Baggrund
Læsetid: 2 min.

Nyvalgt ANC-leder kan være Sydafrikas nye håb

Det regeringsbærende parti i Sydafrika, ANC, fik i mandags en ny leder, Cyril Ramaphosa. Iagttagere kalder ham et »håb« for landet. Han vil gå til kamp mod den korruption, der har hærget Sydafrika og regeringen de seneste år
Cyril Ramaphosa er ny leder for det sydafrikanske regeringsparti, Den Afrikanske Nationalkongres (ANC).

Cyril Ramaphosa er ny leder for det sydafrikanske regeringsparti, Den Afrikanske Nationalkongres (ANC).

Themba Hadebe

Udland
23. december 2017

Ved en partikongres i mandags valgte det sydafrikanske regeringsparti, Den Afrikanske Nationalkongres (ANC), vicepræsident Cyril Ramaphosa som ny leder for partiet. Den 65-årige milliardær og forhenværende antiapartheidaktivist overtager posten fra den nuværende præsident Jacob Zuma og bliver automatisk præsidentkandidat ved det forestående valg i 2019.

Hvis alt går efter historiens forskrifter, vil ANC få endnu en sejr. Partiet har nemlig vundet hvert eneste valg i Sydafrika siden afslutningen på det hvide mindretalsstyre i 1994. Dog skal det nævnes, at ANC’s popularitet gennem det seneste stykke tid er dalet på grund af anklager om korruption i regeringens egne rækker.

Ramaphosas sejr var ikke entydigt overbevisende. Han endte med at få 2.440 stemmer, mens modkandidat Nkosazana Dlamini-Zuma fik 2261 stemmer. Dlamini-Zuma er tidligere gift og har fire børn med den nuværende præsident. Jacob Zuma har siddet på præsidentposten siden 2009. I samme periode er korruptionen i landet vokset, og Zuma er anklaget for magtmisbrug. Flere kritikere har ifølge The Independent frygtet, at der ville komme samme politiske linje som hidtil, hvis valget faldt på Zumas ekskone.

Valget af Ramaphosa har flere iagttagere til gengæld kaldt et håb for Sydafrika. The Economist skriver f.eks. på lederplads, at han kan »redde landet«, hvis han er i stand til at reformere ANC.

Cyril Ramaphosa var en gang set som den oplagte efterfølger til Nelson Mandela, som var præsident fra 1994 til 1999. Ramaphosa var blandt andet ANC’s chefforhandler om betingelser for afskaffelsen af apartheid, tidligere har han også været formand for det sorte minearbejderforbund og organiseret den største minestrejke i landets historie. Men partiet valgte Thabo Mbeki som efterfølger for Mandela i stedet for Ramaphosa, hvorefter han blev en aktiv del af erhvervslivet og nu er en af de rigeste mænd i Sydafrika.

Kampen mod korruption

Den nyvalgte ANC-leder holdt sin første tale onsdag d. 20. december, hvor han præsenterede nogle af sine politiske planer. Højt på dagsordenen var kampen mod korruption, som Cyril Ramaphosa ifølge Reuters sagde skulle »bekæmpes med den samme intensitet som fattigdom, arbejdsløshed og ulighed«.

Derudover nævnte han, at han og partiet samtidig må »handle uden frygt mod påstået korruption og embedsmisbrug inden for egne rækker«.

Et andet punkt på den politiske dagsorden var sikringen af mere jord til den sorte befolkning for at komme racediskrimination i forhold til jordbessidelse til livs. Ekspropriation af jord uden kompensation kan være et middel til at implementere reformer og omfordeling, lød det fra den nye leder ifølge Reuters. Det har været et stort problem hidtil, og partiet er mere end to årtier efter afskaffelsen af apartheid, presset for at rette op på problematikken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Halfdan Muurholm

Held og lykke Sydafrika. I fortjener gode og dygtige ledere. Desværre har det siden Nelson Mandela kun gået den forkerte vej. Om Cyril Ramaphosa er den rette vil tiden vise, lige nu er alle løfter "lip talk", men han er utvivlsomt at foretrække frem for Dlamini-Zuma. Jordreformer er pinedød nødvendige, bare der ikke går Zimbabwe i den. At Ramaphosa er en af Sydafrikas rigeste mænd betyder forhåbentligt, at han ikke behøver at rage mere til sig, men er ægte villig til at bekæmpe korruption også inden for ANC.