Læsetid: 2 min.

Magtdeling i Merkels søsterparti

Horst Seehofer abdicerer som ’konge af Bayern’ og afslutter dermed en årelang magtkamp i det regionale parti CSU, der som søsterparti til Merkels CDU har stor europæisk betydning
9. december 2017

Magtkampen og fjendskabet mellem den bayerske ministerpræsident Horst Seehofer og delstatens finansminister Markus Söder – begge fra CSU – er røget langt ud over Bayerns grænser.

I begyndelsen af indeværende uge fandt striden en foreløbig afslutning, da den 68-årige Horst Seehofer meldte ud, at han ikke vil kandidere ved landsdagsvalget i Bayern i september 2018. Samtidig pegede CSU’s landsdagsgruppe ikke bare på Söder som spidskandidat. Allerede fra begyndelsen af 2018 skal Söder tilmed overtage ministerpræsidentposten fra Seehofer, som dog forbliver partileder.

Denne magtdeling mellem de to bedste fjender har vakt undren i tyske medier, men både Seehofer og Söder bedyrer, at de tilstræber et »godt og tillidsfuldt samarbejde« i CSU.

Magtkampen skal ses i lyset af CSU’s søsterforhold – den såkaldte unionsfraktion – med Merkels CDU, som findes i resten af Tyskland ud over Bayern. Og den skal ses i lyset af CSU’s deroute over de seneste år, hvor Seehofer har ligget i en permanent strid med Angela Merkel, bl.a. om tacklingen af flygtningekrisen og indførelsen af en fast øvre grænse for det tyske optag af asylansøgere.

Ved forbundsdagsvalget i september fik CSU således blot 38,8 procent – for et parti, som er vant til at sidde på et absolut flertal, var det et historisk ringe resultat. Op til det bayerske landsdagsvalg i 2018 ligger partiet på omtrent samme niveau i meningsmålingerne. Markus Söder står dermed foran en politisk mammutopgave, da han vil blive målt på, om han atter kan sikre partiet et absolut flertal.

Det bliver svært, ikke mindst fordi partiet i stigende grad har et højredrejet FDP og det højrenationale AfD som konkurrenter på højrefløjen. Her kan CSU’s dobbeltstrategi for alvor blive et problem for Merkel og CDU i de i forvejen kritiske regeringsforhandlinger, en dobbeltstrategi hvor det sydtyske parti på den ene side regerer med i Berlin og samtidig kritiserer selvsamme regeringslinje fra München.

»Her tænker Söder endnu mere du fra devisen ’Bayern first’, end Seehofer gør,« kommenterer den regionale tv-kanal SWR, der ser en mere konsekvent højredrejning i partiet for sig.

Det er uvist, om det vil få konsekvenser for de årgamle strømninger i partiet, der ønsker at opløse unionsfraktionen med CDU for i stedet at skabe enten et decideret regionalparti koncentreret om Bayern som Lega Nord i Italien eller et nyt Tysklands-dækkende konservativt parti. Det virker derimod sikkert, at partiets søgen efter en ny linje vil få indflydelse på samarbejdet med CDU og dermed også på den tyske Europa-politik.

Selv på det personlige plan hænger CSU-magtkampen og partiets kamp om at genvinde tidligere tiders storhed tæt sammen med det forbundspolitiske spil. Det gælder ikke mindst den afgående ministerpræsident Horst Seehofer, som muligvis har udsigt til en ministerplads i en ny Merkel-regering – hvis det kommer dertil.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu