske Styrker, som støttes af den internationale koalition; den øvrige væbnede opposition, som USA ikke vil støtte; og det syriske regime med dets russiske og iranske allierede.

Abu Kamals fald er sket langt hurtigere end nogen havde forventet, ligesom det er tilfældet med flere af de seneste erobrede IS-højborge i Syrien.

»Det er et kapløb om at gøre det af med Daesh (IS, red.) mellem USA, Iran og Rusland,« siger Mahmoud Yahya, 60 år, der for nylig kom til Syrien som flygtning fra Deir es-Zour i det østlige Syrien.

Abu Kamals fald er sket langt hurtigere end nogen havde forventet, ligesom det er tilfældet med flere af de seneste erobrede IS-højborge i Syrien.

»Læg mærke til, at det kun tog det syriske regime og russerne en uge at få kontrol med Deir es-Zour« siger Mahmoud Yahya, der modtager os på et lille herberg i Gaziantep, en by i det sydlige Tyrkiet, hvor han bor midlertidigt med sin hustru, Maged, indtil de kan finde deres egen bolig.

De iranske og russiske styrker trænger frem sydfra sammen med det syriske regime, mens SDF støder frem fra nordøst med amerikansk støtte.

»De var lige ved at slå hinanden ihjel for selv at blive dem, der befriede byen først, men så indgik de en aftale om, at SDF kunne tage de største oliefelter i stedet for byen,« fortæller Mahmoud Yahya og videreudbreder dermed et af de mange ubekræftede rygter, der florerer i flygtningekredse om magtdelingen i Syrien.

Oliefeltet Al-Omar ligger, hvor floden Eufrats østlige løb passerer forbi Deir es-Zour og er et af Syriens største oliefelter. Der produceres dagligt 30.000 tønder olie her ifølge olieingeniør Mohamed Nasir, 55 år, fra Raqqa, som arbejdede på feltet i ti år, indtil IS fik kontrol over det i 2014 som et lukrativt aktiv til terrorfinansiering.

Mahmoud Yahya forlod Raqqa for få måneder siden og bor nu i en forstad til Istanbul, hvor han arbejder hos en grønthandler for at forsørge sin familie, der udgøres af tre døtre og hans kone.

Nådesløse angreb

»Både koalitionens fly og russiske fly angreb byen nådesløst,« siger Amena Baag, 55 år gammel og moder til fem børn. Hun flygtede fra Deir es-Zour ad flodvejen i en smuglers båd. 100 dollar per næse måtte hun betale for sig selv og alle i sin familie.

»Der var ingen sikker vej – eneste mulige flugtrute for os var via floden, mens det regnede med ildkugler fra himlen,« forklarer hun med en stemme, der stadig skælver ved mindet om de massive luftangreb på byen.

»Vi vidste ikke, hvad der foregik. Vi havde ingen kontakt til verden udenfor. Det kunne lige så godt have været rumvæsner, der var kommet til vores by,« siger hun, da Information møder hende i hendes søsters lejlighed i Mersin, en by i det sydlige Tyrkiet, kun to dage efter hendes ankomst.

Hun ser træt ud og virker panisk usikker omkring, hvad fremtiden vil bringe. Amena Baag hører ikke desto mindre til de heldige. Et stort, men ukendt antal civile hævdes at have mistet livet under luftangreb og bombardementer på byen. Mediedækningen af angrebet på Deir es-Zour har været sparsom, men lokale syriske aktivister viser Information en liste med navne på hundredvis af personer, der angiveligt blev dræbt under den internationale koalitions og russernes angreb. Den manglende tilstedeværelse af internationale medier og humanitære organisationer i området gør det næsten umuligt at bekræfte disse tal.

Raqqa blev erobret af De Syriske Demokratiske Styrker, SDF, domineret af kurdiske soldater og støttet af amerikanerne, men også med deltagelse af hundredvis af de arabiske krigere, der har svoret blodhævn over Islamisk Stat, som har dræbt brødre eller medlemmer af deres familie. Byen blev evakueret for civile, de bor nu i flygtningelejre rundt i området.

Kun lommer tilbage

»Situationen i lejren er helt forfærdelig,« fortæller Namma, 28 år, fra Raqqa. Hun ønsker ikke at blive  identificeret af frygt for SDF og YPG, den kurdiske milits, der er tæt sammenknyttet med PKK, der er klassificeret globalt som terroristgruppe, og som kontrollerede lejrene i områderne.

»Der er ikke engang telte nok til os – vi sidder som i fængsel her,« siger Namma i en kort telefonsamtale med Information. Der holdes skarp kontrol med lejrens beboere af frygt for, at nogen af dem kommer fra Islamisk Stat, siger hun. Der er også stor mangel på medicin, mad og indkvarteringssteder til nyankomne.

Ifølge nogle syriske iagttagere, Information har talt med i Tyrkiet, er Islamisk Stat trængt på alle fronter, men ikke helt uden territorial kontrol. Således skulle IS stadig kontrollere lommer og landsbyer i dele af området mellem Al-Mayadeen og Abu Kamal, hvortil kommer den østlige udkant af Deir es-Zour foruden enkelte landdistrikter ud for den nordlige provinsby al-Hasaka.

Oversat af Niels Ivar Larsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu