Læsetid: 11 min.

EU-landene vil teste grænsen for, hvor megen masseovervågning, det er muligt at opretholde

Lækkede dokumenter fra EU’s arbejde med at formulere nye regler for datalogning tyder på, at EU-landene vil teste grænsen for, hvor lidt de behøver at ændre. Det sker, selv om to EU-domme ellers har slået fast, at logning af hele befolkningen er i strid med EU’s Charter. Danmark har fortsat den ulovlige praksis i næsten et år, og regeringen afventer EU’s udspil, før den vil foretage ændringer
Til trods for at flere EU-domme pålægger medlemsstaterne at indskrænke logningen af bl.a. data fra mobiltelefoni, viser lækkede dokumenter, at EU-landene agter at teste, hvor lidt de behøver ændre på reglerne for at imødekomme EU-domstolens krav.

Til trods for at flere EU-domme pålægger medlemsstaterne at indskrænke logningen af bl.a. data fra mobiltelefoni, viser lækkede dokumenter, at EU-landene agter at teste, hvor lidt de behøver ændre på reglerne for at imødekomme EU-domstolens krav.

Jacob Ehrbahn

22. december 2017

Det blev udlagt som en sejr for de kritikere, der i årevis havde påpeget, at den mest omfattende masseovervågningslovgivning nogensinde indført i Europa, gik for langt. I den skelsættende Tele2-dom fra den 21. december 2016 erklærede EU-domstolen, at de logningsordninger, som de fleste EU-lande har indført på EU’s foranledning, var i strid med borgernes grundlæggende rettigheder.

Logningsreglerne handler om, at man fra statens side pålægger teleudbyderne blandt andet at gemme en lang række oplysninger om alle borgernes kommunikation. Det gælder f.eks., hvem den enkelte telekunde sms’er og ringer til samt hvilken mobilmast, den enkelte kunde forbinder til på et givet tidspunkt. Oplysningerne skal gemmes i et år og kan efterfølgende indhentes af myndighederne med en dommerkendelse eller såkaldt editionskendelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu