Læsetid: 9 min.

’Flygtningekrisen var Europas 11. september. Men den har givet EU en chance for at genopfinde sig selv’

Europa ændrer grundlæggende karakter og selvopfattelse i disse år, hvor universelle værdier er på retur, flertallet føler sig truet af mindretal, og Europas indre spændinger kommer frem. En spaltning kan blive konsekvensen i et EU, der ikke mindst i flygtningespørgsmålet overser det østeuropæiske perspektiv, advarer den førende EU-kommentator Ivan Krastev bag bogen ’Efter Europa’
Kløften mellem øst og vest i Europa er stadig stor – og det kommer særligt til udtryk, når der tales om og skal findes løsninger på flygtningekrisen, mener Europatænkeren Ivan Krastev.

Kløften mellem øst og vest i Europa er stadig stor – og det kommer særligt til udtryk, når der tales om og skal findes løsninger på flygtningekrisen, mener Europatænkeren Ivan Krastev.

Sigrid Nygaard

4. december 2017

»Situationen i EU er kritisk – det kan ingen snakke sig ud af. Men netop derfor bliver vi nødt til at tale mere om Europa og anerkende, at der er mange forskellige perspektiver, også fra Østeuropa.«

Bulgarske Ivan Krastev er kun lige kommet i gang, men holder alligevel en sjælden og kort pause i sin talestrøm. Som toneangivende østeuropæisk Europa-kender og leder af Centre for Liberal Strategies i Sofia har han taget sig god tid til at forklare det europæiske drama, som han har beskrevet i bogen Efter Europa, der netop er udkommet på dansk.

»Jeg vil ikke skrive Europas undergang frem i min bog. Men jeg påpeger, at vi tager Europa for givet og kun har integrationsstrategier, men ingen opløsningsstrategier. Vi mennesker har desværre en trang til at se historiske udviklinger som noget lineært,« siger Ivan Krastev på sit udsøgte engelsk med tydelig bulgarsk accent.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Maria Francisca Torrezão
  • Hans Aagaard
Katrine Damm, Maria Francisca Torrezão og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

LOL. Trump, Brexit og en håndfuld flygtninge.
Skal det forestille et forsøg på, at tage udfordringerne alvorligt?

Advarslerne har lydt i ethundrede år:
Fortællingen om kapitalisme drevet af den økonomisk forbrugsdrevet vækst, har ikke givet mening siden 1896, da Svante Arrhenius (1859-1927) beskrev den menneskeskabte globale opvarmning ved afbrænding af kul, olie og gas.
Read more: http://www.lenntech.com/greenhouse-effect/global-warming-history.htm#ixz...

The father of climate change
Link: https://www.theguardian.com/environment/2005/jun/30/climatechange.climat...

“Ny forskning afslører politikerne: De ignorerer fakta, der ikke trækker i deres retning"
Link: https://www.information.dk/indland/2017/09/ny-forskning-afsloerer-politi...

Vi er nødt til at holde op med at tale om 'flygtningekrisen', der jo ingen steder hører hjemme! Det drejer sig om så få, at det burde kunne håndteres i et EU, der står sammen og arbejder løsningsorienteret.
Men det er da godt, hvis det betyder, at man holder op med at mele sin egen kage så kraftigt i udviklingsbistanden og i stedet reelt arbejder for landenes selvforsyning, demokrati, retfærdige fordeling af værdierne. Det er den eneste mulige frelse, det er også det eneste, der kan føre til den helt nødvendige grønne omstilling, faldende fødselstal, øget frigørelse igennem automatisering.

Christel Gruner-Olesen, Henriette Bøhne, Vibeke Hansen, Katrine Damm, Hans Larsen, David Joelsen og Thomas Olsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"Flygtningekrisen er for Europa, hvad 11. september 2001 var for USA."

Mon dog? Angrebet på Twin Towers var traumatisk for amerikanerne, som troede at de kunne føre krig i hele verden uden selv at blive ramt. Jeg har svært ved at se, hvad traumatisk der er ved at en masse flygtninge går en tur på motorvejen. Der var jo ingen europæere, der kom til skade.

Bo Stefan Nielsen, Christel Gruner-Olesen, Henriette Bøhne, Katrine Damm, Steffen Gliese, Ivan Breinholt Leth og David Joelsen anbefalede denne kommentar

Jeg anser artiklen som er en reklame for en mand og hans bog.

9/11 kan ikke sammenlignes med noget.

Flygtningekrisen er reel.

En større krise for vesteuropæiske arbejdere har været influx af østeuropæiske arbejdere.

For de velstillede vesteuropæer er har det været en fordel.

Globaliseringen var ikke en rigtig globalsering, men en flugt fra skatter og lønninger.

En rigtig globalisering ville have haft beskatning, minimalløn og samhandel på plads.

Hvis nutiden situation skal opgøres på nogen måde, må det være en meget mildere udgave af 30`erne.

EU`s hovedproblem er økonomi og identifikation med demokrati, og den enkelte borger.

Og, ja europæerne skal beskæftige sig mere med hinanden og hvad der er godt for Europa.

Man burde klippe navlestrengen til USA og blive sig selv.

En Europæisk hær frem for NATO.

Og for Danmark gælder det selv med medlemskab af EU, at styrke sit forhold til Sverige, Norge og Finland. Samlet står Norden stærkere også i EU.

Niels Jensen, Kristen Carsten Munk, Jørgen Wassmann, Henriette Bøhne, Jakob Trägårdh, Torben K L Jensen, Katrine Damm, Steffen Gliese og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Der er velbeskrevet reaktioner i EU medlemslandene på udviklingen i Europa, men det er ikke rigtigt noget om, hvorfor Europa er i denne situation, europatænkeren Ivan Krastev kunne ved, at svar på nogle få påtrængende spørgsmål, kaste langt bedre lys over Europa i den globaliserede verden, men det gør Ivan Krastevdet, tilsyneladende ikke, hvis det viser sig at være tilfældet, tyder ikke på noget godt, vil jeg mene, det er naturligvis med det forbehold, at jeg ikke har læst bogen.

Hvorfor stemte Storbritannien for, at forlade EU?
Hvorfor stiger uligheden i EU?
Hvorfor vil EU ikke stoppe skatteunddragelse i EU?
Hvad gør Polen, når de ikke kan sælge deres kul?
Hvorfor blev Donald Trump valgt til præsident i USA?
Hvorfor droppede Donald Trump handelsaftaler og bæredygtig omstilling samarbejde med EU?
Hvorfor flygtede folk til EU?
Hvad betyder befolkningstilvækst for fremtidige flygtninge strømme?
Hvad betyder de menneskeskabte klimaforandringer for fremtidige flygtninge strømme?

Ved ikke at forholde sig til de afledte svar og fakta, kan det så betyde, at Ivan Krastev muligvis helt har opgivet tanken om, at undgå en Trump’sk white supremacy verdenskrig?

Jan Skovgaard Jensen

Venstrefløjen har de samme dumme populistiske følelser som højrepopulistrene.

Den har vi lige hørt fra USA. Valget skal være mellem Clinton den gode og Trump den populistiske. Venstrefløjen, som efter Sanders røg ud, som ikke ville stemme på Clinton var populistisk, kvindefjendsk og trumpske.
.
Som venstrefløj kan man altså godt mene, at når en håndfuld milliardærer ejer det sammen som halvdelen af jordens befolkning er der noget som skal laves om. Eller, når Holland og Luxembourg er de største skattely i verden så skal det indre marked fundamentalt skrives forfra.

Og ja vi er måske nostalgiske. Men det er vel fordi nogle af de redskaber som skal tøjle økonomien, har været politik før. Ja, i mange år. og ved I hvad? De virkede!

Jørgen Mathiasen

Er der et eller andet problem i denne strøm, der ikke er nævnt? Der er ganske rigtig kræfter, som trækker i retning af desintegration af EU, men der er samtidigt kræfter i grundlæggerlandene og Spanien, som gør det modsatte. Man må antage, at østeuropæerne holder et godt øje med de utrolige vanskeligheder Brexit volder briterne og den falske ven UK har i den amerikanske præsident, og tager et geopolitisk vue, inden de aktiverer §50.

