Baggrund
Læsetid: 5 min.

Aleksej Navalnij er stenen i Putins præsidentsko

Den eneste seriøse udfordrer til Vladimir Putin ved præsidentvalget i marts 2018 har netop fået afslag på at stille op. Men hvem er oppositionslederen Aleksej Navalnij, og hvorfor har det været vigtigt for Putin at få ham stækket op mod forårets valg?
Aleksej Navalnij (i midten) på vej til den russiske valgkommission 1. juledag, hvor han får at vide, at han ikke kan stille op til præsidentvalget. Efter afgørelsen opfordrede Navalnij til boykot af valget og udtalte, at »kun Putin og de kandidater, han har håndplukket, får lov til at deltage«.

Aleksej Navalnij (i midten) på vej til den russiske valgkommission 1. juledag, hvor han får at vide, at han ikke kan stille op til præsidentvalget. Efter afgørelsen opfordrede Navalnij til boykot af valget og udtalte, at »kun Putin og de kandidater, han har håndplukket, får lov til at deltage«.

AA/ABACA

Udland
27. december 2017

Juleaftensdag 2017 talte Aleksej Navalnij til sine tilhængere i et telt ved flodbredden i Moskva. Den velklædte mand med den markerede kæbe og kløften i hagen kaldte sig selv for »den ægte kandidat«, og fulgt af sine støtter gik han direkte til den russiske valgkommissions kontor, hvor han afleverede kasser med de mindst 500 underskrifter, der skulle til for at nominere ham.

Men allerede dagen efter stod det klart, at aktionen var frugtesløs: Den russiske oppositionsleder får ikke lov at stille op til præsidentvalget, når det indledes den 18. marts næste år.

Med 12 stemmer for og en enkelt blank stemme valgte kommissionen at udelukke manden, der ellers er blevet spået som præsident Vladimir Putins eneste seriøse udfordrer: bloggeren, aktivisten og advokaten Aleksej Navalnij.

De henviste i afgørelsen til en bedrageridom på fem års fængsel, som han fik i 2013, og som siden er gjort betinget. En dom, som mange mener, er politisk motiveret. Om Navalnij har foretaget sig noget ulovligt, eller om man er gået efter at forhindre ham i at stille op til præsidentvalget, er svært at afgøre, siger Rusland-ekspert Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker ved DIIS.

»I Rusland er den ene lige så røget, som den anden er speget. Der er mange, der har fingrene i kasserne på forskellig vis. Men vi ved omvendt også, at domstolene i Rusland ikke er uafhængige, men kan fjernstyres. Og at Putin har haft en stor interesse i, at Navalnij blev dømt.«

Den kvindelige præsidentkandidat: Ksenia Sobchak

Datter af Putins chef gennem mange år, Anatoli Sobchak, borgmester i Sankt Petersborg.

Hun er 36 år, kendis og skuespiller, tv-journalist ved den frie tv-station Dozhd og kendt for at være kritisk over for Vladimir Putin.

Onde tunger mener dog, at hendes kandidatur er iscenesat alene for at Putin kan fremvise andre kandidater end sig selv, og at hun med kandidaturet alene ønsker at promovere sit tv-program samt salg af tøj og smykker.

Udstiller elitens luksus

At den 41-årige jurist Aleksej Anatoljevitj Navalnij er blevet så stor en trussel mod styret i Kreml, skyldes hans klare fokus på korruption. Han har kaldt Putin for »korruptionens tsar« og har siden 2008 offentliggjort en række projekter, der på forskellig vis udstiller magtens luksusliv.

I 2011 stiftede han nonprofitorganisationen ’Fond borba s korruptsiej’ (Fonden for korruptionsbekæmpelse), som i marts i år afslørede, hvordan premierminister Dmitrij Medvedev ved hjælp af fiktive fonde og gaver har skaffet sig luksusgoder for milliarder – alt fra lejligheder til vingårde, slotte og lækre både.

Så selv om Navalnij var langt fra at vinde valget, ville han med et præsidentkandidatur få taletid på nationalt tv med historier, som hverken Medvedev eller Putin har lyst til kommer ud, forklarer Flemming Splidsboel Hansen.

»På nationalt plan ville han ikke have en chance. Men han ville være et problem, fordi han ville kunne tiltrække sig både national og international opmærksomhed omkring sine mærkesager: nepotisme, korruption og magtmisbrug.«

Mette Skak, lektor ved Institut for statskundskab på Aarhus Universitet og ekspert i Rusland, mener heller ikke, at udelukkelsen handler om reelle chancer ved forårets valg.

»Men Putin og kredsen omkring ham er lidt paranoide. Og selv om der dermed er et moment af noget irrationelt over deres frygt for Navalnij, så er han ubekvem, fordi han ved hjælp af sine kampagner udstiller korruptionen og spiller på utilfredsheden i det russiske samfund. Mens levestandarden er faldet hos den almindelige befolkning, dokumenterer han, at toppen i Kreml mæsker sig og strøer om sig med penge, og dermed rammer han dem på et ømt punkt,« siger Mette Skak.

Navalnij har også stået bag en lang række demonstrationer mod regeringen og har alene i år været fængslet i både marts, juli og oktober. I marts fik han en bøde på 20.000 rubler og 15 dages fængsel, og han har på grund af bedrageridommen i en periode siddet i husarrest.

På nettet kan man se flere billeder og filmklip, hvor Navalnij med håndjern smiler og vinker til sine tilhængere. Omvendt forsøger styret behændigt at undgå, at han bliver et symbol på kampen mod Kreml, forklarer Flemming Splidsboel Hansen.

»Man er bekymret, fordi han er blevet så stor, men man ønsker ikke at sætte ham i et rigtigt fængsel, for så bliver han en martyr. I stedet forsøger man at holde ham ude af det politiske system, så godt man kan,« siger han.

Generationsfaktoren

Aleksej Navalnij blev med 27 procent af stemmerne nummer to ved borgmestervalget i Moskva i 2013. Støtten til Navalnij er klart størst i de større byer og blandt de unge, som er trætte af Putins lange regeringstid og som han rammer med sin blog, sine YouTube-videoer og tweets, forklarer Mette Skak. Blandt andet viser han film optaget med droner, der flyver hen over magtelitens ejendomme og dokumenterer deres eksorbitante forbrug og besiddelser.

»De unge er ligeglade med det Kreml-styrede fjernsyn, som pacificerer den ældre generation. Men Navalnij har rigtig godt fat i dem gennem de sociale medier, og generationsfaktoren gør ham også lidt farlig på sigt. For Kreml har ikke rigtig fundet ud af, hvad man skal stille op som modtræk,« siger Mette Skak.

Aleksej Navalnij har stillet op for forskellige partier og kalder sig selv for en nationalistisk demokrat. Ideologisk set ligger han faktisk ikke så langt fra Putin, og derfor har han over de unge en gruppe bag sig, som ifølge eksperterne i endnu højere grad bekymrer Putin – nemlig nationalisterne.

Modsat Putin, som er repræsentant for en samlet fælles russisk føderation på tværs af etnicitet og religion, er Navalnij etnisk russisk nationalist og har været aktiv i miljøer, som blandt andet taler imod indvandrere.

»Han er blevet beskyldt for racisme på grund af udtalelser imod blandt andet folk fra Kaukasus. Det har han siden taget afstand fra, men den støtte, han får fra nationalistiske kræfter, er også noget af det, Putin er nervøs for,« siger Flemming Splidsboel Hansen.

Også Mette Skak mener, at Navalnijs nationalistiske rødder gør ham sværere at håndtere for Putin.

»Han er med russiske øjne en driftssikker nationalist. Og derfor er han ikke så nem at sætte til vægs, som hvis man kunne sige, at han var i udlandets sold. Han er svær at kaste smuds på,« siger hun.

»Og selv om han ikke bliver kandidat, er der ingen tvivl om, at han vil blive ved med at være en sten i skoen på Putin og Kreml,« siger hun.

Skriftlige kilder: Politico, NRK, Reuters, Guardian, Wikipedia

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Han kunne jo prøve at stille op til præsident i USA eller statsminister i DK. Mon ikke det er lige så svært at blive valggodkendt der. Og så har Navalny endda været straffet forstår jeg?

Seriøs modstander? Med Putins popularitet har han ikke en mikroskopisk chance, kun i vestlige medier.

Niels Duus Nielsen

Måske har han en gang talt med en rocker på et værtshus? Det er jo grund nok til at en dansker ikke kan blive minister, måske er russerne lige så nidkære, når det kommer til sikkerhedsgodkendelser?

Der er en tendens til at enhver i opposition til Putin er af det gode, i vestlige medier. Navalnij ligner i virkeligheden mere en russisk Trump. Han har flere forbindelser med, og har deltaget i flere højreekstremistiske marcher og demonstrationer. Han er stærkt imod flygtninge og migranter fra Caucasus, som han i en video har kaldt kakelakker. Flere af hans tilhængere mener ligeledes at Putin er for åben imod vesten.
Hvad angår Krim, er han helt på linie med Putin.
Han er med i den bølge af nationalisme som går gennem Europa. og det skulle vi vel helt undgå?

Daniel Joelsen, ingemaje lange, Povl Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar