Læsetid: 3 min.

SPD genvælger Schulz og stemmer for forhandlinger med Merkel

SPD’s bagland gav ved de socialdemokratiske partidage i Berlin tilladelse til, at partiet går i dialog med CDU/CSU. Martin Schulz genvælges med 81,9 pct. af stemmerne og overrasker med offensive ønsker om et markant stærkere føderalt Europa
Martin Schulz fik torsdag SPD’s opbakning til at indlede forhandlinger med Merkel.

Martin Schulz fik torsdag SPD’s opbakning til at indlede forhandlinger med Merkel.

Markus Schreiber

8. december 2017

Efter en fem timer lang og særdeles livlig debat med mere end 80 indlæg fra talerstolen har det tyske socialdemokrati, SPD, med overraskende stort flertal givet partiledelsen grønt lys til at gå i dialog med Merkels CDU/CSU om en ny stor regeringskoalition. Det er den eneste mulighed for en tysk flertalsregering, efter at CDU/CSU’s regeringsforhandlinger med FDP og De Grønne gik i vasken.

Flere SPD-talere havde i løbet af torsdagen ellers advaret mod, at socialdemokratiet skulle bryde sit løfte om at gå i opposition og i stedet indlade sig på yderligere fire år i den store koalition, som formentlig har bidraget til SPD’s historisk dårlige valgresultat på 20,5 pct. i september. Andre blandt de ca. 600 delegerede betonede derimod regeringsansvaret og ansvaret for Tyskland og Europa – og at SPD med en labil CDU/CSU-mindretalsregering næppe vil have mulighed for at profilere sig og få reel politisk indflydelse.

Med tilslutningen til at indgå i dialog med CDU/CSU blev et forslag fra SPD’s ungdomsorganisation om på forhånd at udelukke samtaler eller forhandlinger om en stor koalition samtidig afvist.

I det vedtagne SPD-forslag er der den krølle, at SPD efter de første sonderinger med CDU/CSU skal afholde en ekstraordinær partidag i januar om de eventuelle koalitionsforhandlinger. Til slut skal alle 440.000 SPD-medlemmer brevstemme om den mulige koalitionskontrakt for en socialdemokratisk regeringsdeltagelse.

Europa-offensiv

I marts – under den såkaldte Schulz-hype og SPD’s højdespring i meningsmålingerne – blev Martin Schulz på en ekstraordinær partiforsamling valgt med 100 pct. af stemmerne. Torsdag aften måtte Schulz på den ordinære partidag tage til takke med 81,9 pct. opbakning.

I sin 75 minutters lange tale med middelmådigt bifald betonede han flere gange, at den forestående proces ikke har et fast endemål i en stor koalition.

»Vi skal ikke regere for enhver pris. Men vi skal heller ikke ikke regere for enhver pris. Det afgørende er, hvad vi kan omsætte politisk,« sagde Schulz.

Allerede i valgkampen gjorde han tættere europæisk samarbejde til en del af den SPD-profil, som partiet på torsdagens partidag åbenlyst ønskede at skærpe yderligere. Alligevel overraskede SPD-lederen med vidtgående forslag.

»Lad os endelig have modet til at bringe Europa fremad. Yderligere fire års tysk Europa-politik à la Wolfgang Schäuble har vores kontinent ikke råd til,« udtalte Schulz.

»Jeg ønsker en europæisk forfatningstraktat, der skaber et føderalt Europa, der ikke virker som en trussel for sine medlemsstater, men som et meningsfuldt supplement. (…) Den forfatningstraktat må derefter fremlægges i alle medlemslande, og de, som ikke stemmer for den, forlader så automatisk EU.«

Dette europæiske aspekt blev stort set ikke diskuteret på partidagen, hverken fra talerstolen eller blandt de delegerede, som Information talte med. I de tyske medier og i andre partier blev det derimod kritiseret stærkt fra flere sider.

»En, der vil oprette Europas Forenede Stater frem mod 2025, og som dermed vil opløse nationalstaterne i løbet af de næste syv år og samtidig smide alle, der ikke vil bøje sig for dette diktat, ud af EU, må man vel betegne som Europa-radikal,« mente CSU’s gruppeleder og tidligere forbundstrafikminister Alexander Dobrindt.

Angela Merkel afviste også Schulz fremstød.

»Jeg tror, at handlingsdueligheden bør stå i forgrunden, ikke en definition af målet,« lød det fra Merkel, der samtidig krævede et meget tættere europæisk samarbejde på områder som forsvars-, udenrigs-, forsknings- og udviklingspolitikken.

Efter afstemningen virkede stemningen lettet oven på den lange og stærke debat. Schulz mindede her atter om, at der ikke forligger nogen klar vej for SPD.

