Læsetid: 2 min.

Hvad med klimaet? Uge 44: Samtlige verdens lande minus USA og Syrien står bag Paris-aftalen

CO2-udledninger har toppet i mange lande, og næsten alle er nu med i Paris-aftalen. Men USA går egne vildveje, og CEO’er sover i timen
4. november 2017


Toppen er nået

Ifølge en ny analyse fra World Resources Institute har CO2-udledningerne i 49 lande nu toppet og forventes ikke længere at ville stige. Yderligere otte lande ventes at nå vendepunktet inden for et årti.

De 49 lande står for 36 pct. af de aktuelle globale udledninger og omfatter bl.a. USA, Canada, Rusland, Brasilien, Australien og flertallet af lande i EU. Danmarks udledninger toppede ifølge analysen allerede i 1996. Senest i 2030 ventes også Kina, Japan, New Zealand, Mexico m.fl. at have nået vendepunktet.

Udviklingen skyldes den løbende omstilling til grønne energiformer. Den går dog langtfra hurtigt nok til at sikre den markante CO2-reduktion, der skal til for at nå Paris-aftalens klimamål.

USA (næsten) alene i verden

Nicaragua har nu underskrevet klimaaftalen fra COP21 i Paris. Hidtil har landets regering sagt nej, fordi man ikke anså Paris-aftalen for vidtgående nok, men nu er man altså med. Det betyder, at samtlige verdens lande minus USA og det borgerkrigslammede Syrien står bag den globale klimaaftale.

Pruitt renser ud

Chefen for den amerikanske miljøstyrelse EPA, klimaskeptikeren Scott Pruitt, har annonceret en udskiftning af gruppen af eksterne eksperter, der rådgiver EPA. Det sker angiveligt for at sikre et bredere spektrum af holdninger. De nye rådgivere må ikke være fagfolk, der i dag modtager forskningsstøtte fra EPA, og ej heller eksperter, der arbejder for nationale, lokale eller indfødte myndigheder. Pruitts udmelding siger til gengæld ikke noget om, at de nye rådgivende eksperter ikke må have modtaget støtte fra erhvervslivet.

»Pruitt udrenser videnskabelige eksperter fra sine videnskabelige råd og erstatter dem med talerør for de store forurenere,« siger til AP den demokratiske senator Tom Udall, medlem af senatskomiteen, der bevilger midler til EPA.

CEO’er ikke klimabevidste

72 pct. af verdens store og mellemstore virksomheder inddrager stadig ikke klimaændringernes risici for økonomien i deres årsberetninger. Det fremgår af en global måling omfattende 4.900 virksomheder foretaget af revisionsfirmaet KPMG.

Stadig flere myndigheder og institutionelle investorer opfordrer ellers virksomheder til at lave faste analyser af, hvordan de bedst indretter sig for at mindske klimaændringer og stille om til grøn energi, og hvordan dette kan påvirke forretningen.

Ifølge undersøgelsen har kun seks af de 250 største selskaber i verden via modeller og beregninger informeret investorer om klimaændringernes konsekvenser for virksomheden.

Serie

Hvad med klimaet?

I august 2017 udkom en rapport, der konkluderede, at verdens lande havde 1.000 dage tilbage, hvis ambitionerne i Paris-aftalen skal indfries. Næsten alle verdens lande har underskrevet klimaaftalen, men det kniber ofte med at følge ambitionerne op med handling. I denne serie vil vi bringe en oversigt over de store og små skridt, der tages i henholdsvis den rigtige og forkerte retning

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu