Læsetid: 9 min.

USA’s akademiske proletariat drømmer om at undervise, men kan ikke leve for den løn, de får

Undervisningsassistenter på USA’s universiteter har svært ved at få pengene til at slå til, og bijob er mere reglen end undtagelsen for at holde social nød og hjemløshed fra døren – nogle sover i biler, andre sælger sexydelser
Ellen James-Penney underviser i engelsk litteratur og filosofi på et universitet i Silicon Valley, men tjener ikke nok til at kunne betale en husleje i regionen. Derfor bor hun i sin bil sammen med sin mand og deres to hunde – deres ejendele opmagasineres i bagagerummet og i en bagagecontainer på taget. 

Ellen James-Penney underviser i engelsk litteratur og filosofi på et universitet i Silicon Valley, men tjener ikke nok til at kunne betale en husleje i regionen. Derfor bor hun i sin bil sammen med sin mand og deres to hunde – deres ejendele opmagasineres i bagagerummet og i en bagagecontainer på taget. 

Talia Herman

9. november 2017

SAN FRANCISCO ­– Der er intet i verden, hun hellere vil end kun at undervise. Men efter at have suppleret sin indkomst med korrekturlæsning og privatundervisning af studerende, besluttede denne universitetslærer sig for at gå helt nye veje for at få sin økonomi til at hænge sammen.

Det er flere år siden, hun debuterede i sit bijob. Hun røg ind i en særligt sløj periode, da antallet af timer, som hun kunne få som undervisningsassistent, pludselig blev skåret til det halve, og hun stod over for at måtte gå fra hus og hjem.

»Jeg tænkte ved mig selv: Skulle det være så meget værre end et one-night stand med en tilfældig fremmed? Dem havde jeg jo haft nogle stykker af. Det var det så ikke, viste det sig.«

Den midaldrende kvinde taler med en diktion, der lyder på én gang ironisk og træt. Hun bor i en amerikansk storby, men beder om ikke at få sit navn frem. Hun har stadig timer som undervisningassistent, såkaldt adjunct instructor – et løst ansættelsesforhold, der betyder, at hun ikke er fuldgyldigt fakultetsmedlem og derfor selv må sammensætte undervisningsudbud på forskellige colleges.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kristen Carsten Munk
  • Toke Kåre Wagener
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Kristen Carsten Munk, Toke Kåre Wagener, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

The land of the free, and the home of the poor !
Sikken elendighed.. Er det ikke bare lidt underligt, at koryfæerne i Danmark stræber efter amerikanske tilstande? Det er jo en dødsspiral :-(

Det er desværre ikke ret meget bedre i Danmark, hvor en stor del af personalet på universiteterne nu ikke længere er fuldtidsansatte.

Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Kristen Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Der er sket en generel devaluering af høje uddannelser over hele kloden. Underklassen har kæmpet sig adgang til uddannelse, mens effektivisering fortsat stormfuldt vinder terræn. USA er blot nogle år foran os andre.

##&&&@ da osse for rettefunktionen. Jeg kan ikke klare mig uden, men ville foretrække røde streger og ordforslag.
Borgerløn for ****** da osse.

Søren Jacobsen

Man kan godt undre sig over der ikke sker et seriøst oprør mod de forhold der hersker i USA. Men folk tør ikke. De er skræmt fra sans og samling for bare at overleve i et land, hvor politiet skøder først og spørger bagefter. Landets mest udsatte kæmper for bare at overleve dagen og den lave middelklasse kæmper med næb og klør for ikke at havne blandt de mest udsatte.

Dette er tilstande, som er begyndt at vise tegn på i Tyskland, hvor adskillige millioner af mennesker kæmper for at overleve dagen økonomisk og endnu flere kæmper for ikke at havne på bunden. Tilstande, som Den-Lille-Svindler kalder "moderne" og som Danmark bevæger sig hen i mod. Helt uden protest af nogen art. Det eneste, som kan få folk op af stolen herhjemme er udsigten til højere bidragssatser for realkreditlån. Og det ved Den-Lille-Svindler og Co ganske udemærket.

Så føler du det er svært at klare sig i Danmark, så vent bare. Det bliver meget være. At lade bundet leve i frygt og i en overlevelses kamp er det bedste værn mod oprør og den bedste sikring for de mest velhavende. Og de ved det godt. Det er et vel afprøvet koncept.

Eva Schwanenflügel, Erling C Havn og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er en grotesk situation mange unge akademikere i USA er endt i! Men det er ikke kun undervisningsassistenterne der er ramt, det samme sker for de, der er heldige/dygtige nok, til at få forsknings job! I år fik den professor, der første gang jeg var i USA kurede mit jetlag med en joint fra sin skrivebordsskuffe, The Breakthrough Prize (3 mill. private $), men universitetet han arbejder på (som emeritus) er, som mange andre, blevet skåret så meget, at de har færre ansatte i dag end de havde i 00'erne! Han bruger nogen af pengene, til at ansætte unge forskere, og udvalget har aldrig været bedre, fordi de jobs, de normalt starter i, ikke længere findes. Tidligere var en eller to top artikler nok til at få en ansættelse, men sådan er det ikke længere! Og næsten alle har studielån, der er større end det, jeg endte med, selvom jeg startede i 1975, da statsgaranterede studielån blev indført og blev færdig da de billige statslån blev indført.

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Hans Aagaard, Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Måske er Vesten presset, men det må da være muligt at give folk bedre rammer for et godt liv, end tilfældet er i USA. Der er så store ressourcer i vores del af verden, man kunne i princippet brødføde os alle fire gange, så det må jo være fordelingen af værdierne, den er gal med. Vi må sørge for at få nogle politikere, der vil og kan give os bedre rammer. Dvs. en total udrensning på Borgen er nødvendig - eller evt. indførelsen af et andet- eller borgerkammer, som det har været foreslået. Jeg hilser ideen velkommen...alt, som kan få vores samfund ud af den dødssejlerkurs, vi har befundet os på i efterhånden mange år.

Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjarne Agerskov

Folk har de politikere de har stemt på. Så længe amerikanerne nægter at stemme længere til venstre kan de glemme alt om bedre løn i bunden. Det kan ikke være så svært.

Lobbyisterne løber med det hele i et styre hvor det er næsten forbudt for arbejderne at organisere sig.

Stem dog anderledes hvis I vil have bedre forhold!

Det gælder sku også danskerne. Få lidt styr på jeres DF fetish og stem anderledes så skal det nok blive bedre for jer.

Bjarne Agerskov

Man kan ikke som arbejder både stemme racistisk til højre og samtidig tro at man kan få bedre goder, højere løn, bedre overenskomst. Vælg side!