Baggrund
Læsetid: 6 min.

Nye typer af venstreorienterede politikere er begyndt at vinde lokalvalg på stribe efter Trump

Ved en række lokale valg har vælgere trodset præsident Donald Trump og stemt kandidater ind med alle mulige forskellige baggrunde: Montana fik sin første sorte borgmester, New Jersey sin første sikh-borgmester og Charlotte sin første borgmester, der er kvinde og sort
Udland
16. november 2017

Et år efter valget af præsident Donald Trump oplever USA en voksende græsrodsbevægelse, som er anderledes i både størrelse og karakter i forhold til noget, man tidligere har set, siger iagttagere. Aktivisternes modstand mod Trump spillede en vigtig rolle i bølgen af sejre ved en række lokale valg i den forgangne uge. Her trodsende vælgerne den siddende præsident og stemte Demokratiske kandidater ind med alle mulige forskellige baggrunde.

Her er 7 af de mest markante:

Braxton Winston

Nyvalgt til byrådet i Charlotte, North Carolina

Winston, 34 år, deltog i sin første demonstration nogensinde i september 2016, da borgere i Charlotte, North Carolina, protesterede imod politiets nedskydning af den sorte Keith Scott. Winston, der er kameramand, havde sit videokamera med og stoppede ud for den boligblok, hvor Scott blev skudt. 

Her gav han sig til at livestreame fra demonstrationen, og det kom til uroligheder, som Winston dokumenterede. På et billede, der fik viral udbredelse som ikonisk for Black Lives Matter-bevægelsen, ser man Winston fra ryggen i bar overkrop og med en trodsig næve rakt i vejret, idet han konfronterer en gruppe politifolk i kampuniformer. 

Winstons engagement i sagen førte til, at han gik ind i politik, og tirsdag i sidste uge blev han valgt for Demokraterne i Charlottes byråd. Winston stillede op på en progressiv platform om forhøjelse af byens minimumsløn, opførelse af 50.000 nye offentligt subventionerede boliger og »en omfattende politireform«.

Ashley Bennett

Ny amtsborgmester i Atlantic County, New Jersey

Først gang Ashley Bennett stillede op til et politisk tillidshverv, blev hun valgt til ny amtsborgmester. Hendes vellykkede kandidatur udsprang til dels af vreden over den afgående republikanske borgmester, John Carman, der gjorde sig uheldigt bemærket med et sexistisk meme på Facebook om, hvorvidt nogle kvindelige demonstranter kunne nå at blive færdige tidsnok til at nå hjem og få aftensmaden klar. Carman undskyldte, men da var det for sent.

»Jeg blev sur over det Facebook-meme, for folkevalgte burde have bedre ting at tage sig til end at skrive en hånlig status på de sociale medier og nedgøre borgere, der giver udtryk for ægte bekymringer for deres lokalsamfund og deres nation«, sagde den 32-årige i et interview før valget.

Ravi Bhalla

Ny borgmester i Hoboken, New Jersey

Som praktiserende sikh med traditionelt langt skæg og turban kom det ikke just bag på Bhalla, at en eller anden satte pamfletter i omløb i hans by med ’TERRORISME’ skrevet i røde blokbogstaver på et foto af hans ansigt.

»Selvfølgelig er den slags ubehageligt, men vi kan ikke lade hadet vinde,« skrev Bhalla på Twitter.

»I en tid, hvor vores præsident forsøger at splitte os, er det så meget desto vigtigere, at vi går sammen, viser, at vi udgør et fællesskab og står op for amerikanske værdier.«

Bhalla vandt i sidste uge borgmesterposten i New Yorks naboby i New Jersey, Hoboken, på en bred progressiv platform, der omfatter udbygning med opgraderet infrastruktur, flere billige boliger og flere parker og rekreative områder i byen, der ligger umiddelbart vest for Manhattan.

Bhalla, som er vokset op i New Jersey, fortæller, at drillerier og mobning fra andre studerende var med til at forme hans verdensbillede og syn på politik.

»Derfra fik jeg min tilbøjelighed til at tage underhunde og minoriteter i forsvar … om det er indvandrere, afroamerikanere, kvinder, LGBTQ-samfundet, asiatiske amerikanere osv.«

Bhalla, der er menneskeretsadvokat af uddannelse, sagde i sommer til NBC: »Alle, som er underrepræsenteret, uanset i hvilken af samfundets sfærer, fortjener, at vi andre lytter til deres stemmer – og de fortjener, at vi giver dem plads ved vores bord.«

Larry Krasner

Offentlig anklager i Philadelphia

Som karriereadvokat med fokus på borgerrettigheder har Krasner ført adskillige sager imod Philadelphias politi. Intet under derfor, at byens politiforbund kaldte hans kandidatur til posten som offentlig anklager for »en joke«, da han bebudede det. Ikke desto mindre blev Krasner valgt og skal nu samarbejde med selvsamme politi. Han betoner i den forbindelse, at han fortsat vil se det som sin opgave at føre tilsyn med, at politiet ikke træder ved siden af.

Krasner har i årtier ligget i strid med den myndighed, han nu skal være chef for, men med tre gange flere stemmer end hans republikanske modkandidat er hans mandat uafviseligt.

Ved sin sejrsfest, som Krasner holdt i et LGBTQ-medborgerhus, lovede han »gennemgribende forandringer« i byens justitsvæsen og at genoprette fairness i et »system, der systematisk har forfulgt sorte og brune mennesker«. 

Et centralt punkt i Krasners platform var at gå op imod massefængslinger som praksis. Et andet var at »give Trump-administrationen modstand«. Black Lives Matter anbefalede at stemme på Krasner, der har forsvaret både BLM- og Occupybevægelsen pro bono.

Lee Carter

Indvalgt som delegat i statsparlamentet i Richmond, Virginia

Carter, som stillede op som erklæret demokratisk socialist, gik først for nylig ind i politik, smittet af den begejstring, som præsidentkandidat Bernie Sanders udstrålede under valgkampen i 2016.

»Han gik ud til folk og sagde det ligeud: ’Jeg er demokratisk socialist’. For mig betyder det: stærke fagforeninger, sundhedspleje for alle og et stop for al slags diskrimination. Og for mig står det klart, at mange af de politiske problemer, vi kæmper med i dagens USA, har deres rødder i vores store økonomiske ulighed,« udtalte han til magasinet New Republic.

Carter, som kun fik lunken støtte fra mainstreamfløjen i Det Demokratiske Parti, vandt dog valget klart på et program om udvidelse af sygesikringsordningen Medicaid og på reformer af justitsvæsenet. Endvidere vil han arbejde for et forbud imod, at store selskaber kan yde kampagnebidrag, og for et loft for individuelle donationer – i staten Virginia eksisterer der i dag ingen lofter af nogen slags for kampagnebidrag til politikere.

Phillipe Cunningham

Ny byrådsformand i Minneapolis, Minnesota

Han var den første sorte studerende, der blev indvalgt i studenterrådet på high school, så det er ikke først gang, at den i dag 30-årige Cunningham har været mønsterbryder.

»Jeg har prøvet det før. Flere gange har jeg været den første af min slags til at få en eller anden post, men det er ret overvældende, når det sker på det her niveau,« sagde en leende Cunningham, da det stod klart, at han var valgt ind.

Han stillede op mod den siddende byrådspræsident Barb Johnson, som havde beklædt posten siden 1997. Cunningham fortæller, at Johnson siden har lovet sin fulde støtte. Cunninghams mærkesager var flere billige boliger, en mere ambitiøs miljøindsats samt bedre vilkår for iværksættere.

Cunningham er tidligere politisk rådgiver for Minneapolis’ borgmester, Betsy Hodges, og så er han ud over at være sort også transmand. Han er den kun anden farvede transperson i USA, som er blevet valgt til et byråd. Den første er ved et pudsigt sammentræf indvalgt i samme byråd, som han selv.

