Læsetid: 2 min.

Hvad med klimaet? Uge 45: USA er nu det eneste land i verden, der står udenfor Paris-aftalen

To tidligere toppolitikere skærper kampen for klimaet, mens USA’s nuværende præsident vil have mere klimaskepsis i sit system
Solopgang over et kulkraftværk Hohenhameln i Nordtyskland. 

Solopgang over et kulkraftværk Hohenhameln i Nordtyskland. 

Julian Stratenschulte

11. november 2017

Bloomberg i kamp mod kul

New Yorks tidligere borgmester Michael Bloomberg, der i dag er FN’s specialudsending om klima, har på klimamødet i Bonn, COP23, annonceret en donation på 50 millioner dollar til kampagnen for afvikling af kulkraftværker i Europa og Asien.

»Kul er den største enkeltkilde til forurening. Det vil gøre en enorm forskel med hensyn til klimaforandringer, hvis vi kunne udskifte kul med et hvilket som helst andet brændstof,« siger Bloomberg til The Guardian.

Gore uddanner aktivister

USA’s tidligere vicepræsident Al Gore fortsætter sin kamp for klimaet. Hans organisation, Climate Reality Project, har netop i Pittsburgh afholdt sit 36. træningsseminar for vordende klimaaktivister. 1.300 deltagere fra forskellige lande brugte tre dage på at lære om klimakrisen, dens løsninger, og hvordan man formidler budskabet.

Al Gores nye film, En ubekvem sandhed 2, har premiere i danske biografer den 16. november

USA nu helt alene i verden

På andendagen af klimaforhandlingerne i Bonn, COP23, meddelte en syrisk delegeret, at også hans borgerkrigsparalyserede land vil underskrive klima-aftalen fra Paris. I sidste uge skrev Nicaragua under, og det betyder, at samtlige lande i verden minus ét bakker op om aftalen, der har som mål at bremse opvarmningen et godt stykke under to grader.

Nok en skeptiker

Endnu en gang har præsident Donald Trump nomineret en erklæret beskytter af den fossile energiindustri til en topstilling. Kathleen Hartnett White, der ifølge Trump skal lede USA’s Miljøkvalitetsråd, markerede sig ved en senatshøring i denne uge som udtalt klimaskeptiker.

Hartnett White, tilknyttet Texas Public Policy Foundation, der er støttet af den fossile industri (TPPF), og opført som ekspert hos det klimaskeptiske Heartland Institute, sagde under høringen, at det er »meget usikkert«, hvilken rolle mennesket spiller, når det gælder klimaændringer.

»Der er utrolig mange forskellige meninger blandt klimaforskere,« sagde Trumps kandidat, da hun blev konfronteret med den af regeringen netop offentliggjorte Fjerde Nationale Klimavurdering, der fastslår menneskelige aktiviteter som helt dominerende årsag til klimaændringerne.

»Personligt har jeg mange uafklarede spørgsmål«, sagde Hartnett White, der foretrækker at beskrive CO2 som et nyttigt plantenæringsstof.

Serie

Hvad med klimaet?

I august 2017 udkom en rapport, der konkluderede, at verdens lande havde 1.000 dage tilbage, hvis ambitionerne i Paris-aftalen skal indfries. Næsten alle verdens lande har underskrevet klimaaftalen, men det kniber ofte med at følge ambitionerne op med handling. I denne serie vil vi bringe en oversigt over de store og små skridt, der tages i henholdsvis den rigtige og forkerte retning

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Trond Meiring
Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

USA skal nok komme med, de vil før eller siden mærke på bundlinien, at de står udenfor, teknologisk vil de være tilbagestående, og det samme vil jo gælde hele vejen rundt om den nye tids industrier.

Det afholder ikke de vante USA-klakkører i fortsat at mene, at det er Guds eget land, og alt det andet gejl, de vælter af sig ved en hver given lejlighed.

Eva Schwanenflügel og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar