Læsetid: 3 min.

Saudi-Arabiens Libanon-kalkule slog fejl

Saad Hariri vendte tilbage til Beirut som den fortabte søn med franske garantier og er stadig premierminister – i hvert fald en tid endnu
25. november 2017

Med tragikomisk symbolik markerede Libanons måske, måske ikke afgående premierminister, Saad Hariri, onsdag sin tilbagevenden til Beirut ved at vise sig ved en militærparade på datoen for landets uafhængighed fra fransk kolonisering for 74 år siden.

Men altså ikke fra Irans og Saudi-Arabiens aktuelle kolonisering, der politisk deler landet i en henholdsvis iransk støttet shiitisk Hizbollah-blok og en sunnitisk ’Fremtids’-blok repræsenteret ved Hariri, dirigeret fra Saudi-Arabien.

Denne tilstand er dagligdag for libaneserne, men ikke desto mindre kom det som lidt af et chok, at saudierne kunne koste så meget rundt med libanesernes premierminister. Den 4. november annoncerede han sin afgang som chef for den et år gamle samlingsregering i en tv-tale – ikke fra Beirut, men fra Riyadh, hvortil han dagen før var summarisk tilkaldt med besked om at møde op uden ledsagelse.

Den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, tog førergreb på Hariri som led i saudiernes mere militante kurs overfor Hizbollah, koordineret med Trump-administrationens øgede pres på Iran.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • ingemaje lange
David Zennaro, Eva Schwanenflügel og ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Problematikken i Libanon synes jo at ligne den som også herskede under borgerkrigen i firserne. Et lille land klemt inde mellem Israel og Syrien, men egentlig et land med langt større tolerance mellem trossamfund end andre steder. Begge de muslimske skoler er til stede, er druserne samt kristne. Så hvis de store holdt fingrene væk gik det nok. Som kontakt familie for flygtninge fra Libanon i firserne fik jeg en større viden om problematikkerne.