Læsetid: 6 min.

Klager fra hundredtusinder af afviste asylansøgere presser de tyske domstole til det yderste

De tyske asylmyndigheder har i 2017 omsider fået hånd om landets mange asylansøgninger og truffet afgørelse i over en halv million sager. De fleste bliver bedt om at rejse hjem, men nu har puklen af klagesager nået de tyske domstole, hvor kun et fåtal bliver udvist eller rejser frivilligt
I 2015 strømmede asylansøgere til Tyskland. I dag er deres sager nået til domstolene. ’Jeg tror ikke, at Merkel under den helt store flygtningestrøm i efteråret 2015 tænkte til ende, hvad det ville komme til at betyde for hele forvaltningssystemet og de laveste, praktiske niveauer,’ siger advokat Najat Abokal.

I 2015 strømmede asylansøgere til Tyskland. I dag er deres sager nået til domstolene. ’Jeg tror ikke, at Merkel under den helt store flygtningestrøm i efteråret 2015 tænkte til ende, hvad det ville komme til at betyde for hele forvaltningssystemet og de laveste, praktiske niveauer,’ siger advokat Najat Abokal.

Markus Schreiber

30. december 2017

»Hvor retten er sat, bør denne ret omsættes i praksis. De, som ikke får opholdstilladelse, skal også føres tilbage.«

Sådan lød det kort efter nytår for knap et år siden fra den tyske forbundskansler Angela Merkel. At hun tilmed omtalte bestræbelserne på at udvise de afviste asylansøgere som en »national kraftanstrengelse« har her ved årets udgang givet Merkels politiske modstandere en anledning til at måle kansleren på hendes egne ord.

Der har i medierne været mange og smertefulde beretninger om flygtningefamilier, der hentes om natten, og velintegrerede unge, der hives ud af skolen midt i timen, men tallene taler ikke umiddelbart for Merkels mission. Ud af aktuelt ca. 230.000 udrejsepligtige, er der i 2017 til og med november foretaget ca. 22.000 udvisninger fra Tyskland. Det er et lille fald i forhold til de forrige år.

Overbebyrdede domstole

Bag disse tal gemmer der sig en kompliceret virkelighed.

Den handler bl.a. om de enorme asyltal, om retsstatslige principper, overbebyrdede domstole og uafklarede retslige forhold om trodsige oprindelseslande samt om flygtninge, der slører deres identitet eller går under jorden. Det forklarer den iranskfødte Armaghan Naghipour og den marokkansk-tyske Najat Abokal, der er advokater i udlændingeret i den berlinske indvandrerbydel Neukölln.

Efter en voldsom overbebyrdelse i de første år af flygtningekrisen har tyske Forbundsmyndigheder for Migration og Flygtninge (BAMF) nu opgraderet både mandskab og processer, så de i 2017 har kunnet behandle over en halv million ventende asylansøgninger, mens antallet af nytilkomne ansøgninger er stærkt nedadgående.

I godt 43 pct. af tilfældene har asylansøgerne i 2017 fået ret til beskyttelse enten i form af asyl, flygtningebeskyttelse, subsidiær beskyttelse eller forbud mod udvisning, hvilket er en smule under det europæiske gennemsnit. Det afgørende punkt er, at omkring to tredjedele af de afviste vælger at klage over afgørelsen.

»Tidligere lå den store boble ved migrationsmyndighederne. Nu er alle de negative domme ude, og med bølgen af klager er det nu de tyske forvaltningsdomstole, der er stærkt overbebyrdede,« siger Armaghan Naghipour, der oplever mange »forhastede og mangelfulde afgørelser«.

»Man kan sige, at hovedpinen er blevet skubbet fra den udøvende til den dømmende magt. Med klagebølgen er der opstået en ny bunke af uafklarede tilfælde.«

Ud af de ca. 230.000 udrejsepligtige flygtninge i Tyskland lever således hele 165.000 aktuelt på tålt ophold og kan ikke udvises.

Under jorden

Lige nu ligger der næsten 300.000 åbne klagesager over asylafgørelser ved de tyske forvaltningsdomstole. En bunke, som vil tage årevis at komme til bunds i, hvormed det også vil tage årevis, før der foreligger en klar status for den enkelte flygtning.

Ifølge Najat Abokal skyldes klagerne ikke kun afvisning af opholdstilladelse, men også ønsket om at opnå status som anerkendt flygtning, så de har mulighed for familiesammenføring – en mulighed, som er suspenderet for flygtninge med subsidiær status, hvilket er et af de omstridte emner mellem de mulige regeringspartnere i CDU/CSU og SPD.

»En stor del af vores opgave er at vurdere og formidle, hvilken status vores klienter realistisk set har udsigt til. Men hvis man ser det fra et integrationssynspunkt, er det meningsløst svært at opnå familiesammenføring. Selv her i Tyskland er den politiske devise lige nu at bøje lovene og forvaltningsforskrifterne mest muligt for at opnå så mange udvisninger og så få familiesammenføringer som muligt,« mener Najat Abokal.

I hendes øjne er det en offentlig hemmelighed, at der i Tyskland er tusindvis af flygtninge, der er gået under jorden. De klienter, som ikke får opholdstilladelse og taber deres klagesager, ser hun også meget sjældent igen.

»De er bare væk,« siger hun og peger på de mange etniske samfund i storbyerne, der gør det »muligt, men ikke sjovt« at leve under jorden.

Asyl, udrejse og udvisning i Tyskland

  • I 2017 er antallet af asylansøgere gået stærkt tilbage i Tyskland. Indtil udgangen af november blev der stillet 185.000 nye asylansøgninger mod ca. 750.000 i 2016, men der blev behandlet ca. 580.000 åbne ansøgninger. Heraf blev der anlagt klage mod ca. to tredjedele af de ca. 325.000 afvisninger.
  • Til og med november har der i 2017 været ca. 28.000 asylansøgere, der frivilligt forlod Tyskland inden for de etablerede støtteprogrammer for hjemrejse, mens ca. 22.000 blev udvist i samme tidsrum.
  • Der foreligger ingen tal for, hvor mange der opholder sig illegalt i Tyskland, er rejst til andre lande eller deres oprindelseslande på egen hånd uden for de statslige programmer.

Kilder: BAMF, Süddeutsche Zeitung, Bundesinnenministerium

Andre årsager til de forholdsvist lave udvisningstal ligger i kirkeasyl, i medicinske attester eller i manglende pas, hvormed den enkelte asylansøgers identitet ikke kan fastlægges. Men det hænger i høj grad også sammen med samarbejdet med oprindelseslandene, som ofte står i vejen for at sende udviste asylansøgere hjem.

Her ligger en konkret årsag til, at antallet af udvisninger i år er faldet på trods af de mange hundredtusinde asylafgørelser og Merkels ’nationale kraftanstrengelse’, mener Najat Abokal.

»I de foregående år har langt de fleste succesrige udvisninger været til Balkan, hvor oprindelseslandene samarbejder – også selv om papirerne ikke er i orden. Nu sidder vi med langt flere af de svære tilfælde som Syrien, Irak og Afghanistan. Derfor kan man dårligt sammenligne tallene fra de foregående år med 2017.«

Købt ud af landet

En af grundene til, at det er svært at danne sig et samlet overblik over situationen i Tyskland, er, at det ikke er BAMF, der på forbundsniveau tager sig af udvisninger. Det gør de 16 tyske delstater hver for sig, og de håndhæver reglerne helt forskelligt. Bayern er bl.a. berygtet for en hård kurs, også over for flygtninge fra Afghanistan, hvortil der ellers har været udvisningsstop i flere måneder efter bombningen ved den tyske ambassade med mindst 150 dødsofre i maj.

En anden grund er, at BAMF – som de åbent må indrømme – ikke ved, hvor mange der opholder sig illegalt i Tyskland, og hvor mange der frivilligt har forladt landet uden for de statslige støtteprogrammer. De ved derimod ganske præcist, at der i årets første 11 måneder var 27.903 asylansøgere, der rejste til deres hjemland med støtte til både transport og den første tid i oprindelseslandet. Som i det meste af Europa er der i Tyskland også her en tilbagegang at spore – som igen hænger sammen med de mange tidligere tilfælde fra Balkan.

Oven i de etablerede programmer kan asylansøgere frem til udgangen af februar 2018 få ca. 9.000 kroner ekstra i ’Starthjælp Plus’, hvis de frivilligt rejser hjem – for en familie på tre personer vanker der ud over transportomkostningerne således en samlet sum på op mod 42.000 kroner, hvis de forlader Tyskland.

For foreningen PRO ASYL er dette »januarudsalg« med det officielle slogan »Dit land. Din fremtid. Nu!« et kynisk billede på den radikale tyske kursændring i flygtningepolitikken, hvor myndighederne lokker migranter til ikke at gøre krav på deres rettigheder.

Fremtid

Najat Abokal er også skeptisk, men hun ser det som et åbenlyst forsøg på at reducere antallet af dramatiske udvisninger – og især på at reducere omkostningerne. Med politifolk, retssager, chartring af fly osv. ligger omkostningerne ved udvisninger generelt langt højere end disse »gå væk-bonusser«, som hun kalder det.

»Det undrer mig ikke, at der er så få, der gør krav på dem. Et par tusind euro er en vits for de fleste migranter, der har ofret tusindvis af euro på at komme til Europa. Man må tænke på, hvor dyrt det er at leve improviseret,« siger hun.

»Det er måske en mindre formue, hvis man tænker på en landsby i Somalia eller Afghanistan. Men i f.eks. Syrien rækker det ikke langt. Så de har meget mere ud af at blive her i Tyskland i nogle måneder og knokle sig frem for at tage imod den slags småpenge,« tilføjer hendes partner Armaghan Naghipour.

Læs også

Ligesom foreningen PRO ASYL kritiserer partnerne de mange politiske krumspring for at holde antallet af asylansøgere nede og ude. Men det betyder ikke, at de er ukritiske over for den tyske regerings åbne flygtningelinje i 2015.

»Jeg tror ikke, at Merkel under den helt store flygtningestrøm i efteråret 2015 tænkte til ende, hvad det ville komme til at betyde for hele forvaltningssystemet og de laveste, praktiske niveauer,« siger Najat Abokal. Det gælder også udtalelsen om en ’national kraftanstrengelse’ for at udvise flere.

»Forvaltningen skal først på plads. Det er jo langstrakte processer. Trods højredrejningen er der her i Tyskland – med den tyske historie – stadig en stor modstand mod at gradbøje menneskerettigheder og indskrænke retten til asyl. Men de næste år vil der komme nye, sikre oprindelseslande til – sikkert også Syrien en dag – og reglerne vil generelt blive strammet,« siger hun.

»Men vi lever i en retsstat. Der tager ting lang tid.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu