Baggrund
Læsetid: 2 min.

Krigsforbryder død efter at have drukket gift i retten

Onsdagens appelsag i FN-tribunalet i Haag om krigsforbryderen Slobodan Praljak endte dramatisk, da hovedpersonen drak gift kort efter at have fået stadfæstet sin dom på 20 års fængsel. Han døde efterfølgende på hospitalet
Foran en måbende sal rejste den tidligere bosnisk-kroatiske general Slobodan Praljak sig i retssalen og drak af en lille brun cylinderformet flaske, der viste sig at være en dødelig gift.

Foran en måbende sal rejste den tidligere bosnisk-kroatiske general Slobodan Praljak sig i retssalen og drak af en lille brun cylinderformet flaske, der viste sig at være en dødelig gift.

Ritzau Foto

Udland
30. november 2017

Kort tid efter, at det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY) havde afsagt dommen over den tidligere bosnisk-kroatiske general Slobodan Praljak, rejste han sig op i retssalen med ordene: »Jeg er ikke krigsforbryder.«

Herefter tog han en brun cylinderformet flaske frem fra lommen og drak indholdet.

»Det, jeg drikker nu, er gift,« sagde den 72-årige mand foran en måbende sal, der hurtigt fik trukket retsalens gardiner for og tilkaldt en ambulance. Scenerne blev dokumenteret af FN-tribunalets egen videotjeneste.

Politiet erklærede retssalen for et gerningssted, og Praljak blev kørt til hospitalet i Haag, hvor han efterfølgende afgik ved døden. Det bekræftede Kroatiens regeringschef, Andrej Plenkovic, ifølge nyhedsbureauet AP.

»Vi har alle ulykkeligvis været vidne til, at han har taget sit eget liv,« sagde Andrej Plenkovic.

Slobodan Praljak havde netop fået stadfæstet sin dom på 20 års fængsel i en appelsag, som involverede seks tidligere bosnisk-kroatiske militærledere og politikere. I 2013 blev de dømt for krigsforbrydelser i op til 25 år. Domsafsigelserne i appelsagerne er de sidste i rækken af domme for forbrydelser begået under den jugoslaviske borgerkrig i begyndelsen af 1990’erne.

Praljak kæmpede for at skabe en ren kroatisk region i Bosnien. Inden krigen arbejdede han som forfatter og instruktør.

Praljak blev blandt andet sigtet for i 1993 at have beordret ødelæggelsen af byen Mostars gamle bro fra det 16. århundrede. Dommerne medgav onsdag ifølge the Guardian, at broen havde været et legitimt militært mål under konflikten, men ville ikke ændre ved den overordnede dom på 20 års fængsel.

De sagde, at alle seks mænd, som var blevet fundet skyldige i at tage del i udryddelsen af bosniske muslimer, stadig var skyldige i mange og meget alvorlige forbrydelser.

Onsdagens afgørelser kom en uge efter den tidligere bosnisk-serbiske hærchef Ratko Mladic blev idømt livsvarigt fængsel for de værste forbrydelser, Europa har set siden Anden Verdenskrig. Dommen var en af de hårdeste, ICTY har afsagt i løbet af sit mere end 24-årige virke.

Ratko Mladic gik under navnet ’Slagteren fra Srebrenica’, bl.a. fordi han i 1995 var øverstkommanderende for de styrker, der massakrerede omkring 9.000 mænd og drenge i den muslimske Srebrenica-enklave. Derudover spillede han en nøglerolle i en lang række andre krigsforbrydelser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her