Ghassan Hadid stod i sin have i det IS-besatte Mosul, da han blev slået af omkuld af noget, der føltes »som et jordskælv«.
De havde ikke før set eller mærket koalitionens bomber i hans kvarter i den irakiske storby. Nu stod huset i brand. Hans kone blev slynget ud af huset. Hendes ene ben var sprængt væk. Murbrokker og sten kollapsede oven på hans søn Muthanna. Inde i det kollapsede hus lå hans femårige barnebarn, Abdallah og drengens mor, Fadhila, der var gravid i syvende måned. Alle fire var dræbt.
De officielle opgørelser for koalitionens luftkrig mod Islamisk Stat viser et rekordlavt antal civile dræbte.
Faktisk var krigen 15 måneder gammel, før koalitionen vedkendte sig ét eneste civilt tab som følge af bombardementerne i Irak, selv om den havde smidt over 30.000 bomber mod Islamisk Stat i Irak og Syrien. Koalitionens talsmænd har jævnligt kaldt det »den mest præcise luftkampagne i historien«.
Den fortælling bliver nu undermineret af flere undersøgelser, samt researchen bag denne artikel og ny DR2-dokumentar.
Efter tidligere at have afvist historien om Hadid-familien som »ikke-troværdig« har koalitionen i en pressemeddelelse i slutningen af september erkendt, at »fire civile blev dræbt«. Det sker, efter Information og DR2 flere gange har konfronteret koalitionen med ny dokumentation for angrebet, der fandt sted i Mosul 22. april 2015.
Svært at undgå civile tab
Chris Jenks undersøgte som officer i den amerikanske hær selv civile drab under den amerikansk-ledede besættelse af landet. Han mener, at koalitionen har skudt sig selv i foden.
»Hvor trist og tragisk det end lyder, så er det nærmest umuligt at udkæmpe en urban konflikt i et beboet område så stort som Mosul og samtidig undgå masser af civile drab,« siger Jenks, der i dag er juraprofessor på Southern Methodist University i Texas.
»Det var muligvis en god soundbite. Men jeg tror, at nogle nok har været lidt for ivrige efter at holde antallet af civile tab nede,« siger han i et interview i forbindelse med dokumentarfilmen.
I løbet af krigens tredje år har også flere undersøgelser fra Human Rights Watch og Amnesty International udfordret koalitionens fortælling.
»Den tragedie, som har ramt Ghassan Hadid og hans familie, svarer ulykkeligvis nøje til den række af drab på civile i Mosul – på grund af koalitionens vilkårlige bombninger – som Amnesty dokumenterede i løbet af sommeren 2017,« siger Amnestys generalsekretær Trine Christensen til Information.
»Vi advarede om, at koalitionen ikke gjorde nok for at undgå civile tab. Og vi opfordrede til, at koalitionen – i stedet for automatisk at benægte beskyldninger om civile tab – gik aktivt ind og undersøgte, hvor man kunne have gjort mere for at undgå civile tab,« siger hun.
Koalitionen har ikke ønsket at stille op til interview om undersøgelsens endelige resultat.
Europe’s Hidden War
DR2-dokumentaren ’Når vores bomber rammer de forkerte’ er lavet af Information-journalist Rasmus Raun Westh, der også har skrevet denne artikel, i samarbejde med den hollandske journalist Jannie Schipper.
Begge er med i det cross-border-journalistiske samarbejde ’Europe’s Hidden War’, der er støttet af Journalismfund.eu.
Du kan se hele dokumentaren på dr.dk eller se traileren nedenfor.
Europe's Hidden War
'Europe’s Hidden War’ er et cross-border-journalistisk samarbejde, der er støttet af Journalismfund.eu. Projektet er stiftet af Information-journalisten Rasmus Raun Westh, der samarbejder med den hollandske journalist Jannie Schipper.
Med i projektet er også NRC Handelsblad. Den hollandske avis har blandt andet skrevet historien om advokat Liesbeth Zegveld, der fører en sag på vegne af to bombeofre, hvis historie holdet kunne fortælle efter en researchrejse til Irak. Sagen er også blevet taget op under en høring i det hollandske parlament.
DR2-dokumentaren 'Når vores bomber rammer de forkerte' udspringer også af projektet. Filmen kan ses på dr.dk.
Seneste artikler
Først da den første tvivl om fejlbombning meldte sig, fik Forsvaret en procedure for civile drab
6. marts 2018Da danske kampfly i 2015 bombede et mål i Nordirak og blev i tvivl om, hvorvidt de havde ramt civile, bragte det et andet problem i søgelyset: Retningslinjerne for, hvordan de udsendte soldater skulle håndtere sager om civile drab, var slet ikke blevet godkendt. På det tidspunkt havde de været udsendt i over ti månederUSA’s luftkrige er blevet mere vilkårlige og uigennemskuelige
31. januar 2018Det er blevet kendetegnende for Trumps administration, at der mangler gennemsigtighed omkring amerikanernes øgede brug af bomber i operationerEL: Forsvarsministeren skal redegøre for Danmarks rolle i mørklægningen af krigen mod IS
26. januar 2018Fra starten af krigen mod IS krævede Danmark, at koalitionens ledelse anonymiserede Danmarks rolle i angreb. Mørklægningen forhindrer civile i at få svar på, hvilket land der dræbte deres kære – også hvis det ikke er Danmark, der står bag. Nu kræver Enhedslisten svar på, hvor højt oppe i Forsvaret beslutningen om at kræve lukkethed blev taget