Læsetid: 1 min.

Splittet AfD vælger Gauland som formand

Den yderste højrefløj står stærkest i Alternative für Deutschland efter dramatisk partimøde
3. december 2017

Selv efter den tidligere partileder Frauke Petrys exit fra partiet hersker der i det højrenationale Alternative für Deutschland (AfD) en splittelse mellem en realpolitisk fløj, der som borgerligt parti søger regeringsdeltagelse, og en mere højreradikal og nationalkonservativt præget fløj, der ser sig i stærk opposition til den øvrige Forbundsdag.

Det blev tydeligt ved et opsigtsvækkende formandsvalg ved AfD’s partimøde lørdag, der endte som en overraskende dramatisk affære. Efter tre valgrunder var det ikke lykkedes at skabe flertal om den  moderate berlinerkandidat Georg Pazderski mod den nordtyske Doris Sayn-Wittgenstein fra den radikale fløj. Herefter valgte partiets 76-årige gruppeleder Alexander Gauland – mod sin oprindelige intention – alligevel at stille op til posten som partiformand. Hans mål var efter eget udsagn at undgå en splittelse af partiet.

De to kandidater holdt nemlig fast i deres kandidatur, mens den moderate fløj i partiet truede med et opgør mod den mere radikale fløj.

»Det var en situation, der var farlig for partiet. Derfor tog jeg denne pligt på mig,« udtalte Alexander Gauland senere til Frankfurter Allgemeine Zeitung, der i kommentarer kalder partidagen for »kaotisk« og AfD for »åbenlyst splittet«.

Ifølge avisen Die Welt havde de 550 delegerede og partiledelsen »ingen interesse i indholdsmæssige debatter« om bl.a. økonomisk og socialpolitik eller i striden om, hvorvidt ekstreme figurer som Björn Höcke skal ekskluderes fra partiet.

At Alexander Gauland, der tidligere har vakt opsigt med racistiske kommentarer, mod sin vilje nu skal sidde ved siden af Jörg Meuthen som den ene af de to partiledere, ser avisen Die Zeit som et tegn på, at den yderste højrefløj står stærkest i partiet:

»Den nye duo i spidsen af AfD er en nødløsning og viser de nationalkonservatives voksende indflydelse.«

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

Vil det behage Information, at informere sine læsere om, hvad der står i Alternative Für Deutschlands partiprogram ? eller at interviewe partiets ledere om Alternative Für Deutschlands politik ? Dagbladet virker påvirket af kartelpartiernes CDU/CSU og SPD hetz mod partiet. Der er ikke tale om et radikaliseret parti. Eksempelvis EU. Alternative Für Deutschland er ikke tilhænger af en tysk udmeldelse af EU. De gør venligt opmærksom på, at EUROEN, som det tyske folk ikke har kunnet stemme om bruges til at plyndre Tyskland for værdier. At tyske opsparere skal dække risikoen for en pengepolitik, hvor Centralbanken køber statsobligationer op i lande uden en stabil økonomi. Mislykkes Centralbankens politik, så er det den tyske befolkning og deres formuer, som er i fare for at fordufte op i den blå luft. Information taler om racisme, men Information bør tænke over, hvor stor en indvandring Tyskland kan tåle. Jo mere åbent Tyskland er jo mere øges behovet for at udbygge den danske grænsekontrol. Vi er nogen, der ikke kan se velsignelsen i, at Tyskland forandres i en retning hvor Islam spiller en mere og mere dominerende rolle i vores naboland. Kan Information se den pointe eller er avisen helt forgabt i Globaliseringens velsignelser ?. Til næste år skal der være parlamentsvalg i et vakkelvorn Italien, hvor statsfinanserne ikke ser gode ud. Italien er for øjeblikket magnet for afrikansk immigration. Jeg ser allerede perspektivet for mig. Italien møder op i Berlin, og der skal udskrives en rednings check til landet som i korthed går ud på, at Italien skal stramme op mod flere EURO lån og så omvendt, så skal Tyskland lige tage lidt mere imod de afrikanske immigranter. Så varer det ikke længe, inden Danmark skal tage stilling til den næste bølge af indvandrere, som står lige ved grænsen til Danmark. Hvis det er racisme at ønske sig en indvandring, hvor nationen bestemmer hvem man lukker ind, så er jeg en racist. Længe leve Erasmus Montanus, er det det debatniveau Information ønsker sig ?. AFD er en garanti for, at Tyskland ikke i fremtiden kommer ud i en omfattende økonomisk krise, fordi landet hænger på andre landes uansvarlige økonomiske politik f.eks Grækenland og Italien, og for at landet ikke ender med at blive en gigantisk flygtningelejr for immigranter fra Afrika og Mellemøsten. Længere er den ikke Information. Det er ikke kun i Danmark, at vi oplever en National konservativ bevægelse og en Nationalliberal bevægelse. I Danmark kan nævnes DF og partiet Nye Borgerlige. Begge partier har påvirket samtlige andre politiske partier i Danmark og deres stillingtagen til EU og indvandring. Derfor kunne det være interessant, om Information kunne frigøre sig lidt fra alle de falske forestillinger om tysk højreradikalisme og i stedet med journalistisk nysgerrighed undersøge, hvorfor den samme udvikling nu sker i Tyskland med 16 års forsinkelse i forhold til udviklingen i Danmark.