Baggrund
Læsetid: 2 min.

Congolesiske militssoldater dømt for voldtægt af børn

I den østlige del af DR Congo er 11 medlemmer af en militsgruppe blevet idømt livstid for at voldtage børn – et af ofrene var bare otte måneder gammel. Ugen forinden blev en række fredsbevarende FN-styrker slået ihjel
Udland
16. december 2017

Onsdag blev 11 medlemmer af en congolesisk militsgruppe idømt livstid for at have voldtaget mindst 37 børn. Flere menneskerettighedsorganisationer kaldte dommene for en »milepæl« i et land, hvor voldtægtskulturen gennemsyrer hverdagen, og gerningsmændene ofte går fri.

De dømte mænd var medlemmer af gruppen Djeshi ya Yesu, på dansk Jesu Hær, som er ledet af politikeren Frederic Batumike, der sidder i nationalforsamlingen i Den Demokratiske Republik Congo.

Forbrydelserne fandt sted i landsbyen Kavumu i den østlige del af DR Congo mellem 2013 og 2016. Et af ofrene var helt ned til otte måneder gammel, mens den ældste var 12 år.

Voldtægterne skete som en del af en ceremoni, som efter sigende skulle give mændene overnaturlige kræfter. Anklageren fortalte ifølge Reuters, at gruppens leder havde opfordret mændene til at voldtage børnene, fordi de på den måde ville opnå beskyttelse mod deres fjender.

Sidste år besøgte The Guardian landsbyen Kavumu, hvor en mor fortalte om sin niårige datter, som var blevet voldtaget.

»Jeg er bange. Alle i det her område er bange,« sagde hun til den britiske avis.

Efter mere end 20 års konflikt er store dele at det østlige DR Congo kontrolleret af flere forskellige militser, hvor voldtægt ofte er blevet brugt som krigsvåben, ligesom det også er set i andre dele af verden.

I 2010 kaldte FN’s Margot Wallström den østlige del af DR Congo for »verdens voldtægtshovedstad«.

De 11 mænd, som blev idømt livstid, blev også dømt for mord for at være medlemmer af en oprørsbevægelse og for at være i besiddelse af ulovlige våben, skriver BBC. Domstolen tilkendte de børn, der blev voldtaget af soldaterne, omkring 5.000 dollars, mens familierne til hvert drabsoffer blev tildelt cirka 15.000 dollars.

Flere rejser dog tvivl om, hvorvidt ofrene nogensinde får pengene at se, skriver The Guardian.

I 2003 voldtog en række mænd fra en oprørsgruppe over hundrede kvinder i Songo Mboyo. Tre år senere, i 2006, blev syv mænd idømt livstid.

Ifølge Foreign Policy blev 29 ud af de 119 piger tildelt 5.000 dollars hver, og 10.000 til en kvinde, som havde mistet sit otte måneder gamle barn under voldtægten. I 2017 er der dog stadig ingen af ofrene, som har modtaget pengene.

Fredsbevarende styrker dræbt

Ugen inden retssagen blev en række fredsbevarende styrker fra FN dræbt i den østlige del af DR Congo.

FN’s generalsekretær, António Guterres, sagde ifølge BBC efter angrebet, at der var tale om en krigsforbrydelse, og at det var »det værste angreb på fredsbevarende styrker i organisationens nyere tid«.

I alt blev 15 personer dræbt og 53 alvorligt sårede, de fleste af dem fra Tanzania. Derudover mistede fem congolesiske soldater livet. Det oplyser FN. Angrebet skete i Nordkivu-regionen, og flere internationale medier citerer kilder for at mene, at oprørsgruppen Allierede Demokratiske Styrker stod bag.

For nylig meddelte FN og en række nødhjælpsorganisationer, at DR Congo netop nu er det sted i verden, hvor flest mennesker er nødt til at flygte fra deres hjem af frygt for deres sikkerhed. Antallet af fordrevne i år lyder på 1,7 millioner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Voldtægt i det ekstreme er desværre ikke enkeltstående i dele af verden. Det er nærmere normen.
I Australien er det blevet kaldt "en national tragedie", at udsatte børn i tusindvis er blevet udsat for overgreb. Sådan er det også i USA, i Irland og Skotland, hvor den katolske kirke har haft fundament.
I Belgien og Frankrig har der også været pædofili-skandaler. Tyskland har også haft flere.
Indien topper i øjeblikket med bestialske voldtægter af små børn.
Et lille offer var en kun 6-årig pige, kidnappet fra sit hjem, tortureret, voldtaget og brændt levende.
Hvem er de udøvende?
Over hele verden, hvem er de udøvende ?!?