Analyse
Læsetid: 4 min.

Merkel står svækket efter landbrugsministers opsigtsvækkende enegang i Roundup-sag

Den tyske landbrugsministers enegang i EU-afstemning om glyfosat er et politisk magtspil for åbent tæppe. CSU og landbruget styrkes, mens Merkel står svækket tilbage over for et slagent SPD, der i regeringsforhandlingerne vil tage sig dyrt betalt for CSU-ministerens faux pas
Ikke kun i den tyske presse, men også blandt en række ledende socialdemokrater, er der de sidste dage sat et stort spørgsmålstegn ved Merkels troværdighed, og om hun har styr på sine egne rækker.

Ikke kun i den tyske presse, men også blandt en række ledende socialdemokrater, er der de sidste dage sat et stort spørgsmålstegn ved Merkels troværdighed, og om hun har styr på sine egne rækker.

Kay Nietfeld

Udland
30. november 2017

En »tungtvejende tillidskrise« op til de kritiske tyske regeringsforhandlinger mellem CDU/CSU og SPD. Det var ifølge SPD’s gruppeleder Andrea Nahles, hvad den tyske landbrugsminister Christian Schmidt fra CDU’s sydtyske søsterparti CSU udløste, da han i mandags valgte at gå mod forretningsreglerne i forbundsregeringen.

Egenhændigt – og trods forsikring om det modsatte over for den socialdemokratiske miljøminister Barbara Hendricks – stemte han i EU-Kommissionen for en femårig forlængelse af tilladelsen til den kontroversielle sprøjtegift glyfosat. Da den tyske stemme var tungen på vægtskålen, blev forlængelsen dermed gennemført.

Striden afspejler en magtkamp på flere fronter: Ikke bare mellem et CSU-ledet landbrugsministerium og et SPD-ledet miljøministerium og dermed mellem landbrugsinteresser og miljøorganisationer, men også internt i CDU/CSU, hvor det sydtyske CSU ser sig som landmændenes parti i det landbrugsstærke Bayern.

Ingen fyring

Op til torsdagens krisemøde mellem CDU/CSU og SPD ved forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier er et af de mest diskuterede spørgsmål, om SPD kan og bør affinde sig med, at kansler Merkel blot har givet landbrugsministeren en høflig irettesættelse, efter hun selv har indrømmet, at der var tale om et klart brud på regeringens regler.

Selvom skandalen tærer på Merkels autoritet, kan hun ikke bare fyre ministeren fra CDU’s bayerske søsterparti CSU – denne særprægede tyske søsterkoalition, som har stået under massivt pres i flygtningekrisen, men som begge partier er afhængige af for at kunne danne ny regering.

For at fyre Schmidt ville Merkel for det første skulle afstemme det med CSU’s pressede partileder Horst Seehofer, som – uden at hindre det – ifølge nyhedsbureauet DPA på forhånd var klar over, at Christian Schmidt ville gå mod forretningsordenen og stemme for glyfosatforlængelsen.

For det andet er der efter valget kun tale om en forretningsførende tysk regering, hvormed en fyret minister ikke vil blive erstattet af ny minister men af ministeriets embedsmænd. Det vil være en betragtelig politisk svækkelse af den afgående regering. Ikke mindst fordi Christian Schmidt ud over landbrugsministeriet også har siddet på trafikministerposten siden oktober.

Sydtysk rygdækning

Efter sammenbruddet i forhandlingerne om en Jamaica-regering med FDP og De Grønne og op til forhandlingerne med SPD kan Merkel altså dårligt lægge sig ud med sit søsterparti, hvilket på forhånd var soleklart for både Christian Schmidt og CSU-leder Horst Seehofer.

»CSU viser sin rygdækning til Christian Schmidt,« udtalte Seehofer efter Schmidts soloafstemning til Süddeutsche Zeitung. Også Alexander Dobrindt fra CSU, hvis trafikministerpost Christian Schmidt overtog i oktober, talte om en »ansvarsfuld og rigtig beslutning«, der har »skabt klarhed og sikkerhed for landbruget«.