Det blev bl.a. bekræftet af lederen af SPD’s ungdomsorganisation, Kevin Kühnert, der før afstemningen plæderede for, at et grønt lys for dialoger med CDU/CSU ikke betyder, at modstanden mod endnu stor koalition under Merkel forsvinder i SPD’s bagland.

»Jeg er ikke trådt ind i partiet for at være i opposition. Men jeg vil heller ikke, at partiet konstant løber panden mod den samme mur. Fornyelsen af SPD kan kun ske uden for den store koalition. Ellers sker den slet ikke.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Martin Schulz, og den umulige historie om et regeringssamarbejde mellem CDU og SPD - de konservative(Merkel) og socialdemokraterne(Schulz), er og bliver den lidt latterlige historie om buldrebassen, Martin Schulz fra EU parlamentet, der skal genrejse socialdemokraterne i Tyskland.

Først vil man ikke gå i koalition med CDU og nu vil så alligevel prøve en koalition med CDU, og samtidig vil man (Schulz) have "total Union i EU" - "ingen bare lidt gravide) som han udtrykte det tidligere i en anden forbindelse, men nu som et mægtigt "STOR EU" fremover.

BREXIT og de mange oppositionsgrupperinger indenfor EU, der demonstrerer mod netop EU's top, og yderligere integration indenfor EU som han taler for, må være fløjet helt hen over hovedet på ham, eller også stokdøv overfor de strømninger der er i hele EU imod politiske elite i deres elfenbenstårne, helt uden kontakt til den befolkning de leder.

Set i lyset af diverse afsløringer af såvel Juncker og "Luxleak" og "Irlands" tilbud til Apple om en skatteprocent på 0,05 % hvis de tog hjemsted indenfor Irlands grænser, og derved snød resten af EU's lande for den retmæssige skat som Apple eller skulle svare i de enkelte lande.

Her er det værd at bemærke, at EU for 5 -7 år siden lånte Irland 550 mia. så landet ikke gik konkurs, og det skete i solidaritetens navn indenfor EU, - og som Irland gengældte med skattefrihed indenfor EU til Apple, og samtidig snød de andre lande for skat, - og den særlige irske solidaritet overfor hele det EU, som hjalp landet med mia. lån i solidaritetens navn.

Martin Schulz, og den umulige historie om et regeringssamarbejde mellem CDU og SPD - de konservative(Merkel) og socialdemokraterne(Schulz), er og bliver den lidt latterlige historie om buldrebassen, Martin Schulz fra EU parlamentet, der skal genrejse socialdemokraterne i Tyskland.

Først vil man ikke gå i koalition med CDU og nu vil så alligevel prøve en koalition med CDU, og samtidig vil man (Schulz) have "total Union i EU" - "ingen bare lidt gravide) som han udtrykte det tidligere i en anden forbindelse, men nu som et mægtigt "STOR EU" fremover.

Martin Schulz, og den umulige historie om et regeringssamarbejde mellem CDU og SPD - de konservative(Merkel) og socialdemokraterne(Schulz), er og bliver den lidt latterlige historie om buldrebassen, Martin Schulz fra EU parlamentet, der skal genrejse socialdemokraterne i Tyskland.

Først vil man ikke gå i koalition med CDU og nu vil så alligevel prøve en koalition med CDU, og samtidig vil man (Schulz) have "total Union i EU" - "ingen bare lidt gravide) som han udtrykte det tidligere i en anden forbindelse, men nu som et mægtigt "STOR EU" fremover.

.Martin Schulz viser dermed han ingen reel forståelse har for sit socialdemokratiske virke indenfor EU's grænser, men afslører sig selv som en forklædt diktatortype i moderne tid, der vil tromle sig vej frem overalt hvor han møder modstand, uden at forså andre end sig selv.

"Over there" på den anden side af Atlanten, har de allerede sådan en som øverste leder, - og se blot hvordan det går indenrigs- som udenrigspolitisk, så hvis EU skal overleve må det være uden typer som Martin Schulz, der åbenbart er helt uden kontakt med virkeligheden indenfor EU's grænser og dens befolkning.

Torben K L Jensen

Den pinlige Martin Schulz er kun tålt kransekagefigur indtil selve kransekagen er færdigbagt - ligesom i England vil medlemmer få muligheder for medbestemmelse gennem it-afstemninger og afsked med den frygtsomme top i SPD der ikke evner at gribe efter magten - et tysk paradigmeskifte i ideologi mod et selvbevidst SPD der føler en helt naturlig ret til magten - netop som CDU/CSU har i dag og en magtfuldkommenhed der er kørt træt af en svækket Angela Merkel.