Læsetid: 2 min.

Norsk fremskridtsmand udelukket fra Nobelkomiteen

Det norske Storting har hastevedtaget en bestemmelse, der udelukker Fremskrittspartiets kandidat til nobelkomiteen, Carl I. Hagen. En kamp mod hans person, mener Hagen
9. december 2017

Udvælgelsen af repræsentanter til nobelkomiten har i den seneste uge medført drama i det norske Storting. Parlamentet har hastevedtaget en bestemmelse, der blokerer for at tildele Fremskrittspartiets Carl I. Hagen en plads i nobelkomiteen.

Hele ugen har Fremskrittspartiet kæmpet for at opstille sin kandidat, men fredag formiddag måtte partiet give op.

»Jeg ved, hvad der kommer til at ske, og jeg bliver ikke valgt,« siger Carl I. Hagen til NRK.

Med Hagens anerkendelse af sit nederlag sættes der et foreløbigt punktum for et usædvanligt politisk drama i Norge, skriver NRK.

Carl I. Hagen er en af Fremskrittspartiets største profiler og kulturbærere. Han var som formand for partiet fra 1978 til 2006 med til at etablere Fremskrittspartiet som et højreorienteret parti, Norge måtte tage seriøst. I dag er han et stortingsmedlem, der er kendt for sine grove udtalelser om muslimer og islam.

Drøm knust

I september meddelte Hagen, at han ville stille op til afstemning om en plads i nobelkomiteen. Nobelkomiteens medlemmer skal reflektere det siddende flertal i Stortinget, og eftersom at komiteen får nye medlemmer hvert sjette år, var det Fremskrittspartiets mulighed for at få en plads, efter det blev regeringsparti for første gang for fire år siden. Det var også den aldrende Carl I. Hagens mulighed for at få et prestigefyldt otium på sine gamle dage.

Den drøm er dog blevet knust. Et flertal i parlamentet ville ikke acceptere Hagen som kandidat, og henviste til en gammel, ikkebindende regel om, at politikere i parlamentet ikke kan blive indstillet til at sidde i priskomiteen.

Reglen er baseret på tradition, men mandag vedtog flertallet at hastebehandle et forslag om endegyldigt at gøre det umuligt for stortingsmedlemmer som Carl I. Hagen at sidde i komiteen. Allerede dagen efter blev forslaget vedtaget, og Carl I. Hagen blev derfor udelukket til at kunne repræsentere Fremskrittspartiet i komiteen, skriver NRK.

Hagen mener, at modstanden mod medlemskabet i komiteen er en kamp mod ham. Flertallets argument er, at Fremskrittspartiet blot kunne have opstillet en valgbar kandidat, som ikke er politisk aktiv i Stortinget.

Venstres modstand mod Fremskrittspartiets kandidat kan blive en kontroversiel sag i de aktuelle regeringsforhandlinger i Norge. Fremskrittspartiets stortingsmedlem Christian Tybring-Gjedde siger, at det kan forværre samarbejdet i blå blok.

»Det handler om politik, og om vi kan stole på Venstre. Denne sag viser, at vi ikke kan stole på Venstre. Og hvorfor skal man så kunne stole på dem i andre anledninger,« siger han til det norske medie NTB.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Larsen
Hans Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Atter græmmes man over det elendige sprog i Ritzaus telegrammer:
"prestigefyldt otium på sine gamle dage", ja et otium har man på sine gamle dage. Hvornår skulle man ellers have det?
Endnu værre er dog den næste:
"Carl I. Hagen blev derfor udelukket til at kunne repræsentere Fremskrittspartiet", en sproglig nyskabelse i form af en kombination af 'udelukket fra' og 'valgt til'?. Men gad vide hvad det betyder??