Med denne entydige rygdækning er det blevet tydeligt, at det ikke mindst handler om det sydtyske partis interesser hjemme i Bayern. I 2018 er der valg til den bayerske landsdag, hvor CSU står til at miste sit flertal.

For at undgå dette vil partiet ikke bare »lukke højreflanken«, som det hed i CSU med henblik på flygtningestramninger og presset fra Alternative für Deutschland kort efter det tyske forbundsdagsvalg. Partiet vil også vise, at det tager sin profil som landmændenes parti alvorligt.

Ligesom det tyske landmandsforbund bakker CSU entydigt op om fortsat brug af glyfosat, hvormed Seehofer har endnu sværere ved at fælde en minister, som omsætter partiets politik på området i praksis – og som i øvrigt bakker op om Seehofer i den interne magtkamp om formandsposten i partiet. At Merkel selv står på samme side i glyfosatspørgsmålet gør heller ikke beslutningen nemmere for hende.

Ikke kun i den tyske presse, men også blandt en række ledende socialdemokrater, er der de sidste dage sat et stort spørgsmålstegn ved Merkels troværdighed, og om hun har styr på sine egne rækker. Under alle omstændigheder viser hendes vaklen over for CSU, at hun er svækket internt i partiet – også selvom kommentatorer peger på, at svækkelsen bunder i konstruktionen mellem søsterpartierne.

SPD har derimod ikke offentligt krævet ministerens afgang, selvom flere tyske medier og oppositionspartier mener, at partiet bør kræve det, før de overhovedet indgår forhandlinger med CDU/CSU.

Det er påfaldende, men det tyder på, at partiet hellere vil udnytte CSU-ministerens faux pas i de formentligt forestående regeringsforhandlinger, end de vil have hans hoved på et fad før forhandlingerne. Dermed ser Schmidt-affæren ud til at have styrket forhandlingspositionen for et SPD, der ellers er stærkt svækket midt i kovendingen om en regeringsdeltagelse.

Dyb skuffelse

Ud over det tyske parti- og regeringsspil står hele spørgsmålet om industriens interesser i glyfosat-tilladelsen.

Den amerikanske sprøjtegift- og såsædsproducent Monsanto, der producerer Roundup med glyfosat, udtalte mandag »dyb skuffelse« over, at glyfosat kun tillades yderligere fem år og ikke 15 år, som det var ønsket af Monsanto, men også af den tyske kemikoncern Bayer.

Bayer distribuerer efter eget udsagn kun produkter med glyfosat, men gigantkoncernen står foran en yderst omdiskuteret fusion med netop Monsanto.

Der er altså store tyske økonomiske interesser i at holde glyfosat på markedet, men som ved lobbyinteresser generelt fortaber det sig i mørket, om og hvordan trådene er mellem industrien og landbrugsministeriet i både Bayern og Berlin – og dermed til landbrugsministerens enerådige ja til en forlængelse af glyfosattilladelsen.

Flere tyske medier har luftet mistanke om, at Monsanto skal have skrevet med på videnskabelige studier, bl.a. ved det berlinske Forbundsinstitut for Risikovurdering (BfR), der har været med til at blåstemple glyfosat i EU-processen.

Om Christian Schmidt personligt får noget ud af at udnytte magtvakuummet i den forretningsførende regering, er ligeledes uklart. Flere tyske medier hævder, at han næppe bliver minister i en ny Merkel-regering. Hvis ikke skal han nok finde et andet job, mener det tyske Manager Magazin.

»Med en vis tidslig frist til at overvinde skammen er Christian Schmidt formentlig sikret et job i agrarindustrien eller i en tilsvarende lobbyorganisation.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

Det var vist godt at De Grønne ikke gik med i en Jamaika koalition med CDU/CSU og FDP. Det havde været en nydelig debut med tilladelsen til at bruge Glyfosat i Roundup med EU´s nye aftale. Kemiindustriens lobby her gjort deres arbejde effektivt i EU og overfor den tyske Landbrugsminister fra CDU, som stemte for den fortsatte benyttelse af Glyfosat i EU.