Læsetid: 7 min.

Vores mad har et enormt klimaaftryk. Men er det fødevaregiganternes ansvar – eller vores eget?

De multinationale fødevarekoncerner belaster klimaet i så høj grad, at de sammenlignes med olieindustrien. Og de koncerner, der laver vores mad, stimulerer forbrugerne til at træffe klimabelastende valg, mener fagfolk
Verdens kødproduktion er i høj grad drevet frem af offentlig støtte. Eksempelvis var EU-støtten til kvægsektoren i 2013 rundt regnet næsten 1.200 kr. pr. ko.

Verdens kødproduktion er i høj grad drevet frem af offentlig støtte. Eksempelvis var EU-støtten til kvægsektoren i 2013 rundt regnet næsten 1.200 kr. pr. ko.

Scott Olson

29. november 2017

Denne verdens multinationale producenter af kød- og mejeriprodukter giver anledning til enorme udledninger af drivhusgasser.

De 20 største selskaber står sammenlagt for en udledning svarende til 932 millioner ton CO2 årligt ’fra jord til bord’ i deres produktionskæder – det er mere end Tyskland, EU’s største CO2-udleder, og næsten 20 gange Danmarks totale udledning af drivhusgasser.

Alene de fem største selskaber er ansvarlige for en større fælles klimabelastning, end det private olieselskab i verden, der udleder mest – ExxonMobil med en årlig belastning svarende til 577 mio. ton CO2.

På listen over sektorens 20 største klimabelastere indgår den danske mejerikoncern Arla og slagterivirksomheden Danish Crown som henholdsvis nummer 12 og 17.

Informationerne fremgår af en analyse udarbejdet i et samarbejde mellem det tyske Institute for Agriculture & Trade Policy Europe (IATP), tænketanken Heinrich Böll Stiftung og den internationale ngo med fokus på landbrug, GRAIN.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Anders Graae
 • Kurt Nielsen
 • Trond Meiring
 • Carsten Munk
 • ingemaje lange
 • Frede Jørgensen
 • Sebastian Sylvester Rosenberg
 • Katrine Damm
 • Lise Lotte Rahbek
Anders Graae, Kurt Nielsen, Trond Meiring, Carsten Munk, ingemaje lange, Frede Jørgensen, Sebastian Sylvester Rosenberg, Katrine Damm og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Men er det fødevaregiganternes ansvar – eller vores eget?" - Ingen.

Ingen af de to kan/vil tage det GLOBALE ansvar. Lovgiverne, og dermed samarbejdet gennem FN, er den nødvendige ansvarlige.
De stater der ikke vil rette sig efter fælles aftaler, skal udsættes for handelshindringer.

Virkemidlerne er målrettede afgifter. Som vi nu har punktafgifter begrundet med sundhed, skal beskatning målrettes mod alle de faktorer der skader klodens velbefindende, herunder skat på brugsretten til jorden - græssende køer !
Dette skal erstatte den generelle moms i detailleddet og de skattearter, der meget aktuelt er grundlag for skatteunddragelser.

Vi kommer ingen vegne før de økonomiske principper spændes foran klimavognen - istedet for som nu, bremser vognen.
Samtidig vil nationernes statskasser fyldes med retfærdige og klimavenlige skatter, også betalt af fremmede koncerner, der udnytter befolkningen i lande med svage/korrupte ledere.
Den resulterende stigning i forbrugerpriserne skal modsvares af lettelser i skatten på arbejde, både de personlige og for selskaber. Så er også skatteunddragelsesfluen med i smækket.

Alt dette kan det enkelte land begynde med, ikke som noget effektivt, men som det gode eksempel.
Det kunne Danmark gøre, selv om der kan forventes et slagsmål om handelshindringer med et EU, der ikke vil være med på melodien.
En sådan retssag vil være så opsigtsvækkende, at den åbner øjne verden rundt.

Der er ingen vej udenom.

Leo har ret i det han skriver ovenfor! Men problemet er værre, fordi selv i lande med et højt bevidsthedsniveau om klima og miljøproblemer (som DK), vil et flertal i befolkningen ikke være med til at gøre noget effektivt, og politikkerne tør/kan derfor ikke gøre noget ved det. F.eks. har DK rekorden i EU for, hvor mange % af landet der bruges til landbrug, og for virkeligt at gøre noget for miljøet skal den %-del ned, og helst også kobles sammen med et lavere kødforbrug blandt danskerne. Men prøv selv at foreslå det blandt jeres venner, så får man et ret godt indtryk af, hvor dyb "kødafhængigheden" er i DK!

Katrine Damm, Leo Nygaard og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Rigtigt, demokratiet står i vejen !! Vejen til elendigheden, i yderste konsekvens selvmord. Når vi mærker generne på egen krop, er det for sent - siger eksperterne.
Når bøfferne bliver 5 gange dyrere, betaler de velhavende beefeaters en broderparten af skatten.
Vi andre nøjes med lam og kylling.
Vi nedsætter landbrugsarealet betydeligt, nyder naturen, sanker bær, og sender polakkerne hjem.
Hyg jer til aftensmaden - bøf ?

De multinationale fødevarekoncerner presser jo ikke kødet ind i munden på folk. I sidste ende er det kødforbrugernes eget ansvar. Hvis der ikke er særlig stor efterspørgsel, vil produktionen heller ikke være så stor, for ingen er jo interesserede i at miste penge på kødproduktion.

Jah, en mand, der æder sig ihjel, er også selv ansvarlig. Hvad vil du egentlig med den bemærkning i relation til klimaspørgsmålet.

"De multinationale fødevarekoncerner presser jo ikke kødet ind i munden på folk. I sidste ende er det kødforbrugernes eget ansvar. Hvis der ikke er særlig stor efterspørgsel, vil produktionen heller ikke være så stor, for ingen er jo interesserede i at miste penge på kødproduktion."

Derfor presser kødproducenterne penge af samfundet til oplagring, når de producerer for meget. Bjerge af svinekød på lagre ses jævnligt.

"Hvad vil du egentlig med den bemærkning i relation til klimaspørgsmålet."

Leo,
dermed vil jeg give udtryk for, at når kødproduktion er en væsentlig medspiller i klimaforværringen, er forbruget af kød det selvfølgelig også. Der bliver jo ikke produceret kød for, at det skal står og fylde op.
Det er ikke den enkelte forbruger alene, men derimod summen af alle forbrugere. Og ser man på, hvordan det går i lande, der går fra u-landsstatus til i-landsstatus, ser man, at kødforbruget dér også stiger. Og det har alt sammen indflydelse på produktionen af kød og dermed på klimaet.

Erik - Ja, du er logisk med hønen og æggene ! Overlades udviklingen til forbrugerne og producenterne er slaget tabt. Som jeg indledningsvis giver mit bud på, skal der overordnede beslutninger til.