SERIECOP23

Efter tre stabile år slår klimaforskere på COP23 alarm: Nu stiger CO2-udledningerne igen

Dyster besked til politikerne på klimatopmødet: Kurven er alligevel ikke knækket, og tiden løber ud
I anledningen af klimatopmødet COP23 i Bonn projekterer Greenpeace-aktivister teksten ’Kul ødelægger vores fremtid’ på køletårnet i brunkulkraftværket Neurath nær Grevenbroich lidt uden for Düsseldorf.

I anledningen af klimatopmødet COP23 i Bonn projekterer Greenpeace-aktivister teksten ’Kul ødelægger vores fremtid’ på køletårnet i brunkulkraftværket Neurath nær Grevenbroich lidt uden for Düsseldorf.

Oliver Berg

Udland
13. november 2017

Efter tre år med stabilisering og begyndende tro på, at kurven var ved at knække, stiger de globale CO2-udledninger igen.

Det meddeler forskere tilknyttet Global Carbon Project på et pressemøde under klimatopmødet COP23 i Bonn.

»Ved udgangen af 2017 tegner de globale udledninger af CO2 fra fossile brændsler og industri til at stige med omkring to pct., sammenlignet med året før,« lyder budskabet fra forskerne bag det såkaldte Global Carbon Budget, der hvert år udarbejdes af videnskabsfolk fra 57 forskningsinstitutioner i 15 lande. Deres analyse offentliggøres samtidig i tidsskriftet Nature og flere andre videnskabelige tidsskrifter.

»Det er meget skuffende,« siger den ledende forsker, professor Corinne Le Quéré, direktør for Tyndall Centre for Climate Change Research ved det britiske East Anglia University.

»De globale udledninger synes endnu engang at stige kraftigt efter en treårig stabil periode.«

Ifølge forskerne vil de samlede menneskeskabte CO2-udledninger i år lande på omkring 41 milliarder ton.

»Adskillige faktorer peger mod en fortsat stigning i 2018. Det er virkelig bekymrende. Den globale økonomi er langsomt ved at komme op i omdrejninger. I takt med at BNP stiger, producerer vi flere varer, som grundlæggende giver større udledninger,« siger Robert Jackson, professor ved Stanford University og også del af forskerholdet.

»Tiden er ved at løbe ud for vore muligheder for at holde opvarmningen et godt stykke under to grader, for slet ikke at tale om 1,5 grader,« lyder advarslen med henvisning til målet i Paris-aftalen fra 2015, som alverdens lande netop nu forhandler om realiseringen af på COP23.

Det er først og fremmest en fornyet vækst af udledningerne i Kina, der forklarer den globale stigning. Kinas CO2-udledninger udgør 28 procent af de globale udledninger, og i 2017 ventes de at stige med 3,5 procent efter to år med faldende kinesiske udledninger.

Årsagen er, at kulforbruget i Kina på ny er stigende som følge af stærkere vækst i industriproduktionen, kombineret med mindre el fra vandkraften på grund af reduceret nedbør.

Så selv om Kina satser mere end noget andet land på hurtig omstilling til vedvarende energi, kan udbygningen ikke holde trit med den økonomiske vækst, skønnet til 6,8 procent i år.

Også i den hastigt voksende indiske økonomi ventes en stigning i CO2-udledningerne på to procent.

I USA falder udledningerne med 0,4 procent – det er en mindre reduktion end gennemsnittet for de seneste ti år og skyldes ifølge Global Carbon Project, at det amerikanske kulforbrug uventet er begyndt at stige.

Også i Europa er det flerårige fald i udledningerne nu mindsket. Gennemsnittet for det seneste årti er et fald på 2,2 procent – i år ventes de europæiske CO2-udledninger kun at blive reduceret med 0,2 procent.

»Dette års CO2-budget er et tilbageskrift for menneskeheden,« konstaterer Amy Luers, direktør for organisationen Future Earth, der deltager i lanceringen af de nye data.

Future Earth og Global Carbon Project har samtidig udsendt en video, der viser stigninger og fald i CO2-udledning verden over. Se med her:

 

COP23

To år efter COP21 og klimaaftalen i Paris samles verdens lande den 6.-17. november til COP23 i Bonn for at gøre status og komme videre med den globale indsats for klimaet. Alle ved på forhånd, at de nationale løfter, der blev afgivet med Paris-aftalen, er alt for svage til at bremse den globale opvarmning ’et godt stykke under to grader’ og helst ved 1,5 grader, sådan som teksten fra Paris foreskriver.

Information følger forhandlingerne og den aktuelle debat om klimaets tilstand

Seneste artikler

  • Et splittet USA kæmper både for og imod de fossile brændstoffer

    18. november 2017
    COP23 i Bonn var det første klimatopmøde, efter at Trump varslede, at USA trækker sig ud af Paris-aftalen. Den officielle amerikanske delegation promoverede fossile brændstoffer, mens den alternative amerikanske delegation udtrykte opbakning til Paris-aftalen og udstillede, at verdens mest CO2-udledende land er dybt splittet
  • Verdens afsked med den fossile æra er begyndt

    18. november 2017
    Den stilfærdige afslutning på klimatopmødet COP23 står i skærende kontrast til den aktivitet, mange aktører ude i virkeligheden udfolder for at omstille verden til en mere klimavenlig økonomi. Det giver et glimt af håb, selv om det stadig går den gale vej med CO2-udledninger og temperaturstigninger
  • Den globale omstilling til grøn energi kan ikke stoppes. Men desværre går den alt for langsomt – også for Danmark

    16. november 2017
    Ved COP23 i Bonn er forhandlingerne på ministerplan begyndt i lyset af nye tal om de vedvarende energiers ustoppelige, men alt for langsomme udvikling. Danmark skal tilbage i en mere progressiv klimarolle, mener både ngo’er, oppositionen og energibranchen

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Når befolkningen siger godnat til børnene om aftenen og fortæller børnene, at det bliver en god dag i morgen, hvem er det så borgerne lyver for?

"Der bør ikke være begrænsninger for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund på trods af den nye klimaaftales målsætning om at holde den globale opvarmning »et godt stykke under to grader«. Det mener et bredt politisk flertal i Folketinget, som dermed bakker op om Energi, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)."

Link: https://www.information.dk/indland/2015/12/stort-flertal-folketinget-bak...

"Exxon Mobile, BP, Shell, Chevron, Total og Maersk bidrager flittigt til, at man på universiteter herhjemme forsker i at få mere olie og gas op af jorden.

Videnskab.dk har søgt aktindsigt i universiteternes private bevillinger, hvoraf det fremgår, at danske universiteter har modtaget mindst 275 millioner kroner af olieindustrien fra 2009 til 2014.

Størstedelen af midlerne går til at forske i, hvordan man hiver endnu mere olie og gas på af de eksisterende olie- og gaslommer. En tiårig bevilling på godt en milliard finansierer et Center for Olie og Gas på Danmarks Tekniske Universitet med samme formål.

Udviklingen i olieforskningen kan forekomme mærkelig, når man ved, at klimaforskning viser, at man for at begrænse temperaturstigningen på Jorden til 2 grader må lade allerede kendte olie- og gasforekomster blive i jorden.

»Det er fuldstændig absurd at lede efter ny olie, når vi ved, vi ikke må brænde det af af hensyn til klimaet.

Det er på alle måder den forkerte vej at gå,« siger ph.d.-studerende Emil Urhammer, som forsker i bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet i København, til Videnskab.dk."

Link: http://videnskab.dk/kultur-samfund/fuldstaendig-absurd-industrien-betale...

Læs også "Ny forskning afslører politikerne: De ignorerer fakta, der ikke trækker i deres retning"
Link: https://www.information.dk/indland/2017/09/ny-forskning-afsloerer-politi...

Torben Bruhn Andersen og Morten Nielsen anbefalede denne kommentar

COP23 min bare røv. Politikkerne er de værste skurke i denne selvdestruktive snebold, der bare ruller hurtigere og hurtigere, og bliver større og større. Kun hvis folk indser at problemet kun kan blive løst fra bunden af, og aldrig fra toppen, kan vi skabe en bæredygtig verden. Men det kommer ikke til at ske, for der er alt for få der vil gøre noget.

Information, i burde ændre fokus fra COP23 til information om, hvorledes jeres læsere kan leve mere bæredygtigt. For eksempel kunne i udgive inspirerende artikler om folk der praktiserer minimalisme, genbrug og permakultur, tager cyklen og offentligt transport istedet for bil, tager bussen istedet for flyet, frivilligt samler plastik affald overalt hvor vi kan. Der er mange måder man kan gøre noget for bæredygtigheden.

Jeres dækning af COP23 kunne så passende ændres til udstilling af politikkerne og det destruktive apparat de indgår i. Forklar jeres læsere, hvorfor vi på ingen måde, bør håbe på at politikerne løser noget som helst inden for miljø-problematikkerne. Politikerne er kun interesseret i vækst - dvs. det stik modsatte af hvad der er brug for.

Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Vores politikere ser på, Folketinget siger de er ansvarlige, men handler ikke på handlingskrævende opgaver.

Her er et kik ind i fremtiden, for en støt stigende del af verdens befolkning, set fra de ansvarlige side, set fra bl.a. Folketinget.

Folkemordet på Rohingya folket og kampen om resurserne i kølvandet på de menneskeskabte klimaforandringer, verden ser på, men ingen tager ansvar for folkemordet.

Hvem bliver de næste?

“Climate Change: A Permanent Reality for Myanmar.
According to the 2016 Climate Risk Index, Myanmar is the second most vulnerable country in the world to the effects of climate change.
Researchers at the Center for Climate System Research at Columbia University, in collaboration with the Department of Hydrology and Meteorology.”

Link: https://www.irrawaddy.com/opinion/guest-column/climate-change-permanent-...

Når befolkningen i Danmark siger godnat til børnene om aftenen og fortæller børnene, at det bliver en god dag i morgen, hvem er det så borgerne lyver for?

Morten Hillgaard

Nu er det vel ikke bare de aktuelle udledningerne af CO2 via fossilt brændsel, som er problemet..

Det kunne vel også tænkes, at den allerede udledte og opsummerede CO2, metan og temperaturstigninger, og dermed mere luftfugtighed (drivhusfaktor) og dermed mere bakterieaktivitet i omdannelse af enorme mængder af organisk materiale til netop metan og CO2. Altså, alt i alt, forhold som (måske) allerede medfører selvforstærkende virkninger i form af temperaturstigninger med hvad heraf følger.

Knud Chr. Pedersen

Finansindustriens investeringer i kul går ikke nedad, tvært i mod. Investeringerne i kul har aldrig været højere. Desuden ligger den en metanbombe, som allerede bliver udløst. Russiske byer, der blev bygget i permafrosten bliver forladt, fordi permafrosten ikke længere er permafrost, men blød tundra. En flok mere eller mindre hovedløse kyllinger render rundt på COP23, og som med deres konstante vægring mod at gå i clinch med finanskapital og det blinde globaliserede neoliberale vækstvanvid nu effektivt bedrager til at udløser miljø- og klimaforandrings kræfter af et helt uoverskueligt ødelæggelsesomfang. COP23 politikernes handlingslammelsen står i skærende kontrast til de evidencer, der er er på klodens tilstand. Det borgerlige socialdemokratiske neoliberale århundrede er samtidig den demokratiske borgerligheds totale fallit. Som en konsekvens heraf er det blevet til klodens og mennesker overalt på den værste verdensomspændende mareridt.