Andrea Jenkins

Indvalgt i byrådet i Minneapolis, Minnesota

Jenkins, en 56-årig transkvinde, har en fortid som politisk rådgiver igennem 12 år for to byrådsmedlemmer i Minneapolis. Nu er hun selv valgt til posten.

»Vi lagde i valgkampen ikke skjul på min identitet som sort kvinde og som transkvinde,« udtalte Jenkins til Minnesota Public Radio.

»Jeg har en hel del førstehåndserfaringer af undertrykkelse, som de fleste andre kun taler om, kun kan tænke på. Men det var ikke min identitet, jeg gik til valg på, og det var ikke på grund af den, jeg vandt.«

Hendes politiske mærkesager handler om større tryghed på gaderne, bedre og billigere kollektiv trafik, flere billigere boliger og tiltag til bekæmpelse af diskrimination.

»Der er en dyb kløft mellem hvide og farvede personer. Det kan vi se inden for sundhedspleje, ejerskab til egen bolig og beskæftigelse,« sagde hun i sin kampagnevideo. Minneapolis er en af USA’s mest racesegregerede byer.

Andre progressive vindere

 • Demokraten Wilmot Collins blev første sorte borgmester i staten Montana, hvis befolkning kun tæller én procent sorte. Han vandt valget i statens hovedby, Helena.
   
 • Demokraterne Elizabeth Guzman og Hala Ayala blev de to første indvalgte latinoer i staten Virginias parlament.
   
 • Demokraten Vi Lyles blev den første sorte kvindelige borgmester i Charlotte, North Carolina. Hun stillede op på en progressiv platform om større social omfordeling og økonomisk retfærdighed samt højere minimumslønninger.
   
 • I Virginia blev demokraten Danica Roem den første åbent transseksuelle person til at blive indvalgt i noget statsparlament. Roem vandt over republikaneren Bob Marshall, ophavsmand til flere love, der diskriminerer mod transpersoner.
   
 • Demokraten Justin Fairfax blev den kun anden afroamerikaner til at blive indvalgt i Virginias parlament. Han stillede op på samme liste som Ralph Horham, som vandt statens guvernørvalg.
   
 • Demokraten Jenny Durkan blev valgt til Seattles borgmester, byens første lesbiske borgmester og første kvindelige borgmester i næsten et århundrede. Den forrige var Bertha Landes (1926-28).
  Følg disse emner på mail

  Vores abonnenter kalder os kritisk,
  seriøs og troværdig.

  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her

  Nike Forsander Lorentsen

  Sådan skal den fredlige revolution virke.

  Republikanerne fremstillede ellers Lee Carter som direkte arvtager efter Stalin og Mao:

  https://pbs.twimg.com/media/DOErJYQVQAEy0Og.jpg

  Trump bidrager til den fredelige revolution. Hvis Clinton havde vundet, havde vi haft en statsmand som kunne begå sig, og sige alt det rigtige, på den korrekte måde, på overfladen, men bag facaderne arbejde stenhårdt for en neoliberal ideologi, og sabotere alle tiltag til begrænsning af co2, regulering af finansmarkederne osv. Altså min år med status quo.
  Med Trump bliver det åbenlyst for enhver, af ditto årsager, bare med modsat fortegn, at USA, er hvad de er, helt nøgent. Og det ser ikke godt ud. Den øjenåbner og erkendelse, tror jeg ikke mindst amerikanerne har godt af, ligesom vores VLAK regering, som stadig er USA fikserede, gud må hvide af hvilken årsag ? Men det åbner, mulighed for nye tanker, i erkendelsen af at det etablerede er ved at spille fallit.

  Torben Bruhn Andersen, Jacob Jensen, Alvin Jensen, Johanna Haas, Holger Madsen, Torben Skov, Lise Lotte Rahbek og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
  Michael Kongstad Nielsen

  Artiklens oplysninger lyder godt.

  En venstreorienteret i USA svarer vel til kvik liberal i DK, sådan kilo for kilo?

  Fint valg i USA. Der er håb for verden, trods alt...