Læsetid: 5 min.

Sinn Fein presser på for nordirsk særstatus

Nordirland er rykket op som hovedproblemet, når UK og EU i dag mødes til de sidste forhandlinger inden det vigtige december-topmøde. Republikanske Sinn Fein arbejder hårdt på at stikke et kæp i hjulet på briternes planer om at tale handel – med mindre de går med til at give Nordirland særstatus inden for EU
Theresa May skal komme op med andet end flotte ord, hvis problemet med Nordirlands EU-status skal løses tilfredsstillende for den EU-glade land i Storbritannien.

Theresa May skal komme op med andet end flotte ord, hvis problemet med Nordirlands EU-status skal løses tilfredsstillende for den EU-glade land i Storbritannien.

Olivier Matthys

1. december 2017

LONDON – Sinn Fein, de nordirske nationalister der ønsker et forenet Irland, har optrappet deres lobbykampagne for nordirsk særstatus inden for EU, få dage før EU27 stikker hovederne sammen for at diskutere deres fælles udspil på EU-topmødet den 14.-15. december. Her skal de beslutte, hvorvidt Storbritannien har gjort nok fremskidt på de tre hovedområder i skilsmisseforhandlingerne – exit-regningen, EU-borgeres rettigheder og Nordirland – til, at forhandlinger om en frihandelsaftale kan begynde.

Hvis det står til Sinn Fein, vil svaret blive et klart nej på det tredje spørgsmål, eftersom den britiske regering nok har lovet at beskytte Langfredagsfredsaftalen og sikre, at der ikke vil opstå en ’hård’ grænse mellem Irland og Nordirland, men endnu ikke har fremlagt en acceptabel løsning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Torben Lindegaard
  • Michael Hullevad
Torben Lindegaard og Michael Hullevad anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Mette Rodgers

Nordirland har hele tiden været hovedproblemet for de videre forhandlinger mellem EU & UK.

Hvis man kan huske tilbage til tiden inden Good Friday Agreement fra 1998, og mindes Nordirland i 70'erne, 80'erne & 90'erne, så har der virkelig været grund til alvorlig bekymring - ikke mindst efter at DUP blev støtteparti i Westminster.

Det var fuldstændigt uansvarligt af den konservative regering i UK at indgå aftale med netop DUP.

Michael Kongstad Nielsen

Det lyder som om, der må være en vej frem, hvor Nordirland forbliver i toldunionen, men er uden for det indre marked. Altså særstatus til Nordirland, og ingen 'hård grænse'

Fra artiklen:
"Den 3. oktober stemte et flertal på 560 europaparlamentarikere for, at Nordirland bør gives særstatus inden for EU og forblive medlem af toldunionen, mens kun 90 stemte imod."

Torben Lindegaard

@Michael Kongstad Nielsen

Den konservative britiske regering kan aldrig acceptere at oprette en toldgrænse i Det irske Hav mellem Nordirland og resten af UK - det har David Davis gjort krystal klart.

Forklaringen herpå er selvfølgelig DUP - regeringen ville vælte øjeblikkeligt, hvis den gik ind på en sådan løsning.