Læsetid: 5 min.

Choksejr til demokrat i senatsvalg i den konservative sydstat Alabama

Demokraten Doug Jones’ sejr over den kontroversielle republikaner Roy Moore – der er blevet beskyldt for seksuelle overgreb på teenagepiger – er et ydmygende nederlag for præsident Donald Trump. De seneste dage er Trump selv blevet mål for #MeToo-bevægelsen
Demokraten Doug Jones’ sejr over den kontroversielle republikaner Roy Moore – der er blevet beskyldt for seksuelle overgreb på teenagepiger – er et ydmygende nederlag for præsident Donald Trump. De seneste dage er Trump selv blevet mål for #MeToo-bevægelsen

Ritzau Foto

13. december 2017

BOSTON – Præsident Donald Trump led et ydmygende nederlag, da hans klon – den konservative og populistiske republikaner Roy Moore – tirsdag tabte senatsvalget i sydstaten Alabama med halvanden procentpoint til demokraten Doug Jones.

Valgresultatet var 49,9 pct. mod 48,4 pct. Kun 21.000 stemmer adskilte de to kandidater.

Sent tirsdag aften afviste Moore at anerkende sit nederlag i det relativt tætte opløb og sagde, han overvejede at anmode delstatsregeringen om en genoptælling. Men Alabamas indenrigsminister antydede i et interview med CNN, at det er »højst usandsynligt«, at en genoptælling vil ændre på udfaldet.

»Jeg vil blot sige, at Gud har kontrol over dette her. Vi bliver nødt til at vente på Guds budskab, så lad os nu se, hvad der sker, når alle stemmerne fra soldater udstationeret oversøisk er blevet talt op,« sagde Moore til sine tilhængere i hovedstaden Montgomery.

Tirsdag morgen blev Moore fotograferet ridende på sin hest, ’Sassy’, til valgstedet i hans hjemby. I modsætning til andre gange havde han efterladt sin pistol hjemme.

Moore var spået til at vinde valget i en af de mest konservative og republikanske delstater i USA, inden seks kvinder i The Washington Post i november beskyldte ham for seksuelle krænkelser og for i mindst to tilfælde at have forgrebet sig seksuelt på en 14-årig og en 16-årig pige, da han var i 30’erne.

Kandidaten afviste beskyldningerne, ligesom præsident Trump har benægtet lignende vidneudsagn fra over et dusin kvinder. I USA’s senat opfordrede den republikanske flertalsleder Mitch McConnell og mange andre prominente republikanske senatorer Moore til at træde tilbage. Men det skete ikke.

Fremfor at efterkomme partiledelsens opfordring optrappede Moore sine angreb på partieliten i Washington, D.C., som han ynder at kalde korrupt og umoralsk.

For to uger siden viste meningsmålinger, at han havde genvundet sin føring over demokraten Doug Jones. Udsigten til at skulle tage imod en politiker, der ud over at være mistænkt for at jage unge teenagepiger i 1970’erne og 1980’erne også er blevet citeret for racistiske udtalelser om sorte og jøder, skabte uro i Senatets republikanske rækker.

Ikke desto mindre valgte flertalslederen McConnell at moderere sine udtalelser om Moores fremtid i Senatet. Adspurgt om de seks kvinders beskyldninger diskvalificerede Moore som kandidat til Senatet svarede flertalsleder McConnell: »Det er op til Alabamas vælgere at afgøre.«

Trump skifter kurs

Efter afsløringen af Moores omgang med teenagepiger for 30-40 år siden holdt præsident Trump lav profil. Men så snart det så ud til, at kandidaten havde en god chance for at vinde, skiftede Trump kurs. Hans tidligere kampagnechef og rådgiver i Det Hvide Hus, Steve Bannon, rejste til Alabama og gik på to vælgermøder med Moore direkte til angreb på partiledelsen i Kongressen.

I den sidste uges tid hoppede Trump også på Moores vogn. Fredag i sidste uge udtalte præsidenten sin støtte til den kompromitterede senatskandidat under et valgmøde i nordvestlige Florida, der ligger lige op til grænsen mod Alabama. Hans bærende argument var det påtrængende i at bevare et flertal på 52 republikanere mod 48 demokrater i Senatet.

Det skulle vise sig at være et fejltrin. Trump troede, han kendte Alabamas vælgere ud og ind fra valgkampen i 2016, hvor han slog Hillary Clinton med en margin på 24 procentpoints.

Men han tog grueligt fejl.

I tidligere valg i Alabama om en plads i delstatens højesteret har Moore vundet med en for en republikansk politiker smal margin. Selv blandt hårdhudede republikanske vælgere er nogle af hans yderligtgående synspunkter ikke altid lige velkomne.

Omvendt anses Doug Jones for at være en tand for venstreorienteret. Især hans støtte til fri abort, endda uden en skæringsdato, har gjort det svært for republikanere at stemme på Jones. Exit polls antyder, at Jones’ sejr dels skyldes højere valgdeltagelse fra Alabamas sorte og latino-vælgere samt fra studerende og moderate republikanere i storbyernes forstæder.

At en demokrat kan vinde i en så konservativ sydstat som Alabama ville have været ubegribeligt for blot et år siden. Roy Moore kunne ganske enkelt ikke motivere nok republikanske vælgere til at gå i brechen for ham efter sex-beskyldningerne.

Men de røde lamper blinker også for Trump og for republikanerne i Kongressen.

Præsidenten tog en kæmpe risiko ved at støtte en kandidat, der var beskyldt for at have befamlet teenagepiger. Hans datter Ivanka skrev i et tweet i november, at mænd som Moore »bestiller vi en særlig plads til i Helvede.«

I takt med at #MeToo-bevægelsen tager til i styrke og fælder flere og flere magtfulde mænd i USA – herunder Roy Moore – risikerer Trump nu, at han bliver det næste mål. I de sidste par dage har tre af de kvinder, der trådte frem i rampelyset sidste år og fortalte om Trumps sexchikane og befamling af deres kroppe, igen dukket op på tv og forlangt, at han træder tilbage.

Trump er ’uegnet’

Dette krav er blevet bakket op af en gruppe kvindelige demokrater i Kongressen, hvis prominente fortaler er New York-senator Kirsten Gillibrand. Efter at hun i et tweet mandag opfordrede Trump til at træde tilbage i lyset af hans krænkende behandling af kvinder, replicerede præsidenten:

»Hun er en af de politikere, der plejede at komme til mit kontor (i Trump Tower) for at ’tigge’ om donationer til sin kampagne (og hun ville gøre alt, hvad jeg ønskede for det); nu er hun trådt på banen for at bekæmpe mig.«

Trumps tweet blev tirsdag tolket af mainstream-medier som en seksuelt nedladende beskrivelse af en kvinde, der vil sælge sin krop for penge – altså en prostitueret. Senator Gillibrand svarede i et tweet:

»Du kan ikke få mig og millioner af andre kvinder til at tie, når vi stiller op for at tale ud om din uegnethed som præsident og den skam, du har påført embedet.«

Den moderate landsdækkende avis USA Today har tilsyneladende fået nok af Donald Trumps nedladende behandling af kvindelige politikere. I en opsigtsvækkende leder i dag skriver bladet, at han er aldeles uegnet til fortsat at tjene som landets præsident.

»En præsident der øjensynlig kalder senator Kirsten Gillbrand for en luder er ikke engang egnet til at rengøre toiletterne i Barack Obama præsidentbibliotek eller til at pudse George W. Bushs sko. Denne mand er en rædsel. Hans sygelige opførsel undergraver vores demokratiske institutioner, som er baseret på fælles værdier og på befolkningens samtykke.«

Doug Jones vil først tiltræde som senator mellem 26. december og 3. januar. Det skyldes, at det tager tid for delstaten Alabama at bekræfte afstemningens gyldighed. I går opfordrede flere demokrater flertalsleder Mitch McConnell til at vente til efter nytår med at sende skattereformen til endelig afstemning i Kongressens to kamre.

Demokraterne peger på, at deres flertalsleder Harry Reid udsatte afstemningen i Kongressen om Obamas sundhedsreform, da republikaneren Scott Brown overraskende vandt Edward Kennedys senatsplads i januar 2010. Det forventes ikke, at republikanerne vil gengælde det generøse træk.

Det endelige udkast til skattereformen kommer efter planen til afstemning i næste uge.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
  • Anker Nielsen
  • David Zennaro
  • Camilla Krag Jensen
  • Steffen Gliese
Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Anker Nielsen, David Zennaro, Camilla Krag Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese. Vi venter på Guds budskab, som republikaneren siger.

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, David Zennaro, Camilla Krag Jensen, Anja Knoblauch og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Alle synes at tage udfaldet til efterretning, bortset fra den republikanske taberkandidat. Hans parti støtter ikke en genoptælling.

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Alt som kan vælte Trump af pinden er i min verden velkommen, før han får ødelagt både USA og verden.

Hans Larsen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tænk at en pædofil kan stille op med bibelen under armen...
Og ja, ye whom have doubts, der er nu 9 kvinder der har fortalt deres historie.
PLUS at supermarkedet Roy Moore slog sine folder i engang i 80'ene faktisk bannede ham.
Kunderne ville ikke besøge mall'en, hvis ikke Roy Moore var forbudt adgang.

David Zennaro, Anders Graae og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar