Nyhed
Læsetid: 2 min.

Hvad med klimaet? Uge 52: Donald Trump ønsker sig mere af ’den gode gamle globale opvarmning’. Og bare rolig, Trump, 2017 blev også rekordvarm

Selv om den grønne omstilling er i fuld gang, fortsætter den globale opvarmning ufortrødent
Udland
30. december 2017

Vindenergi vs. kul

Årets jul blev stormfuld og dermed også mere grøn. Således betød blæsten, at de danske hjem i julen 2017 blev forsynet med 100 procent grøn vindmølleenergi.

Heldigvis er det ikke kun i Danmark, at den grønne omstilling er kommet op i fart. England oplevede i 2017 det grønneste energiår nogensinde, blandt andet fordi de engelske vindmøller tre ud af fire dage i 2017 producerede mere energi end de engelske kulkraftværker. Det betyder, at de britiske CO2-udledninger fra produktion af el er halveret siden 2012.

I et globalt perspektiv fylder vedvarende energi dog fortsat meget lidt. Ifølge BP’s årlige energioverblik for 2017, udgør kul fortsat 28 procent af det globale energimiks, mens olie stadig står for 33 procent og gas for 24 procent. Vind- og solenergi udgør globalt kun tre procent af det totale energiforbrug.

USA’s grønne omstilling

Ifølge den amerikanske tænketank World Resources Institute, WRI, er den gode klimanyhed i 2017, at 42 lande, der tilsammen står for 36 procent af de globale udledninger af drivhusgasser, sandsynligvis allerede har toppet deres udledninger. Ét af de lande er USA, der siden 2005 har nedbragt landets udledninger af CO2 med 14 procent. Det er især skiftet fra kul til mere gas-, sol- og vindenergi, der driver den amerikanske omstilling.

En vejrudsigt for Trump

USA’s præsident, Donald Trump, kommer måske aldrig helt til at forstå fænomenet global opvarmning. I et tweet, hvor han blander den lokale vejrudsigt sammen med den globale opvarmning, skrev han torsdag: »Østkysten kan opleve det koldeste nytår nogensinde. Vi kunne godt bruge en smule af den gode, gamle globale opvarmning ...«

Til det tweet svarer Todd Stern, der var USA’s chefklimaforhandler under Obama: »Ignorance endnu gang. Selvfølgelig bliver det nogle gange koldt. Fem minutters uddannelse ville lære dig, at det er det globale gennemsnit, der har en betydning, og det stiger ufortrødent.«

Et varmt år

For selv om New York muligvis får en kold vinter, tegner 2017 globalt til at blive et af de varmeste år nogensinde målt. 2015 og 2016 var de hidtil varmeste år ­– ikke mindst på grund af vejrfænomenet el niño, der giver ekstra varme over de tropiske områder. Temperaturen i 2017 er ikke påvirket af el niño, men bliver formentlig alligevel det andet eller tredjevarmeste år i historien.

Serie

Hvad med klimaet?

I august 2017 udkom en rapport, der konkluderede, at verdens lande havde 1.000 dage tilbage, hvis ambitionerne i Paris-aftalen skal indfries. Næsten alle verdens lande har underskrevet klimaaftalen, men det kniber ofte med at følge ambitionerne op med handling. I denne serie vil vi bringe en oversigt over de store og små skridt, der tages i henholdsvis den rigtige og forkerte retning

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her