Baggrund
Læsetid: 2 min.

Kinesiske medier hylder Trumps Kina-besøg

Den statskontrollerede kinesiske presse glæder sig over, at USA’s præsident udviser respekt og forsonlighed over for Xi Jinping
»Den store sal i Folkets Gyldne Hal glitrede og strålede under de to distingverede gæsters store møde«, hedder det i avisen,« skriver kommunistpartiets officielle talerør, Folkets Dagblad om Xi Jingping og Donald Trumps møde

»Den store sal i Folkets Gyldne Hal glitrede og strålede under de to distingverede gæsters store møde«, hedder det i avisen,« skriver kommunistpartiets officielle talerør, Folkets Dagblad om Xi Jingping og Donald Trumps møde

Andy Wong

Udland
11. november 2017

BEIJING – Fantastisk. Forrygende. Fabelagtige dage. Sådan lyder USA’s præsident, Donald Trumps egen karakteristik af sit statsbesøg i Beijing, der blev afviklet under pompøse former.

Kinas medier og eksperter svælger i samme vurdering, mens Trump i mellemtiden er fløjet videre, på vej til næste destination på sin asiatiske rundrejse.

»Kina har grund til at glæde sig,« udtaler eksempelvis Chen Daoyin, politilog fra Shanghai, og betegner Trumps besøg som en diplomatisk sejr for Kinas præsident Xi Jinping.

»Lederen af verdens stærkeste magt har lige være på pilgrimsfærd hos Xi – sådan vil alle kinesere uundgåeligt opfatte det.«

»Trump har været en glædelig overraskelse. Hans valgkampsretorik vakte jo frygt for handelskrig«, supplerer Chen Weihua, en redaktør ved den amerikanske udgave af China Daily.

»Men Trump har håndteret de kinesisk-amerikanske relationer forbløffende godt, ikke mindst har han tilsyneladende været i stand til at udvikle en tæt og god personligt arbejdsrelation til præsident Xi Jinping.«

Sidste år var forsker ved Fudan Universitet Shen Dingli fremme med et forslag om at lukke Kinas ambassade i Washington i protest imod Trumps erklærede sympatier for Taiwan, der i Kina betragtes som en ulovligt løsreven provins.

Moderat og respektfuld

Nu er han er mere forsonlig. »Det her var mere end en succes,« siger eksperten i internationale relationer om Trumps Kina-tur.

»Trump opførte sig moderat og respektfuldt. Han udviste respekt over for Kinas leder og kultur … Xi har gjort Trump til en bedre præsident«.

Forsiderne på Kinas af kommunistpartiet kontrollerede presse var på dagen for Trumps afrejse plastret til med store og identiske fotografier af lederne af verdens største økonomier med overskrifter, der fremhævede, hvorledes »kammerat Xi« og hans kapitalistiske besøgsven var gået sammen om at få mest muligt ud af »diplomati mellem statsoverhoveder«.

En artikel i kommunistpartiets officielle talerør, Folkets Dagblad, har en gribende lyrisk reportage med scener fra afskedsbanketten til Trumps ære. »Den store sal i Folkets Gyldne Hal glitrede og strålede under de to distingverede gæsters store møde«, hedder det i avisen.

»Xi Jinping påpegede, at selv om der er et enormt ocean mellem Kina og USA, har geografisk afstand aldrig forhindret disse to store nationer i at finde sammen… Som et gammelt kinesisk ordsprog lyder: ’Ingen afstand, selv ikke udmålt af fjerne bjerge og vældige have kan forhindre udholdende mænd i at nå deres mål’.«

»Trump har opblødt sin tone over Kina i handelspolitiske spørgsmål,« noterer lederen i Global Times med henvisning til den amerikanske præsidents kontroversielle udtalelse om, at man ikke kunne give Kina skylden for USA’s store handelsunderskud.

China Daily kalder Trumps besøg for »et værdifuldt fremskridt«, der »vil kunne række vidt i forhold til at stabilisere det altafgørende, men til tider ustabile forhold mellem USA og Kina«.

Da Trump fløj videre til Vietnam, hyldede også han besøget som »meget produktivt«, men blev i amerikanske medier kritiseret for ikke at have nævnt menneskerettighedernes, pressefrihedens og de amerikanske arbejderes sag over for Beijing.

En kritiker bemærkede, at Beijing havde spillet på den amerikanske præsident, »som var han en violin«.

© The Guardian og Information. Whang Zhen bidrog til denne artikel. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her