Læsetid: 4 min.

Merkel står svækket efter landbrugsministers opsigtsvækkende enegang i Roundup-sag

Den tyske landbrugsministers enegang i EU-afstemning om glyfosat er et politisk magtspil for åbent tæppe. CSU og landbruget styrkes, mens Merkel står svækket tilbage over for et slagent SPD, der i regeringsforhandlingerne vil tage sig dyrt betalt for CSU-ministerens faux pas
Ikke kun i den tyske presse, men også blandt en række ledende socialdemokrater, er der de sidste dage sat et stort spørgsmålstegn ved Merkels troværdighed, og om hun har styr på sine egne rækker.

Ikke kun i den tyske presse, men også blandt en række ledende socialdemokrater, er der de sidste dage sat et stort spørgsmålstegn ved Merkels troværdighed, og om hun har styr på sine egne rækker.

Kay Nietfeld

30. november 2017

En »tungtvejende tillidskrise« op til de kritiske tyske regeringsforhandlinger mellem CDU/CSU og SPD. Det var ifølge SPD’s gruppeleder Andrea Nahles, hvad den tyske landbrugsminister Christian Schmidt fra CDU’s sydtyske søsterparti CSU udløste, da han i mandags valgte at gå mod forretningsreglerne i forbundsregeringen.

Egenhændigt – og trods forsikring om det modsatte over for den socialdemokratiske miljøminister Barbara Hendricks – stemte han i EU-Kommissionen for en femårig forlængelse af tilladelsen til den kontroversielle sprøjtegift glyfosat. Da den tyske stemme var tungen på vægtskålen, blev forlængelsen dermed gennemført.

Striden afspejler en magtkamp på flere fronter: Ikke bare mellem et CSU-ledet landbrugsministerium og et SPD-ledet miljøministerium og dermed mellem landbrugsinteresser og miljøorganisationer, men også internt i CDU/CSU, hvor det sydtyske CSU ser sig som landmændenes parti i det landbrugsstærke Bayern.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Falkenberg
  • Toke Andersen
Jens Falkenberg og Toke Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

Det var vist godt at De Grønne ikke gik med i en Jamaika koalition med CDU/CSU og FDP. Det havde været en nydelig debut med tilladelsen til at bruge Glyfosat i Roundup med EU´s nye aftale. Kemiindustriens lobby her gjort deres arbejde effektivt i EU og overfor den tyske Landbrugsminister fra CDU, som stemte for den fortsatte benyttelse af Glyfosat i EU.