Philip B. Johnsen

Hele den vestlige verden, naturligvis inklusiv vores faktaresistente folketing i Danmark, glæder sig tilsyneladende over, at de nu selv producere langt mere olie end Mellemøsten, man tror tilsyneladende, at hvis man ikke taler om de handlingskrævende udfordringer i kølvandet, så eksistere de ikke, hvilket denne artikel og reklame for Ivan Krastev’s bog illustrer.

Det er opskriften på ny krig og nye krigs og klimaflygtninge.

Mellemøsten.
Klimaforandringer og Det Arabiske Forår.
Vesten kan ikke fortsætte samarbejde med vores, Mellemøstens illegitime magthavere meget længere, som Vesten ellers plejer ved, at støtte med våben og millitære alliancer for billig olie, der kun berigede de af os udvalgte illegitime magthavere.

De Mellemøstens illegitime magthavere plejede, at kunne holde deres befolkningerne, af frygten for deres fysiske magt støtte militært af os undertrykte, men uden olie, som Vesten ikke længere vil betale for, ryger magtbalancen og nu kommer klima/krigsflygtninge problemerne, helt op til vores egen hoveddør, for det er kun et spørgsmål om tid før de ikke stoppet flygtningestrømmen længere.

Fra link:
"Ifølge tænketanken Chat-ham House går over en fjerdedel af den saudiske olieproduktion i dag til landets egen energiforsyning, og med en hjemlig olieforbrugsvækst på fem-seks pct. om året er denne andel stigende.
Ironisk nok skyldes det stigende olieforbrug bl.a. det voksende behov for aircondition i et klima, der bliver stadig varmere som følge af verdens fossile energiforbrug."
Link: http://www.information.dk/558198

Europas krigs/klimaflygtninge der nu er ankommet i million antal, kan ikke uden håb handling på klimaforandring udfordringerne vende hjem, problemet er at vandknaphed, ørkendannelser etc. der underminere eksistens grundlaget.

"Ifølge FN vil havstigninger, vandknaphed, ørkendannelser etc. underminere levegrundlaget for millioner af mennesker og skabe omkring 200 millioner klimaflygtninge inden 2050. Allerede i dag findes der såkaldte klimaflygtninge – fra Alaska til Stillehavsøerne.
Link: http://raeson.dk/2015/100-dage-til-cop21-hvor-er-det-sikkerhedspolitiske...

"Nyt studie viser sammenhæng mellem klimaforandringer og Syriens kaos"
Link:https://globalnyt.dk/content/nyt-studie-viser-sammenhaeng-mellem-klimafo...

The Center for American Progress The Arab Spring and Climate Change.
A Climate and Security Correlations Series.

"From 2006 to 2011 up to 60 percent of Syria’s land experienced, in the terms of one expert, the worst long-term drought and most severe set of crop failures since agri- cultural civilizations began in the Fertile Crescent many millennia ago.

According to a special case study from last year’s United Nations’ 2011 Global Assessment Report on Disaster Risk Reduction, of the most vulnerable Syrians dependent on agricultureparticularly in the northeast governorate of Hassakeh (but also in the south) nearly 75 percent suffered total crop failure.
Herders in northeast Syria also lost around 85 percent of their livestock, affecting 1.3 million people.

The human and economic costs of such shortages are enormous. In 2009 the United Nations and the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies reported that more than 800,000 Syrians had lost their entire livelihood as a result of the droughts.

By 2011 the aforementioned Global Assessment Report estimated that the number of Syrians who were left extremely “food insecure” by the droughts sat at about 1 million. The number of people driven into extreme poverty is even worse, with a U.N. report from last year estimating 2 million to 3 million people affected. "
*Link: https://climateandsecurity.org/tag/arab-spring/

Review: Two New Studies on Syria, Drought, Climate Change, Natural Resource Management and the Uprising.
*Link:
Tunisian Constitution Charts A Course To A Climate Resilient Future.
*Link:
Must Listen: RADM Titley Podcast with Acclimatise on Global Climate Security.
*Link:
Spring Thaw: What Role Did Climate Change and Natural Resource Scarcity Play in the Arab Spring?
*Link:
Toronto Star on the Arab Spring and Climate Change.
*Link:
Climate Change and Security in the News: Week (and a Half) in Review.
*Link:

Home page.
https://climateandsecurity.org/

Afrika.
EU kender naturligvis til klimaudviklingen i Afrika, hvor det i store dele af denne verdensdel, i årevis har regnet for meget, regnet for lidt og ikke regnet som det plejer med årstiderne, et mere ustadigt og ustabilt klima er forlængst blevet det nye normale, med mellemliggende lange, lige så uforudsigelige tørkeperioder.

EU kender naturligvis til alt dette samt, at problemerne er endt i uro, vold og krig om resurserne og ’derfor’ flygte mennesker nu på stadigt farligere ruter, en flugt der vil accelerere i takt med udviklingen i de menneskeskabte klimaforandringer forstærkes.

Søren Albrektsen

Det er meget nemt at komme i konspirations-"humør", når 'man' læser endnu en skribent, der lader til at acceptere opløsningen af de internationale konventioner, som for alvor tog form i kølvandet af nogle oplevelser, som ingen ønskede gentaget. Krastev lægger sig på linie med Trump, som netop har trukket sig ud af flygtninge-charteret, som om der ikke til stadighed er et U.N., som fortolker og sammenholder fx menneskerettighederne med, hvad der er globalt, praktisk muligt (dvs. nationalt ! - Krastevs foretrukne fokus-begreb !) - internationale konventioner er netop ikke statiske, men igennem årtier forhandlede og genforhandlede ....
Ud over dét taler Krastev også om "...en populistisk flertals-revolution..." (frit ekstraktet !), hvilket jo ikke er tilfældet - brexit fx, en hastigt gennemført afstemning spundet op omkring fake news om økonomiske gevinster for den jævne britte m.m. Krastev svæver ligesådan (tilsyneladende, da dette indslag slet ikke nævner det) let henover den udbredte korruption, der fortsat styrer store dele af nye EU-landes økonomier, og det gør han formodentlig, fordi de seneste år har afsløret Panama-, Paradis- ++ papirer omkring tax havens indenfor kapitalismens rollemodel-økonomier ...
Men det mest deprimerende ved Krastevs tanker er hans samtidshistoriske udgangspunkt omkring internationale konventioner (her specielt menneskerettighederne), som han betragter som ideologisk hjernespin omkring etik, løsrevet fra 'kroppen'/staterne, som i konstitueringsfasen netop havde oplevet helvede på Jorden. Med sådan et historisk afsæt for hans analyse, gider jeg ikke bladre i hans forsøg på litterært stunt:
»I flygtningekrisen begyndte europæerne at sætte spørgsmålstegn ved, hvilke standarder der gælder for hvem, og diskurserne om menneskerettighederne opløstes langsomt. Her må man også sige, at for eksempel flygtningekonventionen fra 1951 var skabt i en verden, der så anderledes ud. Det var en sammenbrudssituation uden global kommunikation, hvor den store strøm gik fra Østblokken til Vesteuropa. I den ideologiske kamp handlede det om en moralsk forpligtelse, som abstraherede fra statens muligheder,«

Touhami Bennour

Philip B. Johnsen. 22.11
Hej philip, jeg vil give dig et link. der går samme vej om det du fortæller om klima opvarmning og "det arabisk forår". Det er skrevet på fransk, men du kan få det oversat hos google.
Articlen hedder: Mahbes, megaprojet En plein desert. Magasinet: Leaders.com.tn
Artklen, der rummer 30.000 kvadrat kilometer( de tre fjerde dele af Danmark) og varer 30 år, vil det rumme byer, landbrug og alt andet. Hvad synes du " efter du har læst det".