Baggrund
Læsetid: 3 min.

Ny leder på den franske højrefløj skaber splittelse fra dag ét

Valget af den kun 42 år gamle Laurent Wauquiez som leder af Les Republicains i Frankrig, signalerer en konservativ, EU-fjendtlig og populistisk linje i det store gamle højrefløjsparti, men også et veritabelt generationsskifte
Med valget af Laurent Wauquiez som leder af det franske højrefløjsparti Les Republicains er det den konservative og identitetspolitiske linje, der føres videre fra François Fillon – en linje, der flirter med Marine le Pens ideer.

Med valget af Laurent Wauquiez som leder af det franske højrefløjsparti Les Republicains er det den konservative og identitetspolitiske linje, der føres videre fra François Fillon – en linje, der flirter med Marine le Pens ideer.

Nicolas Liponne/Ritzau Foto

Udland
16. december 2017

Det er endnu en ung travl mand, Laurent Wauquiez, der nu står i spidsen for det franske højrefløjsparti Les Republicains (LR).

Partiet led ved forårets præsidentvalg et sviende nederlag da den korruptionsanklagede kandidat François Fillons røg ud allerede i første omgang.

Søndag 10. december valgte partimedlemmerne så den kun 42 år gamle Laurent Wauquiez som partiets nye leder med næsten 75 pct. af stemmerne.

LR er et parti, der har skiftet navn undervejs. Det er Jacques Chiracs gamle parti, RPR, der med nye politiske alliancer blev til Alain Juppé og Nicolas Sarkozy’s UMP i 2002, for i 2015 under stor polemik om, hvem der har lov til at kalde sig republikanere, ændrede navn til Les Republicains.

Med valget af Laurent Wauquiez er det den konservative og identitetspolitiske linje, der føres videre fra François Fillon – en linje, der flirter med Marine le Pens ideer. Wauquiez vil forsvare højrefløjens ’klassiske ideer’. Som erklæret katolik har han gennem de sidste år stemt mod homoseksuelt ægteskab. Han forsvarer nedskæringer af sociale ydelser ved at kalde afhængigheden af dem for »cancer« og er fortaler for en stærk laicitet, for at dæmme op for Islam.

Det forhindrer ham ikke i selv at omgå forbuddet mod krybber på offentlige steder. Han har i år arrangeret en udstilling om krybbekunst i hovedsædet for Auvergne-Rhoe-Alpes regionen, som han er formand for. Hele fem krybber kan nu nydes i stedet for den ene, han sidste år blev tvunget til at fjerne.

Tilbage til kerne-EU

På Europa-området vil Wauquiez sætte en stopper for enhver udvidelse af EU og har i bogen Il faut tout changer – Alt skal ændres – fra 2016 foreslået at gå tilbage til et kerne-EU med kun seks medlemmer. Wauquiez konklusion på Brexit er, at det almindeligt arbejdende folk er træt af EU, som kun et intellektuelt parisisk parnas fortsat forsvarer; »disse eliter fra globaliserede metropoler, for hvem vi ikke betyder noget«.

Wauquiez bramfri facon, brugen af ’vi’ og kritik af eliten står i stærk kontrast med, at han selv er et rent eliteprodukt. Wauquiez er søn af en velhavende industrifamilie og har en strålende klassisk uddannelse fra Frankrigs eliteskoler, École Normale Superiere og den så udskældte eliteskole ENA, der uddanner Frankrigs ledende funktionærer og politikere.

I de mange portrætter, der i forbindelse med valget af Wauquiez florerer i medierne, udtaler toppolitikere og andre partimedlemmer sig, men stort set alle anonymt. Ingen tør åbenbart stå frem og kalde Wauquiez for vendekåbe og opportunist, selv om de fleste gør det.

Wauquiez politiske karriere, der er gået ekstremt hurtig, er præget af metamorfoser, der sker så hurtigt at en af de anonyme ministerkollegaer fra Wauquiez’s ministertid forklarer »at det sker fra sætning til sætning«.

Taktisk omvendelse

Det var som centrumpolitiker inden for UMP, at Wauquiez i 2004, som vikar, blev et af det franske parlaments yngste medlemmer og straks gjorde sig bemærket i partitoppen. I 2007 blev han Sarkozy-regeringens talsmand og bestred derefter tre ministerposter som henholdsvis arbejdsminister, Europa-minister og undervisningsminister.

Den største metamorfose har Wauquiez imidlertid undergået siden 2010. Wauquiez synes, ligesom Sarkozy før ham, at have taget bestik af en højrefløj fristet af le Pen. Mens store dele af partitoppen søgte mod midten – flere er decideret gået over til Macrons parti LREM – har Wauquiez taktisk vendt sig 180 grader mod højre. Partimedlemmerne kvitterede søndag med en overvældende sejr.

Mandag smækkede flere prominente partimedlemmer så døren – blandt andet den tidligere minister Xavier Bertrand, hvilket ikke lover godt for Wauquiez’ evner til at holde sammen på et splittet parti. Alain Juppé og andre partispidser gjorde sig bemærket ved deres larmende tavshed.

Onsdag præsenterede Wauquiez så et nyt ungt hold – han understregede selv, at gennemsnitsalderen er 43, og at der er lige mange kvinder og mænd. Alle er stort set ukendte ansigter i den bredere offentlighed. På blot en uge har den franske højrefløj undergået et veritabelt generationsskifte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her