Læsetid: 22 min.

Vi har gjort bierne fortræd

Med hjerner som knappenålshoveder har de små bestøvere været her på planeten meget længere end os og formået at skabe superintelligente samfund baseret på samarbejde, social bevidsthed og altruisme. Det er blevet forudsætningen for en stor del af dagens globale fødevareproduktion. Nu er vi systematisk ved at undergrave biernes overlevelsesmuligheder
Med hjerner som knappenålshoveder har de små bestøvere været her på planeten meget længere end os og formået at skabe superintelligente samfund baseret på samarbejde, social bevidsthed og altruisme. Det er blevet forudsætningen for en stor del af dagens globale fødevareproduktion. Nu er vi systematisk ved at undergrave biernes overlevelsesmuligheder

Sofie Holm Larsen

27. december 2017

Her er en historie om bierne og blomsterne.

Når æbletræerne i maj åbner deres hvide og lyserøde blomster, er det en invitation og en anmodning om hjælp. Æbleblomster kan ikke bestøve sig selv, og de fleste æblesorter kan heller ikke bestøves med pollen fra samme sort. Havde det ikke været for bierne og andre bestøvere, havde der ikke været æbler senere på sommeren.

Kronbladenes farver og blomstens dufte viser vej for bierne til æbletræerne og til bunden af blomsten, hvor den søde nektar findes. Når bien på vej ned skubber sig forbi støvdragerne, afsættes der blomsterstøv – pollen – på dens behårede krop eller ben. Og når bien efterfølgende besøger en anden blomst på et andet æbletræ, afsættes noget af dette blomsterstøv på æbleblomstens støvfang. Her spirer det enkelte pollenkorn og vokser ned til frugtknuden, hvor en hanlig pollencelle smelter sammen med en ægcelle – æblet er på vej. 

Bien kan flyve videre og hjem til biboet med honning som brændstof og ekstra honning i maven, men også med pollen, som er kilde til protein, fedt, vitaminer og mineraler, især for biernes larver.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Klaus Flemløse
 • Aksel Gasbjerg
 • Niels-Simon Larsen
 • Jens Wolff
 • Olaf Tehrani
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Henrik Leffers
 • Torben K L Jensen
 • Palle Yndal-Olsen
 • Ejvind Larsen
 • Bo Stefan Nielsen
 • Henrik Rasmussen
 • Jens Falkenberg
 • Katrine Damm
 • Ruth Gjesing
 • lars søgaard-jensen
 • Peter Nissen
 • Toke Kåre Wagener
 • Ole Frank
 • Christian Mondrup
 • Kurt Nielsen
 • Estermarie Mandelquist
 • Anders Graae
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Sebastian Sylvester Rosenberg
 • Lise Lotte Rahbek
 • Dina Hald
 • niels astrup
 • Klaus Engelholt
 • David Zennaro
 • Eva Schwanenflügel
 • Torben Skov
Klaus Flemløse, Aksel Gasbjerg, Niels-Simon Larsen, Jens Wolff, Olaf Tehrani, Peter Beck-Lauritzen, Henrik Leffers, Torben K L Jensen, Palle Yndal-Olsen, Ejvind Larsen, Bo Stefan Nielsen, Henrik Rasmussen, Jens Falkenberg, Katrine Damm, Ruth Gjesing, lars søgaard-jensen, Peter Nissen, Toke Kåre Wagener, Ole Frank, Christian Mondrup, Kurt Nielsen, Estermarie Mandelquist, Anders Graae, Bjarne Bisgaard Jensen, Sebastian Sylvester Rosenberg, Lise Lotte Rahbek, Dina Hald, niels astrup, Klaus Engelholt, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne artikel

Kommentarer

Børge Neiiendam

Historien om Bierne er en global katastrofe, også fordi den er fulgt i kølvandet på Klodens øvrige insekters uddøen.

Forskere taler i ramme alvor om at klimaændringer bliver menneskers død indenfor få generationer. Imens ser de ikke den meget større katastrofe med insekterne, der kan medføre menneskehedens kolaps indenfor få årtier.

Klimaændringer er der mange årsager til, men insektdød er der kun én årsag til: DET GRÅDIGE MENNESKE.

Henriette Bøhne, Jan Eskildsen, Randi Christiansen, Henrik Leffers, Torben K L Jensen, Jørn Andersen, Lars Jørgensen, Carsten Wienholtz, Jens Falkenberg, Povl Jensen, Karsten Lundsby, Anders Reinholdt, lars søgaard-jensen, Vibeke Hansen, Toke Kåre Wagener, Per Torbensen, Runa Sand, Estermarie Mandelquist, Verner Nielsen, Mogens Holme, Anders Graae, John Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Hans Nielsen, Torben Arendal og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er det sørgeligste, jeg længe har læst :-(
Danmark kunne her gå foran i kampen for at redde insekterne fra masseuddøen, men nej, som sædvanligt er vi totalt profitorienterede og bagstræberiske.
Folketingets tid bruges istedet til at debattere udlændingestramninger og vedtage overflødige love, der kun har symbolværdi og bruges til at genere livet for andre.
Kemi-industrien og landbruget får derimod frie tøjler til at udrydde livet for planter, insekter og dyr.
Det er så perverst og utilgiveligt, at det trodser enhver beskrivelse !

Anne Schøtt, Jan Christensen, Anders Hoffmann Kyed, Henriette Bøhne, Jan Eskildsen, Randi Christiansen, Egon Stich, Jørn Andersen, Lars Jørgensen, Bruger 245758, Carsten Wienholtz, Henrik Rasmussen, Viggo Okholm, Povl Jensen, Helene Kristensen, Holger Madsen, Karsten Lundsby, Finn Egelund, lars søgaard-jensen, Vibeke Hansen, Søs Dalgaard Jensen, Henrik Leffers, Nike Forsander Lorentsen, Ole Frank, Kurt Nielsen, Runa Sand, Estermarie Mandelquist, Verner Nielsen, Mogens Holme, Anders Graae, Bjarne Bisgaard Jensen, Hanne Pedersen, Lise Lotte Rahbek, John Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Hans Nielsen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er svært at forholde sig til, men det er på tide at forstå det, hvis man ikke endnu, har indset det.

Det ender ikke godt.

Det betyder ikke, at det ikke betaler sig at rette op på udviklingen, der bliver i stigende grad brug for medmenneskelighed og naturligt mådehold, forbrugsfesten er tæt på at ankomme til endestationen, det ved alle inderst inde godt.

Vi skal passe på hinanden nu, selv vores politikere med hele embedsværket og alle forskere til deres rådighed, er også vores medmennesker, de er trods dette forræderi, jeg håber befolkningen kan undgår en ny, de lange knives nat, der er brug for en helt ny start, men ikke i samme spor, men med medmenneskelighed og naturligt mådehold og overlevelse for så mange som muligt for øje.

Naturligvis er den ekstreme fortsættelse af forfølgelserne, på en syndebuk, EU står for i dag, en meget sansynlig gruopvækkende politisk besluttet udvikling.

6 July 2017
"Those trapped in Libya are vulnerable to human rights violations and abuses including killings, torture, rape, kidnappings, forced labour, and arbitrary and indefinite detention in cruel, inhuman and degrading conditions."

John Dalhuisen, Amnesty International

Link: https://www.amnesty.org/en/press-releases/2017/07/central-mediterranean-...

Jeg tænker, at de europæiske ledere måler hinanden på, hvem der har ro på bagsmækken.
Men der er efterhånden mange grunde til, at panikken kunne bryde ud. Og så gælder det jo om, at der i tide peges på noget andet.
Som da folketinget åbnede i oktober, og debatten straks begyndte med om burkaer skulle forbydes i "det offentlige rum"..!

jens christian jacobsen

Jeg husker at have læst om økosystemernes sammenbrud, den agrokemiske industri manipulation af data, bagatelliseringer fra centraladministrationens politiske styrelser og lovgivernes magtesløshed - for 30 år siden. Vi kan trøste os med at sammenbruddet er demokratisk: Alle rammes. Også Esben Lunde og vennerne i landbruget.

Randi Christiansen, Torben K L Jensen, Jørn Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Jens Falkenberg, Povl Jensen, Helene Kristensen, Karsten Lundsby, lars søgaard-jensen, Søs Dalgaard Jensen, Verner Nielsen og Hans Nielsen anbefalede denne kommentar

STOR kompliment for at tage det her emne op. Det er vist de færreste, som ser og forstår, hvor ringe insekterne har det.

I mit barndomshjem, ude på landet havde jeg en oplevelse denne sommer, som virkelig var skræmmende.

Jeg kunne have åbne vinduer OG tændte lys.....der kom kun en enkelt natsværmer eller to ind. Normalt ville det have lokket myriader af insekter til. De var bare....væk.

Per Kaas Mortensen, Olaf Tehrani, Randi Christiansen, Jørn Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Henrik Rasmussen, Povl Jensen, Karsten Lundsby, Anders Reinholdt, lars søgaard-jensen, Søs Dalgaard Jensen, Per Torbensen, Estermarie Mandelquist, Verner Nielsen, Mogens Holme og Hans Nielsen anbefalede denne kommentar

Som jeg har skrevet et andet sted. Jeg bor direkte ud til 5 ha eng. Og der var fugle og insektlivet denne sommer reduceret med omkring 70-80%. I haven ingen svævefluer, humlebier, jordbier eller bier på besøg. Ingen hvepse, stankelben eller edderkoppespind i træerne i efteråret. Gråspurve og solsorte i små mængder, men ingen af de mere sjældne fuglearter, som plejer at være herude.
Og heller ikke de foregående to somre var fugle og insektlivet på højde med tidligere tider.
Og jeg ønskede så meget at blive stukket af en myg.
Lidt kløe på hånden, lidt ægte sommerstemning..
Det er altsammen temmelig foruroligende.

Jan Eskildsen, Randi Christiansen, Jørn Andersen, Eva Schwanenflügel, Povl Jensen, jens christian jacobsen, Karsten Lundsby, lars søgaard-jensen, Søs Dalgaard Jensen, Per Torbensen, Estermarie Mandelquist, Mogens Holme, Philip B. Johnsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Da jeg var barn, var der i hundredevis store flokke af gråspurve, der bl.a. slog sig ned og åd af de mange larmende græshopper, som der var hele flokke af, man kunne få dem op at flyve, hvis man løb hurtigt gennem græsset, jeg morede mig ofte med, at fange de største græshopper eksemplarer.

Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Povl Jensen, Charlotte Madsen, Ole Frank, Estermarie Mandelquist og Hans Nielsen anbefalede denne kommentar

So what is new. Vi ødelægger alt i naturen fordi vore stupide politikere altid tillader vore landmænd at bruge den nyeste gift uden at eftervirkninger er undersøgt. Det, det drejer sig om er en hurtig fortjeneste så hurtigt som muligt. De multinationale giftproducenter har frit slag. Skidt med naturen og skidt med grundvandet. Det er næste generations problem.

Per Torbensen, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Povl Jensen, jens christian jacobsen, Karsten Lundsby, Estermarie Mandelquist, Verner Nielsen og Hans Nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Til illustrationerne: Bier er runde i bagkroppen og lidt matte i farverne i. Det er lidt træls som bi-holder at læse om bier og så se illustrationer af noget, der mest minder om hvepse med halsedisse.. ;-)
____
Der ud over så vil jeg varmt anbefale bogen "Humlen ved det hele"- https://litteratursiden.dk/anmeldelser/humlen-ved-det-hele-af-dave-goulson - som handler om humlebier og deres altafgørende rolle for bestøvning og mange, mange andre bio-emner.

Med hensyn til danske politikeres manglende indsigt og ligelede seriøse stillingtagen til emner af vital interesse for alt liv, så har jeg kun mistrøstighed at byde på.
Vi må SELV snakke med vores naboer om brugen af sprøjtegifte, vi må selv tillade vores haver at udvikle sig og danne de oaser for liv, som er nødvendige. Vi kan ikke regne med politikeres evne til at prioritere det fælles bedste, medmindre det står opført i et regneark. De, politikerne, er konkurrenceindivider. Et

Per Kaas Mortensen, Olaf Tehrani, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Povl Jensen, Kurt Nielsen, Hans Nielsen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Ups... fingrene hurtigere end hovedet..
Fortsat: Politikere kan og vil ikke det fælles. De er fremelsket i en individ-konkurrence om at vinde - og skide på taberne.
Vi må gå vejen i andre fællesskaber.

Per Kaas Mortensen, Randi Christiansen, Jørn Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Annemette Due, Povl Jensen, jens christian jacobsen, Helene Kristensen, Søs Dalgaard Jensen, Ole Frank, Kurt Nielsen, Hans Nielsen, Runa Sand og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Ja. Ellers kan du jo ikke se, at det er et fællesskab, vel.

Randi Christiansen, Egon Stich, Eva Schwanenflügel, Povl Jensen, Henrik L Nielsen, Ole Frank, Kurt Nielsen og Hans Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Da jeg var barn, var sommerfuglebuske i blomst var altid oversået af de almindelige farvestrålende eksemplarer af kålsommerfugl, nældens takvinge, admiralsommerfugl og dagpåfugleøje humlebier og bier var der samtidig en overflod af og hele sommerfuglebusken, var et stort summende levende væsen, der kunne studeres og høres på afstand og hvis man var tålmodig, stod helt stille og længe ved busken, kunne man få sommerfugle til at side på fingeren, ved blot at lade dem vandre fra blomsten til hånden.

Jørn Andersen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Hans Nielsen, Estermarie Mandelquist og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

"Produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland.

Samtidig bliver foderet produceret med sprøjtemidler, der er forbudt i EU. En højere andel af lokalbefolkningen bliver syge af kræft end andre steder, og børn bliver født med misdannelser.

Regnskov bliver ryddet, og klimaet lider under den intensive sojabønne-produktion, viser rapport."

Link: http://www.dr.dk/nyheder/viden/miljoe/eu-politiker-vil-have-eu-ind-i-sag...

Eva Schwanenflügel, Povl Jensen, Karsten Lundsby, lars søgaard-jensen, Ole Frank, Hans Nielsen, Estermarie Mandelquist, Verner Nielsen og John Andersen anbefalede denne kommentar

@Lise Lotte
Jeg mener også, at det "vi" du opererer med, ikke eksisterer mere.
Der er bønder her i jylland, der køber forbudte antibiotika, insekticider og pesticider uden for EU og bruger dem her i landet. Hvordan bliver de typer en del af vores "vi"?
Og der er visse insekticider, som er 50-100 gange kraftigere end for blot få år siden.
På Elfenbenskysten, hvor man bruger børneslaver ned til otteårsalderen i kakaoplantagerne, sender man nyankomne, som ikke kender konsekvenserne, ind i plantagerne for at sprøjte med insekticider, der er så giftige, at børnene oftest dør af det. Man ofrer simpelthen et par slaver for at få sprøjtet kakaoen.
Så I interviewet i DR2 med den voksne, som pegede over på hytten, hvor de fik lov at ligge og dø? Elfenbenskysten står for leveringen af 50 % af al kakao til chokoladeproduktionen.
Insekticiderne virker på nervesystemet, både på insekter og mennesker. Undskyldningen for at bruge det på insekterne er, at mængden skulle være så lille, at vi ikke bliver berørt af det.
Kynismen i ekstremkapitalismens tid er ufattelig, og den kan insektdøden i EU desværre nok ikke rokke meget ved.
Vi bliver jo også ved med at købe både Toblerone og Lindt, ikkesandt?
(Det er så et andet "vi"..)

Per Kaas Mortensen, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Henrik Rasmussen, John Andersen, Povl Jensen, jens christian jacobsen, lars søgaard-jensen og Toke Kåre Wagener anbefalede denne kommentar

Endnu et lærestykke for journalister. Tak for det Jørgen Steen Nielsen.

Nå, men inden vi stikker hovedet ned mellem lårene og kysser vores røv farvel, kan vi vel i det mindste få aflivet myten om, at der skulle findes intelligent liv på kloden - når vi altså ser bort fra alt andet end mennesket.

Randi Christiansen, Jens Falkenberg og Povl Jensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jagtar P.S.
Mit 'vi' er ganske rigtigt udtryk for en himmelråbende optimisme, men så alligevel ikke..
Når jeg ellers ikke forfalder til sortsind, som indimellem indtræffer, kan jeg se, at der er mennesker som forsøger at danne oaser af liv rundt omkring, langt væk fra de økologi-fjerne landmænd og de haveejere, som "kun bruger en smule round-up under nogle gange om året under hækken for det ser jo så grimt ud med al det ukrudt..Og så i perlegruset..selvfølgelig"

Jeg kender til og omgås så vidt muligt mennesker, som tænker anderledes. Som tænker cirkulært og i fødekæder. Jeg ved godt der er langt imellem dem, men hvis de ikke fandtes ville der slet ikke være nogle økologiske varer at købe. Der ville ikke være nogen inspiration til indrette anderledes haver. Der ville ikke være bi-holdere, som i aller højeste grad forsøger at holde insekter uden brug af pesticider og som erkender, at rapsmarker for en stor dels vedkommende kan være insekternes kollaps. Der ville ikke være biologer, som kæfter op her og hisset om, at vi (!) fandengalemig skal tage os (!) i nakken for ikke at ødelægge det liv, som er forudsætningen for vores eget liv.

Jeg tror på et 'vi'. Ellers kan jeg ikke undvige den endelige formørkelse.

Randi Christiansen, Kurt Nielsen, Hans Nielsen, Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Carsten Wienholtz, Viggo Okholm, Povl Jensen, Helene Kristensen, Karsten Lundsby, lars søgaard-jensen og Toke Kåre Wagener anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Jeg var ikke opmærksom på, at der er to "vi-er". Artiklens "vi" og Lise Lotte Rahbeks "vi".
Kan man få præciseret, hvad forskellen er på de to "vi-er"
Da "vi" jo er flertals stedordet af "jeg", vil det være rart for mig at få at vide, hvad for et fællesskab, jeg tilhører.
Hvis jeg bare helt har misforstået det alt sammen, så lad mig også gerne det vide.

Lise Lotte Rahbek

MKN
Vi1 - Hvis du er uøkologisk landmand med hang til sprøjtegift
Vi2 - Er du bekymret og eller imod for sprøjtegift, fordi det ødelægger insekt-bestøvere
Vi3 - Hvis du er insektkyndig
Vi4 - Europaskeptikere imod menneskeudslettelse
Vi5 - Ret ligeglad, bare det er mad

Find selv på flere. :)

Kurt Nielsen, Hans Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Ja, men Lise Lotte, det er jo fællesmængden af en hel masse "vi-er", som er vidt forskellige og trækker i hver sin retning.
Det, der er underforstået i artiklens "Vi" er, at vi alle sammen har gjort bierne fortræd. Det er den form for kollektiv skyld, man vil pålægge alle og enhver, jeg tager afstand fra. Det undgår man lettest ved at undgå det personlige pronomen "Vi".

Man må prøve at præcisere, hvem de skyldige er, og så bruge "du, I, jer, de, dem, etc." i stedet for "vi". Kollektiv skyld hvad bier angår mobiliserer ikke kræfterne. særligt fordi skylden ikke ER kollektiv.

Kurt Nielsen, ulrik mortensen og Povl Jensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Nej, MKN, for det er menneskeheden som helhed, der er skyld i at være så grådige, mangfoldige og blinde, at vi (!) udrydder vores eget potentiale for at leve.
Det 'vi' som er potentiale for forandringerne til det bedre og overlevelsen, DET er det interessante 'vi'. Synes jeg.

Jens Wolff, Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det er jeg altså rigtig uenig med dig i. Lise Lotte.
Skulle de fattige i Bangladesh bære Nordamerikas grådighed og skyld?
Skulle uligheden i verden ignoreres?
Skulle kolonihaveejeren i Hvidovre, der aldrig har brugt det mindste gram gift, pålægges skyld for Monsantos produktion?

Lise Lotte Rahbek

Amn' for høvlan, MKN, ja.
Vi har alle vores kollektive del i miseren. Enten via aktivt overforbrug i generationer, for at multiplicere os ud over hele kloden, for at bruge toiletpapir, for at medvirke til flere asfalteringer og bebyggelser, og for at ville købe varer så billigt, at ethvert fæ kan indse, at det sgu altså er noget, som kommer til at betale prisen.Eller de af os, som bare har tiet stille og set på, at nabohaveejeren brugte giftstoffer.
Allesammen!
Selv uvidende primitive skov/naturfolk ved, at hvis de fylder det hele, er der hverken plads til skov eller bytte-dyr og planter.

Randi Christiansen, Niels K. Nielsen, Hans Nielsen, Eva Schwanenflügel og Povl Jensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Det er så ikke "bare" på Elfenbenskysten man bruger slaver til at sprøjte giften ud. I Danmark bruges der også slaver, Litauiske arbejdere, som har brug for de smuler fra bondens bord som tilflyder dem, hvis de arbejder en uge med at sprøjte godsets juletræer. Deres værn mod giften i den varme sommer, som vi havde for et par år siden, var regntøj som ret hurtigt hang over vildthegnet mens litauerne kun havde shorts og sko på. Deres instruktør fra godset var iklædt det rigtige hvide beskyttelsestøj med åndedrætsværn og hele svineriet. Han gik der et kvarter - de andre en uge.

Men vi danskere bliver også dummere og dummere kan man læse i overskrifterne - ikke så sært, når vi både spiser og drikker glyphosatrester, som kloge mennesker (der i blandt også Arbejdstilsynet) siger både kan give kræft og give børn mindre hjerner. Men en fordel er der da, de kan forhåbentlig ikke forestille sig hvordan verden vil se ud om bare nogle år. Jeg er ikke sikker på om det er en fordel at kunne se det svineri vore politikere i grådighed tillader. Giften er jo overalt, selv økologer kan ikke gardere sig mod gifttågerne fra industrilandbruget, men må somme tider destruere afgrøder.
Men industrilandbruget har deres helt egne politikere, deres helt eget ministerie - hvilken anden industri har det? Vi betaler dem 10 mia. om året, for at forgifte os, dyrene, og jorden. Hvornår er nok nok?

Hvor er de journalister, som kritisk og vedholdende burde spørge politikerne hvordan de kan tillade sig at forgifte et helt folk, for selv at sidde og fede den nu og i resten af deres liv. Sidder de og brænder for at spørge, men holdes tilbage af redaktører, som er desperate efter smulerne fra politikerne (mediestøtte), så de kan betale deres topfolk absurde lønninger?

Grådigheden hos toppen slår os ihjel -tænker - har de en planet B?

Randi Christiansen, Anders Graae, Lise Lotte Rahbek, Kurt Nielsen, Hans Nielsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Henrik Rasmussen, Annemette Due, Kim Houmøller og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

God og spændende artikel, tak for den. Bare der dog var også andre end os "frelste" der ville læse den slags...

Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Bare en bemærkning til alvoren bag den nødvendige artikel her: Al forandring og ændring hvis det er kendes begynder ved mig aldrig de andre.

Eva Schwanenflügel, Per Kaas Mortensen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

@Helene
Spot on!
Og det er blandt andet min frustration, at det lykkes folkene i landbrugsministeriet at gemme sig i det demokratiske "vi", som fremstår så civiliseret og mondænt, og derfra fylde medierne med afsporende sniksnak. Hvor de i mine øjne er kriminelle, der burde stå til ansvar for deres beslutninger og handlinger, når deres beroligende forudsigelser ikke viser sig at holde stik.
Og så er der selvfølgelig alle de af banken pressede landmænd der, uden at kunne forestille sig konsekvenserne på langt sigt, bruger "noget der virker", og for en sikkerheds skyld lige giver den et skvæt til.
Hvad fanden skal man stille op med dem. Skal de inviteres med ind i "vi"familien? Er det ikke bare guds ord spildt på balleLars?

Eva Schwanenflügel og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Hvorfor lave lovgivning udfra en bedragerisk og uvederhæftig industri? Har en "hæler" ikke ansvar? - selvom han er minister for landbrug?
Men har ministeren spist meget honning (med glyfosfat), er hans svar jo forståelig.
Rådenskab hele vejen, på flertallets bekostning! Arrogant.

Randi Christiansen

I stedet for at læse i livets bog og der finde livets cirkulære lov skaber nogen formørkede hjerner deres egne excelark, som de med døden til følge forsøger at tvinge livet ind i.

De fatter bare ikke, hvad vi taler om, men fortsætter bare med gårdturene i hjernens fængsel. Det er verdens mest uhyggelige gyser, og vi er alle med i den.

Jørgen steen nielsen, information og stadig flere gør et forsøg på at vække hjertets intelligens, men der må mere til. Fortvivlelse, magtesløshed og apati sænker sig, og man putter sig i de resterende oaser, mens sammenbruddet afventes.

Jan Christensen, Eva Schwanenflügel og Hans Nielsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Hovsa, forkert link - prøv at søg på denne fra 2010 i inf's artikelbase i stedet :

'Mennesket er ved at udvikle en ny hjerne
Den forreste del af hjernen, kaldet frontallapperne, er som hjernens uland i gang med at få en mere fremtrædende rolle hos mennesket. Den udvikling vil fundamentalt ændre vores oplevelse af livet. Sådan siger psykolog Erik Hoffmann, der har studeret hjernen det meste af sit liv.'

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Bo Stefan Nielsen anbefalede denne kommentar

@Jørgen Wind-Willassen
Jo det er nok mere kompliceret, dog uden at det i sig selv nødvendigvis underkender påstanden om at storkapitalismen, kemiindustrien og dorskhed og benægtelse i det politiske etablissement bærer et stort ansvar for katastrofen. Men hvis du ikke en gang orker at læse denne 'mindre komplekse' redegørelse af katastrofen kommer du nok aldrig til at læse noget mere fyldestgørende om emnet. Du har måske konsumeret mere end din del glyfosat kagen.

christian christensen

" ...superintelligente samfund baseret på samarbejde, social bevidsthed og altruisme"

Gud fader bevares for en gang ævl. Det lyder som et valgslogan fra Alternativet eller Enhedslisten. Det er insekter vi snakker om. De har nogenlunde lige så mange menneskelige følelser, som en koloni af miltbrandbakterier eller ebolavirus.

Randi Christiansen

"Nu er '...superintelligens, samarbejde, social bevidsthed og altruisme' ikke begrænset til området for menneskelige følelser, christian engel, snarere tværtimod.

I skabelsen kan man ved selvsyn konstatere, at alt er forbundet og interagerende efter lovmæssigheder, som mennesket først er i begyndelsen af at forstå. Dog tog vi et kvanteskridt med afdækningen af de kvantemekaniske dynamikker.

Studér fænomenet bevidsthed - 'med viden' - og bliv klogere.

Det er sørgeligt at læse artiklen, men vi må ikke fortvivle og se magtesløse til, at der sker en yderlig forværring af tilstanden.
Enhver af os er forbruger, og forbrugeren har den frie vilje til at vælge hvilke produkter der kommer ned i indkøbsvognen. Derfor vil vi opfordre alle ansvarlige forbrugere til fra dags dato til aldrig mere at købe nogle produkter, hvor der er anvendt sprøjtegifte. Hvis vi i fællesskab vælger dette for at redde bierne og dermed også menneskeheden, hele vort miljø og vort grundvand, kan vi i løbet af en overskuelig fremtid ændre på dyrkningsmetoderne indirekte. Gennem vort forbrugsvalg har vi en enorm magt til at påvirke producenter og politikere. Lad os i fællesskab erstatte magtesløshed med håb for en bedre fremtid for det levende liv.

Eva Schwanenflügel, Hans Nielsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
christian christensen

Kære Randi Christiansen, prøv selv at stikke hånden ind i et bistade eller et hvepsebo, så skal jeg love dig for, at du bliver klogere på social bevidsthed og altruisme. Den omsiggribende sentimentalisering og politisering af dyreverdenen er primært et resultat af nuttede Disneyfilm kombineret med verdensfjern økoaktivisme. Vi kan ikke engang få lov at skære vores egne giraffer i stykker, uden at hele verden er ved at gå i spagat.

Randi Christiansen

Christian, hvepsebo eller bistader reager meget adekvat og dermed intelligent på en indtrængende hånd.

Vores egne giraffer? Vores egne bier? Tror vi virkelig på vi ejer Naturen?

Eva Schwanenflügel, Hans Nielsen, Randi Christiansen og Bo Stefan Nielsen anbefalede denne kommentar