Læsetid: 5 min.

Georgiens tidligere leder vil redde Ukraine, men Ukraine vil ikke have ham

Mikheil Saakashvili, tidligere præsident i Georgien og guvernør i ukrainske Odessa, blev tirsdag forsøgt anholdt i Ukraine. Sidste år sagde han sin guvernørpost op og mistede sit ukrainske statsborgerskab. Nu turnerer han rundt i Ukraine som erklæret korruptionsbekæmper
Det lykkedes en folkemængde at forhindre ukrainsk politi i at arrestere den tidligere georgiske præsident Saakashvili.

Det lykkedes en folkemængde at forhindre ukrainsk politi i at arrestere den tidligere georgiske præsident Saakashvili.

AA/ABACA

8. december 2017

Mikheil Saakashvili har sans for politisk drama. Han har stået i spidsen for en revolution og mistet to statsborgerskaber. I denne uge nåede han nye højder. Fra toppen af en otte etagers bygning midt i Ukraines hovedstad Kiev tiltrak han sig de flestes opmærksomhed, da han truede med at springe ud.

Kort forinden havde ukrainsk politi stormet hans lejlighed for at anholde den 49-årige politiker. Han søgte tilflugt på bygningens højeste punkt, mens han råbte: »Porosjenko (Ukraines præsident, red.) er korrupt og en forræder« og »de vil kidnappe mig«.

Mens politiet fik Saakashvili ned fra taget, var hundredevis af hans tilhængere stimlet sammen foran bygningen. Demonstranterne omringede den politivogn, som skulle køre deres leder væk, og dannede en blokade. I en tåge af tåregas lykkedes det dem at vriste Saakashvili ud af politiets hænder.

Midt i menneskemængden, svøbt i et ukrainsk flag og med håndjern låst fast til sit ene håndled, formede han fredstegnet med sine to fingre for at signalere, at de havde klaret den. Han var atter fri.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Graae
  • Niels Duus Nielsen
  • Hans Aagaard
  • David Zennaro
Anders Graae, Niels Duus Nielsen, Hans Aagaard og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Nej, men artiklen er sjælden, fordi det almindelige er beskrivelse af samfund, der lever fuldt op til vestlige standarder for demokrati, lov og ret, hvilket antydningsvis ikke er tilfældet her.
Det lader vestlig journalistik normalt ikke skinne igennem - men her er et ok.eksempel

kjeld jensen, Niels Duus Nielsen og Jens Falkenberg anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Det er så den georgiske Præsident, som USA var så begejstret for i år 2008. Den gang endte en konflikt om grænseregionen Abkhasien og Ossetien med russisk intervention. Den gang viste den georgiske regering hvor lidt hensyn den tog til de byer i Ossetien, som blev bombarderet med artilleri af den georgiske hær. De civile tab var store. Det var dybt uansvarligt at tilbyde en georgisk regering med Saakashvili i spidsen et NATO medlemsskab. Det var med at til overbevise Rusland om USA´s fjendtlige og aggressive tilgang i regionen til Rusland. USA var villig til involvere sig med et hvilket som helst regime som var en del af det tidligere Sovjetunionen bare det kunne medvirke til at splitte Rusland ad. Om regimet var demokratisk, semidemokratisk eller et diktatur det var USA ligeglad med bare det kunne spilles ud mod Rusland. Nu er Saakashvili så dukket op i Ukraine. Hvad laver han der ? I landet er der højreekstremistiske militante grupper som hader jøder dyrker ukrainsk nationalisme i en ekstrem grad og er med til at true de områder, hvor befolkningen er russisk talende. Må beskrivelsen ovenfor være en øjenåbner for, hvorfor Rusland har været nød til at gribe ind på Krim og sikre at øen forblev en del af Rusland. Ruslands Præsident Vladimir Putin har reddet Krim fra en borgerkrig og en etnisk udrensning af den russisk talende befolkning på øen, hvis denne var kommet under de ukrainske militsers kontrol i år 2014.

Kim Folke Knudsen, hvor ved du fra at den russisk talende del af befolkningen er udsat for etnisk udrensning? Det er ihvertfald ikke tilfældet i byen Sumy, her kan jeg og mange andre tale russisk uden der bliver set skævt til os og ja, her er også grupper som dyrker ukrainsk nationalisme. Hvis du nogen sinde har besøgt Krim, ved du også at der på øen blev talt både ukrainsk og russisk og folk levede med hinanden i fred og fordragelihed indtil nogle russisk militante grupper ( og små grønne mænd) påstod at alle der talte russisk ville blive slået ihjel af de frygtlige folk fra Kiev - så det du skriver er noget vrøvl