Læsetid: 2 min.

Den kinesiske menneskerettighedsaktivist ’Slagteren’ får otte års fængsel

Den kinesiske menneskerettighedsaktivist kendt som ’Super Vulgær Slagter’ blev i denne uge idømt otte års fængsel for statsundergravende virksomhed. Det er den hårdeste straf, der indtil videre er blevet tildelt de advokater og aktivister, der blev arresteret i sommeren 2015
30. december 2017

Anden juledag — mens mange vestlige diplomater og journalister var hjemme på juleferie — faldt der dom i den kontroversielle sag mod den kinesiske menneskerettighedsaktivist og satiriske blogger Wu Gan, der er kendt under pseudonymet ’Super Vulgær Slagter’.

Den 45-årige aktivist med den karakteristiske skallede isse og gedeskæg blev kendt for at organisere aktivistisk kunst og protester foran domstole og regeringskontorer for at erklære sin støtte til ofre, der anklagede embedsmænd for magtmisbrug.

Frem mod sin anholdelse arbejdede Wu Gan som assistent i advokatfirmaet Beijing Fengrui, der var mål for den nationale kampagne mod menneskerettighedsadvokater den 9.juli 2015, siden kendt som ’Sorte fredag’ eller ’709’, hvor omkring 250 advokater og aktivister blev arresteret. Blandt dem var advokaten Zhou Shifeng, der sidste år blev idømt syv års fængsel og advokaten Wang Yu, der blev løsladt sidste vinter, efter hun tilstod sin forbrydelse på kinesisk TV, skriver Amnesty International.

Wu Gan blev for alvor kendt for sit engagement i den omdiskuterede sag om servitricen Deng Yujiao, der i 2009 slog en lokal embedsmand ihjel, efter han havde forsøgte at misbruge hende seksuelt. Efter stor offentlig debat slap hun med en mildere voldsdom frem for mord, som hun oprindeligt var tiltalt for.

Hård straf

Tirsdagens domsafgørelsen er endnu et eksempel på, hvordan Kina under præsident Xi Jinping i de seneste år har strammet grebet om aktivister som Wu Gan, der med deres fokus på almindelige borgeres retssikkerhed i en årrække har balanceret på grænsen for, hvad Kinas Kommunistiske Parti kan tolerere.

Inden domsafsigelsen havde Wu Gan selv forudset, at han ville blive straffet hårdt for ikke at samarbejde med myndighederne.

»Jeg vil aldrig fortryde, hvad jeg har gjort og de valg, jeg har truffet frem til nu.«

»Jeg vil blive dømt — ikke fordi jeg er skyldig, men fordi jeg har nægtet at acceptere den advokat, som regeringen har udpeget til mig, fordi jeg ikke vil vedkende mig min skyld i en tv-transmitteret propagandatilståelse, og fordi jeg har afsløret tortur, dårlig behandling, vold og uretmæssig retsforfølgelse,« skrev han i en udtalelse, der er blevet delt af menneskerettighedsorganisationer i august.

Efter domsafsigelsen tirsdag skrev den lokale domstol i havnebyen Tianjin i nærheden af Beijing, i et officielt referat af domsafsigelsen, at Wu Gan havde brugt ’forsvar for menneskerettighederne’ og ’performancekunst’ til at »skade den nationale sikkerhed og sociale stabilitet«.

»Med henblik på at undergrave statsmagten og omvælte det socialistiske system har den anklagede, Wu Gan, brugt internettet til at sprede statsundergravende holdninger,« lød det blandt andet fra domstolen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels-Simon Larsen
Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer