Læsetid: 4 min.

Fortsat drama i Honduras efter præsidentvalg

Der er udgangsforbud og omtælling af stemmerne efter et valg, hvor både den siddende, honduranske præsident og hans udfordrer, en karismatisk fodboldkommentator og quizvært, erklærer sig som vindere
Salvador Nasralla taler ved en demonstration imod den siddende regering. ’De (præsidentens folk, red.) har købt stemmerne af dem, der administrerer stemmeboksene,’ lyder det fra oppositionslederen

Salvador Nasralla taler ved en demonstration imod den siddende regering. ’De (præsidentens folk, red.) har købt stemmerne af dem, der administrerer stemmeboksene,’ lyder det fra oppositionslederen

AA/ABACA

14. december 2017

Tegucigalpa, Honduras – Om natten høres lyden af en konstant banken mod tusinde af gryder og kasseroller som en fredelig protest imod det, mange kalder åbenlyst valgbedrag.

Udfordreren, Salvador Nasralla, kendt fra tv som energisk fodboldkommentator, quizvært samt et utal af programmer med morgengymnastik med letpåklædte damer, fastholder, at han er vinderen af det honduranske præsidentvalg – og med stor margen.

Men landets siddende præsident, Juan Orlando Hernández, mener noget andet. Han støtter sig til det officielle valgresultat fra den honduranske valgkommission, Tribunal Supremo Electoral, TSE, der giver ham en sejr med 42,95 procent af stemmerne imod Nasrallas 41,42 procent. En forskel på godt 50.000 stemmer.

Når Salvador Nasralla og hans politiske koalition alligevel, og mere end to uger efter selve præsidentvalget, nægter at anerkende resultaterne fra TSE, skyldes det, at de mener, at optællingen af stemmer har været præget af snyd og manipulation. At den siddende præsident Hernández og hans konservative Nationalparti har benyttet sig af, at de i vid udstrækning kontrollerer de statslige institutioner, herunder processerne omkring stemmeoptælling.

»De (præsidentens folk, red.) har købt stemmerne af dem, der administrerer stemmeboksene. Derfor kræver vi samtlige afrapporteringer fra valgstederne tjekket endnu engang, ligesom alle ugyldige stemmer skal ses efter. Og hvis tingene ikke stemmer, skal der være en ny valgrunde mellem Juan Orlando Hernández og mig,« lød det i sidste uge fra Salvador Nasralla, der under sit pressemøde irettesatte de journalister, der ikke tiltalte ham señor presidente.

»Jeg er landets legitime præsident,« gentog han.

Politisk elite udfordret

Allerede forud for præsident- og parlamentsvalget, som blev afviklet søndag den 26. november, var der lagt op til et opgør mellem den eksisterende elite og en politisk uprøvet udfordrer. Mellem Juan Orlando Hernández’ magtvante konservative og Salvador Nasrallas koalition mellem to relativt nystartede partier – henholdsvis hans eget antikorruptionsparti og det socialistisk inspirerede parti Libre.

Trods sine få år på bagen består Libre dog ikke kun af politiske novicer, tværtimod. Partiet anføres af tidligere præsident Manuel ’Mel’ Zelaya, der i maj 2009 blev kuppet fra magten og sendt ud af landet.

Zelayas forbrydelse var dengang, at han som præsident ønskede at afholde en vejledende folkeafstemning om, hvorvidt landets præsident skal kunne genvælges. Det fik resten af det politiske system i Honduras til næsten enstemmigt at smide ham ud af landet anklaget for at opildne til uro og brud på den grundlovsmæssige orden.

’Mel’ Zelaya blev dog hurtigt taget til nåde og vendte i 2011 tilbage og stiftede Libre, der er gået til valg på at skabe en mere retfærdig fordeling af landets ressourcer.

At Juan Orlando Hernández, landets nuværende præsident, efterfølgende har gennemført en ændring af forfatningen, så genvalg af den siddende præsident nu er muligt, er en rød klud i ansigtet på tilhængerne af ’Mel’ Zelaya, der fortrinsvis kommer fra landets lavere samfundsklasser. Blandt andet derfor er det lykkedes Nasralla og ’Mel’ Zelaya at gøre valget til et opgør med den eksisterende politiske og økonomiske elite. De »kræver magten og værdigheden tilbage« på vegne af det honduranske folk, har det lydt igen og igen.

»For hvem er det, der taber her?« brølede Nasralla fredag under sit pressemøde:

»Det er det honduranske folk. Da jeg var barn, gik ingen sulten i seng i det her land. I dag lever en meget stor del af befolkningen i fattigdom og armod, og de, der har magten, gør intet for at trække folk ud af den fattigdom. Derfor protesterer vi – ikke fordi jeg nødvendigvis skal være præsident, men fordi der skal ændres på de forhold.«

Opfordring til politi og militær

Siden valget er der indført udgangsforbud i Honduras fra klokken 18 til 06. Forbuddet kom efter flere nætter med omfattende uro, hvor politistationer, borgmesterkontorer og butikker i massevis blev hærget og brændt ned – men kun de færreste respekterer udgangsforbuddet. Salvador Nasralla har opfordret sine tilhængere til at gå i gaderne »for at forsvare sejren og demokratiet«.

Til politiet og landets væbnede styrker, der har til opgave at opretholde forbuddet, har Nasralla blandt andet sagt, at det er et brud på forfatningen og derfor ikke skal håndhæves:

»Til politiet og militæret – som jo ikke har fået løn i flere måneder – vil jeg bare sige, at vi holder rigtig meget af jer. Dette er et historisk øjeblik, hvor det er vigtigt, at man følger sin overbevisning. Alle ved, der er foregået snyd, og alle ved, at alliancen vandt.«

Foreløbig har hverken politi eller militær blandet sig. Men hvor sympatien ender, er ét af mange usikre spørgsmål i Honduras. Præsident Juan Orlando Hernández har lovet politistyrken, at den får al udestående løn udbetalt snarest – og at der desuden venter en en fed julebonus.

Imens forsøger de internationale valgobservatører fra EU og fra Organisationen af Amerikanske Stater, OAS, at opfordre alle parter til at holde sig i ro, mens en omtælling af stemmerne foregår.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ebert Nilsut Heiring
Ebert Nilsut Heiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu