Baggrund
Læsetid: 2 min.

Kina indsamler systematisk dna-materiale fra borgere i Xinjiang

Under dække af en regional helbredsundersøgelse har de lokale myndigheder i Xinjiang indsamlet dna-materiale fra knap 19 millioner indbyggere. Den selvstyrende region er befolket af det muslimske mindretal uighur, der over de seneste år har oplevet flere begrænsninger på sin personlige frihed
Udland
16. december 2017

I århundrede krydsede rejsende ørkenen i Kinas nordvestlige, selvstyrende region Xinjiang langs datidens handelsrute Silkevejen. I dag er den kinesiske region, der grænser op til Rusland, Pakistan og Afghanistan, underlagt massiv kontrol fra kinesiske sikkerhedsmyndigheder, der frygter en gentagelse af de etniske optøjer, der ved flere lejligheder har ramt regionshovedstaden Urumqi.

I det seneste forsøg på at øge sikkerhedsniveauet i regionen, har de kinesiske myndigheder under dække af at foretage gratis helbredsundersøgelser indsamlet dna-data, fingeraftryk og irisscan fra borgere mellem 12 og 65 år, skriver The Guardian på baggrund af en analyse fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, der blev offentliggjort onsdag.

Det regionale helbredstjek, der ellers officielt bliver fremlagt som et både gratis og frivilligt tilbud, er blevet kritiseret for ikke at foregå på et informeret grundlag.

»Myndighederne i Xinjiang bør omdøbe deres helbredsundersøgelsesprojekt til ’brud på alles privatliv’, da informeret samtykke ikke er en del af disse programmer,« siger Sophie Richardson, der er direktør for menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch ifølge organisationens officielle udtalelse.

Det kinesiske udenrigsministeriums talsmand Lu Kang har afvist Human Rights Watchs rapport som »falske« anklager.

Den regionale gratis helbredstjek blev ifølge den kinesiske partiavis i regionen Xinjiang Daily »afsluttet« i sidste måned og havde 19 millioner deltager ud af regionens omkring 21 millioner borgere.

Juridisk gråzone

Det har tidligere i år været fremme, at Xinjiangs borgere blev pålagt at aflevere dna-materiale i forbindelse med pasansøgninger. Det fik dengang Human Rights Watch til at udtrykke bekymring for politiets indsamling af dna-materiale, der finder sted uden forudgående retskendelse og hensyn til borgernes privatliv.

Indsamlingen af biometrisk data omfatter også folk, der oprindeligt er fra Xinjiang, men som siden er flyttet til andre dele af landet, hvor de bliver bedt om at aflevere deres information lokalt, skriver The Guardian.

Det regionale program for indsamling af biometrisk materiale er beskrevet i ’Regional Arbejdsvejledning vedrørende Præcis Registrering og Verifikation af Befolkningen’(全区人口精准登记核实工作指南), der dog ikke længere er tilgængeligt.

I bestræbelserne på at indsamle biometrisk data på millioner af borgere har politiet i Xinjiang købt dna-sekvenser fra det amerikanske firma Thermo Fischer Scientific. Virksomheden har ikke ønsket at kommentere på, om deres produkter bliver brugt i Xinjiang, skriver The Guardian.

Siden Kina i 1989 begyndte at registrere dna-profiler, har det kinesiske politi opbygget verdens største dna-database med flere end 44 millioner profiler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Den danske regering vil også snart vedtage en lov om en National Genom Bank.
Her skal der ikke kræves samtykke til at blod-og vævsprøver kan deles med internationale Big-Pharma virksomheder, forsikringsselskaber, og sociale myndigheder.
Eneste mulighed man kan undgå denne tvangsregistrering, er at tilmelde sig VÆVSANVENDELSESREGISTRET via Borger.dk.
Danmark skal være Fase 1 forsøg land, hvor man hospitaliserer håbefulde mennesker i forsøg, der intet har at gøre med helbredelse, kun på bivirkninger. De syge dør, men resultaterne bruges i klasse 2. forsøg i egne lande. Her finder der heller ikke helbredelse sted.
Klasse 3. forsøgene foregår til udvalgte få personer, somregel betalt af lande eller selvbetalt af skattepenge man har sparet på den offentlige sektor.
Resultat : de rige får en masse ud af alskens eksperimenterende behandlinger på de fattige og håbefulde. Mens de fattige får zero, nothing, ingenting.
Hvis ingen ved det, så foregik eksperimenter også i nazisternes lejre. Og de benyttes nu af medicinalindustrien.
Så skynd dig at melde fra til National Genom Bank.

Pernille Hansen, Toke Kåre Wagener, Jacob Mathiasen, Niels Duus Nielsen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Kina er langt bagud, idet Danmark er igang med at indføre DNA registrering for hele befolkning, i modsætning til Kina, hvor det kun er en meget lille del af befolkningen.
Sov trygt videre Danmark - Big Brother/Sister will take care of you!

Pernille Hansen, Niels Duus Nielsen, John Andersen, Bjarne Andersen, Sup Aya Laya og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ja - det er morsomt som danske medier, DR for en måneds tid siden, og nu Information, tegner et billede af Kina som en politistat - altså i modsætning til Danmark.

Øhhmmr - indførelse af PKU-prøven (blodprøve taget fra hælen i første leveuge) skete i 1972. Den tages på alle børn der fødes i Danmark.Og vupti ryger de over i Danmarks Nationale Biobank på Statens Serum Institut.
'Alibiet' for at tage prøven var sygdommen Fenylketonuri/Frøllings sygdom.
Den er der 8-10 der årligt fødes med, og man kan spørge om det er proportionalt at samtlige danskfødte børns DNA indsamles, af den grund?
(https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/sygdomme/arvelige-... ).

Siden har SSI (Statens Serum Institut) fået lov til at lege meget mere:
https://www.ssi.dk/Diagnostik/Center%20for%20Neonatal%20Screening/Sygdom...

Etableringen af det Nationale Genomcenter er - i mine øjne - bare en legitimering af ulovlig praksis igennem 45 år.
Og jeg vil da også i den grad anbefale at få udfyldt blanket til Vævsanvendelseregisteret. Forklaret her af læge Thomas Birk Kristiansen, da det er lidt tricky:
https://aflyttet.dk/dnaregister-sadan-holder-du-dine-gener-for-dig-selv/

Pernille Hansen, Toke Kåre Wagener, Jacob Mathiasen, John Andersen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det undrer mig, at når Kina eller Rusland indsamler data om borgere, nøjagtig som vi gør i vesten, så er det altid med onde hensigter. Ikke som hos os, hvor det er for at fremme sundhed og sikkerhed.

Jacob Mathiasen, Sup Aya Laya, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvis nogen skulle have lyst til at se den altid data-glade Mads Melby, direktør i SSI, fortælle om at sundhedsdata bliver sammenkørt med dine indkøb i COOP - endnu kun på forsøgsbasis. Myndighederne har glemt at informere mig. Og minsandten - jeg har sgu heller ikke hørt noget fra COOP - har de også glemt at fortælle dig det?
https://www.youtube.com/watch?v=Vejc1v4FgJw

Pernille Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Sup Aya Laya ,
Det er jo et mareridt !!!

Mads Melby & Co har i hvert fald helt styr på om du er til rødvin, citronmåner eller tager dig en cigar i ny og næ

Pernille Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Sup Aya Laya,
Det er det glade vanvid, tak for at oplyse om dette. Sidste gang jeg lægger en krone hos Coop!
Ved du om det også gælder andre supermarkedskæder el.l?
Det bliver hele tiden søgt sneget under radaren, hvor megen overvågning vi udsættes for. Og i det kontantløse samfund vil der ikke være nogen mulighed for at undslippe, med mindre man flytter ud i en mose i en grøn bus med gasgenerator, som det ses i en snarlig TV2-dokumentar.

Hej Eva
Ingen myndigheder, COOP eller andre firmaer har været ude og fortælle kunderne om dette tiltag, så jeg ved kun det Mads Melby fortæller i oplægget. God Jul

Eva Schwanenflügel

Hej Sup,
Tak for svar en sen lillejuleaften.
Det burde være meget mere journalistisk fokus på den øgede overvågning/samkøring af private/personlige oplysninger i det nye år.
Mange danskere synes det er helt uproblematisk, og går ind for DNA-registrering af alle borgere hos politiet og lignende. Vi er håbløst naive og uoplyste i forhold til Big Data, og jeg forudser med stille gru, at det først går op for offentligheden når det er for sent, hvad det er, politikere og erhvervsfolk har sneget ind ad bagdøren, og i hvor høj grad det kan og vil blive misbrugt.

Men rigtig god jul til dig også :-)

Eva Schwanenflügel

James Smith,
Siden hvornår har det været nødvendigt for misbrug, korruption, lækager, videresalg af hemmeligheder, spionage, grov udnyttelse, organhandel, etniske udrensninger, politiske sjuskerier, etc, etc, etc, at en hvilkensomhelst national lovgivning understøttede eller prøvede at forhindre ulovligheder ?
Så snart katten er ude af sækken, fanger bordet. Du kan aldrig mere putte din DNA tilbage til privatlivet mere, når alle dine genomer er blevet offentliggjort. I forhold til brevhemmeligheden er det peanuts. Big Data er så økonomisk attraktivt for samfund og erhvervsliv, at der vil blive en eskalerende kamp om at få del i så mange som muligt.
At lovgive mod misbrug vil være som at bygge et sanddige mod en tsunami.
Om vi så havde de mest ophøjede etikere i Folketinget eller i verdenssamfundet, ville der ikke være noget de kunne stille op mod den potentielle udnyttelse der uden tvivl ville forekomme.
Sådan er det historisk.
Og med de nuværende politikere ville jeg ikke stole på, at de ikke scorede min nye mountainbike istedet for at passe på den, sådan lidt krast sagt.
De sager vi har bevidnet med lovbrud i ministerier og politi-etat her på det seneste, gør mig bestemt ikke mere tryg.
Dit DNA er at ligne ved dine passwords. Hvis du i din naivitet gør dig sårbar med usikre passwords på internettet bliver du hacket. Men de er også vores allermest personlige kodebog.
Når offentlige myndigheder kender dit genom, har du udleveret nøglen til dit og dine børns liv, og du kan aldrig være sikker på, hvad en kommende regering vil gøre med dine stamdata.
Nazisterne, Stasi, KGB, vil være de rene børnehaver i sammenligning.
Sålænge der er kontrollererende og profitmæssige interesser bag, ved du intet om hvad dine data bliver (mis)brugt til.
Et eksempel : når politiet bryder loven ved demonstrationer, hvad forhindrer dem da i at gøre det samme med dit DNA ?
Ville du også synes det var i orden, at politiet/politikerne åbnede dine personlige breve ?
At du blev vurderet af sundhedsmyndighederne til at have et dårligt liv når du blev voksen, fordi du havde anlæg for en potentielt plejekrævende sygdom, og derfor skulle gives mindre hjælp ?
At dit forsikringsselskab forhøjede din præmie, eller du ikke kunne låne penge i banken ?
At en eller anden rigmand der savnede et organ købte sig til danske DNA-profiler for mulig organdonation/organtyveri ?
At alle vidste alt om dig - også når du var på toilettet ?

Jeg kunne blive ved. Grunden til at jeg stopper mig selv er kun, at jeg påtænker Anders Matthesens seneste show : "SHHH".
Stilhed og julefred til alle der stresser rundt, og de der bare glæder sig til at holde jul i privatlivets endnu fungerende hyggelighed :-)