Læsetid: 4 min.

Saad Hariris ubegribelige afgang som Libanons regeringschef

Ingen ved, hvorfor Libanons premierminister kundgjorde sin afgang fra et kontor i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh. En udbredt teori er, at han blev tvunget som led i en mere agressiv saudisk politik over for Iran
Saad Hariris afgang føjer til billedet af en ny, aggressiv politisk praksis i Saudi-Arabien, og det er ikke forbigået iagttagere i Beirut, at hans afgang falder sammen med anholdelsen af 11 prinser og syv ministre, der sigtes for korruption i en hidtil uhørt udrensning i kongerigets øverste lag.

Saad Hariris afgang føjer til billedet af en ny, aggressiv politisk praksis i Saudi-Arabien, og det er ikke forbigået iagttagere i Beirut, at hans afgang falder sammen med anholdelsen af 11 prinser og syv ministre, der sigtes for korruption i en hidtil uhørt udrensning i kongerigets øverste lag.

Petros Karadjias

7. november 2017

Måske er det mest opsigtsvækkende ved Saad Hariris bratte tilbagetræden lørdag som Libanons premierminister, at druser-lederen, Walid Jumblatt, betegnede Hariris skridt som »ubegribeligt«.

Det udsagn skal tages med sordin. Som en erfaren politisk ræv, der mestrer antydningens kunst, er Jumblatt snarere bekymret end egentlig overrasket. Og det bør tages alvorligt, når han advarer mod, at Libanon lægger sig ud med Iran.

For som han siger til citat: 

»Vi har problemer nok, og det kan vi ikke magte.«

Ikke desto mindre synes baggrunden for Hariris afgang efter mindre end et år som leder af en samlingsregering at være et saudiarabisk dikteret krav om, at Irans stedfortræder i Libanon, det shiitiske parti Hizbollahs, ministre smides ud af regeringen, og på sigt afvæbnes. Sidst, det blev forsøgt, var i maj 2008 – i øvrigt på Hariris og Jumblatts initiativ – og her rykkede Hizbollahs militsmænd ind i Beiruts sunni-centrum, Hamra, og efter få dages skudvekslinger vidste libaneserne, hvem der bestemte.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu