LONDON – EU’s 27 stats- og regeringschefer gav på fredagens topmøde i Bruxelles grønt lys for, at Brexit-forhandlingerne kan rykke videre til spørgsmål om overgangsfase og det fremtidige forhold mellem unionen og Storbritannien.
Det er derfor afgørende – mener Labours Stephen Kinnock, der er medlem af det britiske parlaments Brexit-komité – at hans eget parti nu fremlægger en klar vision for, hvordan det mener, at dette forhold skal se ud. Det er særlig vigtigt i lyset af, at der er mindre end et år til det afgørende slag på vejen mod Brexit, som Kinnock mener vil stå i oktober næste år, hvor den britiske regering forventes at sætte en rammeaftale med EU til afstemning i det britiske parlament.
»Det kritiske tidspunkt vil blive oktoberafstemningen. Vi er blevet lovet en meningsfuld afstemning, og jeg tror, at det vil blive sandhedens time. På det tidspunkt vil alle os parlamentarikere blive tvunget til at vurdere og nøje overveje med os selv, om det er eller ikke er i landets bedste interesse at stemme for aftalen eller potentielt bede regeringen tage tilbage til Bruxelles og bede om en forlængelse af Artikel 50-processen,« sagde Kinnock ved et arrangement i Westminster-parlamentet arrangeret af tænketanken ’UK in a Changing Europe’ for nylig – inden topmødet.

Kilde: John Curtice/NatCen Social Research
»Det vil blive en ekstremt svær beslutning,« erkender han, »for der er altid en risiko for, hvis du nedstemmer en bestemt aftale, at du så baner vej for, at der ikke indgås nogen aftale overhovedet, og at Storbritannien brager ud af EU, og det ville være katastrofalt.«
Ikke desto mindre mener Kinnock, at det er vigtigt, at hans eget parti »gør det meget klart, at det ikke vil støtte en aftale i oktober, som klart er i modstrid med vores nationale interesse, og som dræber job i de lokalsamfund, vi er valgt til at repræsentere«.
»Jeg mener, at det er vigtigt for Labour-partiet at fremsætte en langsigtet vision for Storbritannien post-Brexit, som jeg mener bør bygge på Europæisk Økonomisk Samarbejdsområde og medlemskab af European Free Trade Association (EFTA),« siger han med henvisning til den model, der i dag knytter Norge, Island og Lichtenstein tæt til EU-samarbejdet og det indre marked.
En position, der dog ikke er Labours officielle politik. Indtil videre har partiet kun sagt, at det ville forhandle en aftale på plads, der har »job og økonomien i centrum« og »bevarer fordelene ved det indre marked og toldunionen«.
Men Kinnock mener, at det nu er på tide at ikke kun den britiske regering, men også Labour fremlægger deres visioner for fremtiden.
»Jeg mener, at det ville være meget bedre for os som opposition at sige, at vi ikke kun holder regeringen til ansvar. Vi er også i stand til som en regering i vente at svare på spørgsmålet om, hvad vi ville gøre, og hvad vi mener om det fremtidige forhold mellem UK og EU,« siger han og kalder dette for »nøglespørgsmålet«, som vil være »et af elementerne i Artikel 50-aftalen, som vi vil få fremlagt til oktober«.
»Så uret tikker også for os i forhold til, hvad vores narrativ og strategi er.«
Vakkelvorn regering
Dette er ikke mindst nødvendigt i lyset af May-regeringens usikre parlamentariske situation. De konservative har kun flertal ved hjælp af de nordirske unionister, DUP, der mandag for to uger siden netop spillede med musklerne og stak en kæp i hjulet på en aftale mellem EU og UK. Onsdag i sidste uge kunne ikke engang DUP redde regeringen fra et vigtigt nederlag, efter at 11 konservative rebeller stemte med oppositionen om en tilføjelse til Brexit-lovgivningen, der vil tvinge regeringen til at give parlamentet en meningsfuld afstemning om den endelige aftale.

Kilde: John Curtice/NatCen Social Research
»Vi bør anerkende, at regeringen sidste mandag var meget, meget tæt på at falde. Jeg tror, at samtalen mellem Theresa May og (DUP-leder, red.) Arlene Foster foregik nogenlunde sådan her: ’Jeg har den her aftale klar’, og svaret fra Belfast var: ’Hvis du går videre med den, vil det føre til en mistillidsafstemning, og din regering vil falde’. Det er svært at forestille sig en værre situation. DUP er halen, der logrer med hunden i form af regeringen,« siger den 47-årige Kinnock.
»For mig var det lavpunktet af britisk diplomati, og jeg mener, at det er umuligt at forestille sig en premierminister på tyndere is.«
Som den øvrige befolkning, der i voksende grad er skeptisk over regeringens håndtering af Brexit-forhandlingerne (se boks), har Stephen Kinnock heller ikke megen tiltro til, at Mays regering kan forhandle en god aftale på plads.
Dels fordi regeringen endnu ikke har fundet ud af, hvad den i sidste ende ønsker, og »hvis ikke man fremsætter sine forhandlingsmål, er man dømt til at mislykkes i forhandlingerne«, som han siger.
Derudover mener Kinnock, at succesfulde forhandlinger kræver »et forenet hold« og en stærk leder.
»Hvad vi har oplevet siden begyndelsen af forhandlingerne er forskellige svar på forskellige dage på de samme spørgsmål fra forskellige regeringsmedlemmer,« siger han og tilføjer, at junivalget, hvor May tabte de konservatives flertal, har efterladt hende »totalt ydmyget og miskrediteret«, hvilket »fundamentalt underminerer« landets forhandlingsposition.
»Det er faktisk umuligt at forestille sig en værre og mindre kvalificeret gruppe mennesker til at lede disse forhandlinger, hvilket er en skam i lyset af, at det er de vigtigste forhandlinger i vores efterkrigshistorie.«

Kilde: John Curtice/NatCen Social Research
Godt forslag, netop fordi parlamentet skal høres, det er lige vedtaget, så kom blot i gang labour.
Der er ikke noger, der hedder regering i vente. På engelsk betyder Government in waiting: a political group which is hoping to be elected to govern in the near future.
Labour har gode muligheder for at vinde næste parlamentsvalg. Men ikke hvis folk som Kinnock bruger parlamentet til at stemme en endelig Brexit-aftale NED fordi de simpelthen vil sabotere Brexit.
Så vil vælgerne sige: - I respekterer ikke vores folkeafstemning, det gør os utrygge ved jer, vi stemmer ikke på jer.
Så røg den enestående mulighed.