Baggrund
Læsetid: 2 min.

Kenyatta undgår omvalg, men han har ikke vundet bred folkelig opbakning

Kenyas præsident, Uhuru Kenyatta, tiltræder tirsdag officielt i sin anden embedsperiode
Kun omkring 37 procent af vælgerne stemte ved omvalget i Kenya. Uhuru Kenyatta vandt endnu fem år som præsident. Her ses han på valgdagen.

Kun omkring 37 procent af vælgerne stemte ved omvalget i Kenya. Uhuru Kenyatta vandt endnu fem år som præsident. Her ses han på valgdagen.

Ben Curtis

Udland
25. november 2017

Først blev Kenyas præsidentvalg annulleret, siden blev omvalget boykottet, og nu står Kenya efter alt at dømme med en præsident, der i endnu en periode på fem år skal lede landet uden bred folkelig opbakning.

Efter mere end tre måneders usikkerhed om Kenyas præsidentvalg afviste landets højesteret mandag anklager om, at også omvalget den 26. oktober var »fusk«. Det er en skuffelse for det største oppositionsparti, National Super Alliance, der havde håbet på endnu et omvalg.

Da kenyanerne i sidste måned skulle til stemmeurnerne på ny, efter at Kenyattas valgsejr den 8. august var blevet annulleret, opfordrede oppositionslederen Raila Odinga til boykot af præsidentvalget og trak sig som kandidat. Det medførte, at valgdeltagelsen blev mere end halveret. I august stemte 79 procent af kenyanerne, ved omvalget i oktober stemte omkring 34 procent, skriver Bloomberg.

For at komme den forventede kritik i forkøbet har Kenyas regering forsøgt at amputere oppositionen ved at advare folkevalgte i amterne mod at danne såkaldte ’folkesamlinger’, der på opfordring fra oppositionen har til formål at fremme politiske reformer, skriver Bloomberg.

De kenyanske myndigheder har siden omvalget forsøgt at slå ned på civilsamfundsorganisationer, der har protesteret over uregelmæssigheder i forbindelse med valghandlingerne, skriver menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.

Uro

Selv om Kenyatta nu står som vinder og undgår omvalg, ændrer højesteretsafgørelsen ikke ved, at han fra tirsdag i næste uge skal lede et land, der er splittet både geografisk, etnisk og politisk.

Der bor mere end 40 forskellige stammer i Kenya, og de folkevalgtes etniske tilhørsforhold spiller en central rolle i kenyansk politik. De fem største stammer, Kikuyu, Luhya, Kalenjin, Luo og Kamba udgør 70 procent af det østafrikanske lands 48 millioner indbyggere.

Mens Kenyatta er fra den største og gruppe, kikuyuerne, er oppositionslederen, den tidligere premierminister Raila Odinga fra Kenyas fjerdestørste etniske gruppe, Luo-stammen, der i de seneste år er blevet mere marginaliseret.

Derfor har det omstridte præsidentvalg skabt bekymring for, at Kenyattas genvalg vil øge spændingerne mellem landets etniske grupper og antænde en konflikt, der kan nå langt ud over Kenyas grænder, skriver CNN.

Uregelmæssighederne i forbindelse med præsidentvalget i august førte til lokale uroligheder, der ifølge den regeringsstøttede menneskerettighedsgruppe Kenyas Nationale Kommission for Menneskerettigheder kostede 37 mennesker livet.

Det er ikke første gang, der er blevet sået tvivl om Uhuru Kenyattas legitimitet som præsident. Uhuru Kenyatta (f. 1961), der er søn af landsfaderen, Muhoho Kenyatta, er ikke kun berygtet for sin antiimperialistiske retorik, men er også mistænkt for at have været involveret i de dødelige uroligheder, der kostede op mod 1.200 mennesker livet og sendte 600.000 på flugt efter præsidentvalget i 2007.

Sagen, der har været taget op ved Den Internationale Straffedomstol, ICC, blev dog udsat i 2014 på grund af manglende beviser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her