Nyhed
Læsetid: 3 min.

Russiske Twitter-bots blandede sig i Brexit

Forskning afslører omfattende russisk indblanding i Brexit-afstemningen via de sociale medier
Udland
18. november 2017

LONDON – Flere end 150.000 primært automatiserede russiske Twitter-profiler blandede sig i debatten i de sidste dage af den britiske Brexit-valgkamp i juni 2016, viser en undersøgelse foretaget af forskere fra Swansea University og University of California, Berkeley.

Alene inden for 48 timer omkring afstemningsdagen den 23. juni udsendte disse profiler flere end 45.000 beskeder om Brexit, skriver The Times i denne uge.

Ifølge en endnu ikke færdiggjort rapport fra forskerne blev et »massivt antal russisk-relaterede tweets udsendt et par dage før valgdagen, toppede på dagen for afstemningen og resultatet, hvorefter det faldt brat.«

Langt de fleste profiler – om end ikke alle – var såkaldte Twitter-bots, der er fuldt automatiserede profiler, eller ’cyborg-profiler’, der også er automatiserede, men delvist styret af en egentlig person.

Blandt profilerne var Sveta1972, der er blevet sporet til den russiske by Gelendzhik ved Sortehavet. Hun åbnede sin konto en måned før den britiske folkeafstemning og postede i de fire dage op til folkeafstemningen 97 beskeder om Brexit. Blandt andet et tweet med opfordringen: »Gør den 23. juni til vores uafhængighedsdag«.

Den mest aktive profil identificeret i forbindelse med Brexit-afstemningen kaldte sig selv for ’Israel Bombs Babies’, ifølge forskere fra Oxford Internet Institute, der særskilt har fundet frem til 30 såkaldt højt automatiserede profiler, der udsendte 135.597 tweets mellem den 20. og 24. juni.

På afstemningsdagen udsendte denne profil 492 tweets om Brexit, bl.a. tweetet: »UK & europæiske borgere kan blive sendt i krig i Syrien under Lissabon Traktaten #EU #brexit #referendum #voteleave«.

De fleste af de russiske tweets støttede Brexit, men et mindre antal var for Remain.

Researchere på City University i London har ifølge samme avis fundet frem til koordinerede Twitter-netværk af Twitter-bots bestående af 13.493 profiler, som ud af den blå luft begyndte at skrive om Brexit og i alt udsendte 65.000 tweets.

De mange tweets nåede ifølge forskerne ud til mange millioner Twitter-brugere. Leave-siden vandt med godt en million stemmer – i alt 52 procent af alle stemmer.

Ifølge Tho Pham, en af Swansea-rapportens forfattere, er »hovedkonklusionen, at bots blev brugt med et formål og fik indflydelse«.

Professor Sasha Talavera fra Swansea Universitet kalder de sociale medier for »et magtfuldt redskab«.

»Man kan bruge dem til at splitte samfund og marginalisere grupper,« sagde han til BBC og mener, at en form for regulering af de store sociale medie-virksomheder nu kan blive nødvendig.

Mens det er svært at måle indflydelsen af de mange tweets, så synes den britiske premierminister Theresa May ikke at være i tvivl om, at Moskva forsøger at »så uoverensstemmelse« ved at blande sig direkte i vestlige demokratiers valghandlinger.

»Vi vil tage de nødvendige skridt for at modarbejde russisk aktivitet,« sagde hun i en tale i London i denne uge.

Krav til sociale medier

Damien Collins, den konservative formand for parlamentets komité for digitale anliggender, kultur, media og sport, kaldte den seneste undersøgelse for »det væsentligste bevis hidtil på indblanding af russisk støttede sociale medie-profiler i forbindelse med Brexit-folkeafstemningen«.

Han har nu skrevet direkte til Facebook og Twitter og bedt om »presserende klargørelse og information i forbindelse med russisk-relaterede profiler«, og har uddybet over for online-mediet BuzzFeed News, at han ikke kan se nogen grund til, at de ikke kan give komiteen denne information, eftersom »Facebook har udleveret information til den amerikanske Kongres om præsidentvalget i 2016«.

I sidste måned udleverede Twitter detaljer til den amerikanske kongres om 2.752 profiler med forbindelse til det såkaldte Internet Research Agency i Sankt Petersborg. Denne virksomhed har ifølge flere medier flere hundrede ansatte, der spreder pro-russiske og anti-vestlige meddelelser på de sociale medier. Af disse profiler har forskere på Edinburgh University identificeret 420, som også tweetede om britisk politik.

Rusland har pure afvist indblanding i Brexit-afstemningen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mette Rodgers

Det er mageløst ..... det er helt umuligt ikke at trække på smilebåndet.

Jeg læser det vi allerede ved.
”Man kan bruge dem til at splitte samfund”.
Men det gælder også for ønsket om at splitte EU

Gud ved, hvor mange russiske 'bots,' der medvirkede til at få indsat Lars Løkke som statsminister i vort arme land?

Hvad skal vi ikke udsættes for inden tirsdag?

Michael Kongstad Nielsen

Hvem i alverden læser disse beskeder? Ingen. Tror fru Rogers ikke, at almindelige briter kan læse og tænke selv, Og træffe sunde og fornuftige af egen drift. Selvfølgelig kan de det,