Læsetid: 10 min.

Eksilpolak: ’Det er, som om verden tog til i fart og efterlod en hel generation af mennesker i Østeuropa, som pludselig tænker ’Fuck’’

Aleksandra Wojewska på 25 er en del af den første generation i mange år, der er vokset op i et frit Polen. Som EU-borger kan hun rejse frit og har bosat sig i Danmark. Derhjemme sidder hendes forældre, som er vokset op i kommunisttiden med madrationer og uden pas. Og de to generationer har svært ved at forstå hinanden
Hver søndag efter kirke kommer Renata Wojewska og Janusz Wojewskis ældste datter på besøg med sin familie i den lille lejlighed i Wejherowo i Polen.

Hver søndag efter kirke kommer Renata Wojewska og Janusz Wojewskis ældste datter på besøg med sin familie i den lille lejlighed i Wejherowo i Polen.

Ulrik Hasemann

28. december 2017

WEJHEROWO, POLEN – Vejen fra kirken til Renata Wojewska og Janusz Wojewskis lejlighed går tværs gennem parken.

De er i søndagstøj og uldfrakker, hun med nylonstrømper, han i en prikket skjorte og charmeklud. Janusz Wojewski voksede op her i Wejherowo, en nordpolsk forstad med 50.000 indbyggere, og da de blev gift, flyttede Renata Wojewska hertil fra nabobyen.

Hver søndag siden de mødte hinanden for omkring 40 år siden, har de gået den tur. Først bare de to, dengang de var midt i tyverne, siden med deres to små døtre, og nu, hvor begge døtre er flyttet hjemmefra, går de igen bare de to gennem den lille, nedslidte park. Én forandring er der dog sket: Efter Polen blev medlem af EU i 2004, er parken blevet renoveret for EU-midler og har fået træningsredskaber, legepladser, springvand – og et stort skilt med det stjernede EU-flag. 

Dem er der mange af i Polen på veje, tog og stationer. Polen er det EU-land, der modtager flest EU-midler, og i alt vil landet i 2020 have fået tildelt mere end 100 milliarder euro i støtte.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Karsten Aaen
 • ingemaje lange
 • Henning Kjær
 • Hans Martens
 • Anker Nielsen
 • Torben Lindegaard
 • David Zennaro
Karsten Aaen, ingemaje lange, Henning Kjær, Hans Martens, Anker Nielsen, Torben Lindegaard og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Spændende artikel, som beskriver noget af det bedste i EU.

Den frie bevægelighed bare sådan et kæmpe fremskridt.

Karsten Aaen, Annika Rasmussen, ingemaje lange, Claus Nielsen, Hans Martens og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

Som i Polen, Rusland og mange andre især østlande, så føles den store klamme hånd over det hele: Den stærke religiøse omklamring.

For Borgerne skulle jo nødig fornemme ærlig frihed.

Hans Larsen, Karsten Aaen, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

En god og interessant artikel, der beskriver nogle af de udfordringer et land som Polen står overfor. Udfordringer som afspejler sig i landets politiske grupperinger og diskussioner. Som ved alle væsentlige forandringer skabes der nye muligheder, mens der samtidig stilles spørgsmål ved det eksisterende. At tage sit eget liv op til revision og acceptere de muligheder og begrænsninger, der var forbundet dermed, er ofte smertefuldt. Der er helt klart en generation af polakker, der sammen med deres ligestillede i de andre af sovjetkommunismen undertrykte nationer, der kun kan føle at de er blevet frarøvet væsentlige muligheder for at udforske livet på egne betingelser.
Det er en lære, vi bør huske, når trangen til at undertrykke andre - til deres eget bedste, selvfølgelig - kommer over os.
og som appendiks, artiklen er blevet til med støtte fra Europa-nævnet, står der til sidst. Hvad menes der med det? Er artiklen udtryk for en officiel politik, at sidestille med en annonce eller...?

Kim Folke Knudsen

Tak til Aleksandra Wojewska for at dele sit liv med os. Her får vi emigrationens dilema beskrevet på en smuk og værdig vis. De unge der vil ud og opleve Verden og samtidig har familiebåndene til deres Fædreland Polen. Et land fuld af traditioner og sin egen specielle identitet, som har overlevet århundreders kamp for eksistens. Egentligt trænger vi til flere reportager af denne art. Hvor vi som danskere bliver klogere på den omverden, vi lever i. Danmark har i flere perioder modtaget borgere, der er flygtet eller indvandret fra Polen. De har alle været en meget stor berigelse for Danmark med deres flid, deres evne til at balancere mellem integration i Danmark og fastholden i traditionerne hjemme fra deres polske hjemstavn. Aleksandras forældre kan være stolte af at have en datter, der på så forbilledlig vis vælger at rejse ud i den store verden og opleve denne. Jeg fornemmer, at det Polen som gemmer sig i beskrivelsen er et land i et vældig udvikling fremad og på samme tid et land, hvor traditionerne og skikke er med til at forme den polske identitet. Det behøver ikke at være en konflikt, Det er en generationernes livskontrakt med hinanden. Vi danskere her været vandt til at vi forholdsvist frit kunne rejse rundt i vores nabolande. I Polen må der efter 1989 have været et behov for at komme ud og opleve den Verden, som landet var spærret af fra af Sovjetunionen. Årtiers isolation må brydes med ønsket om at se hele Verden og tage oplevelserne med tilbage til Polen. Polsk kultur er på den måde også ved at blive enestående i det, at den nu har sat sine spor i så mange emigrant samfund i Udlandet. Der er polske samfund i England, Frankrig i USA og i Tyskland. For sidstnævnte land Tyskland er denne mellemfolkelige udveksling en mulighed for i praksis at genopbygge en ligeværdig og anerkendende relation til det polske folk, som den tyske fortid med Det Tredje Rige har forbrudt sig på det værste imod. Det er måske i virkeligheden her, at fredsdividenden virkelig får sin udfoldelse, at emigrationen til Tyskland af polakker er med til at forme en ny tid uden fordomme og historiske løgne. På det mellemfolkelige grundlag kan en fremtid bygges, hvor der tales om vi og ikke de.