Baggrund
Læsetid: 6 min.

Merkel under massivt pres efter forhandlingssammenbrud

Det liberale FDP har meldt sig ud af forsøget på at danne en tysk Jamaica-regering. En mindretalsregering er et muligt historisk nybrud, men trods forbundspræsidentens formaning peger det meste på et tysk nyvalg med helt åben udgang – også for Merkel, mener kommentatorer
Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, fortalte ved et pressemøde i går om de rekordlange forhandlinger om en Jamaica-regering mellem CDU/CSU, FDP og De Grønne. Forhandlingerne er nu brudt sammen og har sendt Tyskland ud i en historisk politisk krise.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, fortalte ved et pressemøde i går om de rekordlange forhandlinger om en Jamaica-regering mellem CDU/CSU, FDP og De Grønne. Forhandlingerne er nu brudt sammen og har sendt Tyskland ud i en historisk politisk krise.

Michael Sohn

Udland
21. november 2017

»Det er bedre ikke at regere end at regere på et falsk grundlag.«

Det var en fåmælt Christian Lindner, leder af det liberale FDP, der natten til mandag valgte at afbryde de rekordlange forhandlinger om en Jamaica-regering mellem CDU/CSU, FDP og De Grønne.

De øvrige forhandlingspartnere meldte derimod fortørnet ud, at man til sidste sekund havde kæmpet for at nå et kompromis. Med andre ord: at man ikke selv var skyld i, at forhandlingerne brød sammen, og at Europas største nation nu befinder sig i en historisk politisk krise.

Allerede mandag morgen opstod der heftig debat i de tyske medier og på sociale medier om, hvorvidt det virkelig kun er FDP, der er skyld i forhandlingssammenbruddet, på hvilke punkter og siden hvornår.

Især på tre områder var der substantielle forskelle mellem de tre partier.

For det første miljø, herunder ikke mindst kulkraft, som De Grønne vil udfase hurtigst muligt, mens både FDP og CDU/CSU har strittet imod af forsynings- og konkurrencemæssige årsager.

For det andet den såkaldte ’solidaritetsskat’, som FDP vil have fjernet helt, mens især De Grønne ser det som en skattelettelse til de rige.

I en lange række kompromisser er det dog et tredje punkt, nemlig spørgsmålet om flygtninge og familiesammenføring, der har været dråben, der har fået forhandlingsbægeret til at flyde over. Her har De Grønne ikke indvilget i de øvrige partiers faste øvre grænse på 200.000 flygtninge om året. Tværtimod vil miljøpartiet tillade familiesammenføringer for såkaldt subsidiært beskyttede flygtninge, hvilket især FDP har afvist.

Statspolitisk ansvar

Da en Jamaica-koalition var den eneste mulige flertalsregering, har der i tyske medier været stærk kritik af både FDP og partiformand Christian Lindner, der trods de lange forhandlinger »ikke ser et grundlag for gensidig tillid«.

På dette punkt har politologiprofessor Uwe Jun fra Trier Universitet på radiokanalen Deutschlandfunk anklaget Jamaica-partierne for at gøre kompromiser til et tegn på egen svaghed.

»Vi lever i et demokrati, og i et pluralistisk demokrati er kompromiser nødvendige, ja, de er konstitutive for demokratiet.«

Hans kritik bakkes op af den berlinske partiforsker og politologiprofessor Gero Neugebauer.

»Lindner sagde, at der ikke var den nødvendige tillid mellem partierne. Men man må spørge, hvem der ikke har stolet på hvem,« siger han til Information.

»Lindner sagde entydigt efter valget, at Martin Schulz og SPD unddrog sig sit statspolitiske ansvar ved at gå i opposition. Jeg har svært ved at se, at FDP gør andet lige nu. Man kan kun spekulere om grundene. Vil partiet hævne sig efter koalitionsforhandlingerne i 2009, hvor de blev mast af Merkels CDU/CSU? Har de ikke nok kompetente folk til at sidde med i en regering? Venter Lindner på, at Merkel og Seehofer (CSU-leder, red.) er faldet? Eller spiller de højt spil i forventningen om at kunne profitere på det ved et nyvalg? Vi ved det ikke.«

Usandsynlig mindretalsregering

Tilbage står i princippet nu tre mulige udveje. Den ene er, at socialdemokratiske SPD alligevel melder sig ind i kampen og går med i regering. Den anden er en mindretalsregering. Og den tredje er nyvalg.

At SPD ikke foretager en sådan kovending og pludselig går med i en regering, tør politologiprofessor Oskar Niedermayer fra Freie Universität i Berlin godt sværge på.

»SPD er gået i opposition som overlevelsesstrategi. Hvis de pludselig skifter retning og går med i en stor regeringskoalition, mister de enhver troværdighed. Samtidig kan jeg ikke se, at de har det store at tabe ved et nyvalg efter forhandlingssammenbruddet,« siger Oskar Niedermayer.

Den anden mulighed, den første mindretalsregering i forbundsrepublikkens historie, levnes heller ikke mange chancer i de tyske medier og blandt de kommentatorer, som Information har talt med. Dog vil partiforsker Gero Neugebauer ikke udelukke det på forhånd.

»Det er en stor udfordring for den politiske kultur i Tyskland og en meget farlig vej for CDU/CSU. Internt i partiet, men også i de tyske medier vil det blive set som ekstremt ustabilt og få meget kort snor. Derfor regner det store flertal i Tyskland med, at der vil blive udskrevet nyvalg inden for de næste måneder.«

Oskar Niedermayer fra Freie Universität afviser endnu mere kategorisk en tysk mindretalsregering.

»CDU/CSU og De Grønne kunne i princippet danne en mindretalsregering, men det vil åbenlyst ikke gøre nogen af parterne godt – slet ikke CSU, der er stærkt presset fra højre og taber opbakning hjemme i Bayern,« siger han og kalder en mindretalsregering kun bestående af CDU/CSU for »helt udelukket«.

»En regering med kun 33 pct. bag sig er ikke nok i en tysk kontekst. Her er stadig stort fokus på politisk stabilitet, og hvis regeringen hver gang skal ud og finde flere partnere for at danne flertal, så vil det danne alt for mange interne spil og kampe.«

’Blame game’

En faktor, der taler imod nyvalg, er formaningerne fra den tyske forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, som sidder med beføjelserne til at udskrive nyvalg. Mandag sagde han i entydige vendinger, at alle partier har et ansvar for at danne regering ud fra det givne valgresultat og »ikke bare kan give dette ansvar tilbage til vælgerne«.

En anden faktor er meningsmålingerne. Før weekendens forhandlingskollaps var de stort set uændrede i forhold til valget i september, hvormed partierne kan risikere at lande i præcis samme kattepine. Det vil højest sandsynligt ændre sig med det igangværende blame game, hvor Merkel heller ikke skånes, mener Gero Neugebauer.

»Hendes position som krisemanager har ikke fungeret denne gang, og der sættes jo allerede stort spørgsmålstegn ved hendes autoritet,« mener han om kansleren, der mandag aften meddelte atter at stå til rådighed for sit parti ved et evt. nyvalg.

»Det er en stor svækkelse i et fragmenteret partilandskab (…). Samtidig er der ikke kørt nogen oplagt efterfølger i stilling i CDU,« siger Gero Neugebauer, der dog understreger, at Merkel stadig er mere populær end sit parti.

Faren fra højre

Et tredje forhold, der taler mod nyvalg, er presset fra højre – fra AfD. Det har bl.a. afspejlet sig i, at FDP i forhandlingerne angiveligt skærpede deres krav om at begrænse familiesammenføringer og indvandring, hvilket fik kommentatorer til at overveje, om FDP vil overhale CSU højre om op til et nyvalg.

Det blev modtaget med jubel fra flere af AfD’s nye medlemmer af forbundsdagen.

»Vi har hele tiden siddet med ved forhandlingsbordet,« hævdede f.eks. Jens Meier fra AfD på Twitter efter forhandlingssammenbruddet.

Andre AfD-politikere har lagt vægt på, at både CDU og CSU stadig var kompromisvillige og dermed står De Grønne så nært, at AfD åbenlyst er landets eneste konservative kraft.

»Det er en del af spillet op til et muligt nyvalg,« mener Oskar Niedermayer.

»AfD vil selvsagt presse enhver tænkelig gevinst ud af de her mislykkede forhandlinger. Men netop med forhandlingssammenbruddet er der jo sket to vigtige ting, som taler mod AfD’s strategi. De ’gamle’ partier er faktisk substantielt uenige på en række afgørende punkter,« siger Oskar Niedermayer med henvisning til, at 60 pct. af AfD’s vælgere efter eget udsagn stemte på partiet i protest – bl.a. mod at de ’gamle’ partier ikke længere kunne skelnes fra hinanden i essentielle spørgsmål som migration.

»De har nu vist, at de ikke gør alt for at udgrænse AfD og danne fælles front mod dem. Den forklaringsmodel har AfD ikke længere.«

45 pct. af de stemmeberettigede tyskere er iflg. en meningsmåling fra Forsa for nyvalg, 27 pct. for en stor koalition og 24 pct. for en mindretalsregering. 53 pct. har ikke forståelse for FDP’s afbrydelse af Jamaica-forhandlingerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her