Læsetid: 3 min.

Den tjetjenske leder Kadyrov vil træde tilbage

Præsidenten i Tjetjenien, Ramzan Kadyrov, meddelte mandag, at han var parat til at gå af. Nogle kæder det sammen med det forestående valg i Rusland, andre mener, der er tale om et magtspil med Kreml
2. december 2017

Lederen af den russiske republik Tjetjenien i det nordlige Kaukasus, Ramzan Kadyrov, sagde i mandags, at han var parat til at træde tilbage.

»På et tidspunkt var folk som jeg nødvendige for at kæmpe og skabe ro og orden,« sagde han til den russiske tv-kanal Rossiya 1. »Nu har vi ro,« tilføjede den 41-årige præsident og sagde, at det var op til Kreml at finde hans efterfølger.

Dmitrij Peskov, talsperson for Kreml, meddelte dog ifølge The Moscow Times dagen efter, at Kadyrov fortsætter på sin post, »som landets præsident har bedt ham om«.

I 2007 indsatte Ruslands præsident, Vladimir Putin, Kadyrov som leder i Tjetjenien. En post, han var blevet udset til allerede i 2004, da hans far og tidligere leder af republikken blev myrdet, men som han på daværende tidspunkt ikke var gammel nok til officielt at overtage.

Sidste år fik han fornyet sit mandat, da han ved et valg fik 98 procent af stemmerne, og han kan dermed fortsætte på posten et par år endnu.

Kadyrov er en ekstremt kontroversiel figur, da hans opgave med at holde ro og orden i Tjetjenien har haft en høj og blodig pris. Flere menneskerettighedsorganisationer har gentagne gange anklaget Kadyrov og hans styrker for at stå bag tortur, henrettelser, bortførelser og kollektiv afstraffelse af systemkritikeres familier. Kadyrov har imidlertid afvist alle anklager.

Under den første Tjetjenienkrig, som varede fra 1994 til 1996, kæmpede Kadyrov på rebellernes side, men da russiske styrker igen gik ind i Tjetjenien i 1999 sluttede han sig til Moskvas styrker. Han er siden blevet betragtet som Putins vellykkede manøvre med at ’tjetjenificere’ krigen, så tjetjenere gjorde det beskidte arbejde med at bekæmpe oprørere i stedet for den russiske hær.

Kadyrov har flere gange udtrykt sin fulde støtte til Putin, og i mandagens interview kaldte han præsidenten for sit »idol« og sagde, at han var »klar til at dø for ham«.

Udmeldingen om at træde tilbage bliver da også kædet sammen med det forestående valg i Rusland, som skal løbe af stablen i marts 2018. Putin har endnu ikke officielt meldt sit kandidatur, men det forventes at ske inden længe.

Ifølge en række analytikere, som har udtalt sig til The Guardian, kan Putins alliancer med mænd som Kadyrov blive udnyttet og brugt mod ham i valgkampen. Derfor kan det virke som en måde at forhindre en potentiel kritik på, hvis Kadyrov går af nu.

Tvivl om udmelding

Der hersker dog også tvivl om, hvorvidt Kadyrov overhovedet har tænkt sig at gå af. Det er nemlig ikke første gang, han kommer med sådanne udmeldinger.

I februar 2016 erklærede han i et kort tv-interview, at hans tid var forbi. Det skete på årsdagen for mordet på Boris Nemtsov, oppositionsleder og åbenmundet kritiker af Putin, som fem tjetjenere er blevet arresteret og dømt for. Flere har påpeget, at mindst to af dem var tæt på Kadyrov. 

Mordet var ifølge nogle iagttagere udtryk for en åben magtkamp mellem Kadyrov på den ene side og sikkerhedstjenesten FSB på den anden.

I interviewet med Rossiya 1 i den forgange uge meddelte den tjetjenske leder, at de fem tjetjenere var uskyldige.

»Jeg er mere end sikker på, at de ikke havde noget som helst med det at gøre,« sagde han.

Sidste år blev der spekuleret i, om Putin havde mistet tålmodigheden med den brutale tjetjenske leder, og mange kædede hans udmelding om at træde tilbage sammen med mordet på Nemtsov.

Men der kom ingen handling fra Kreml, som pegede i retning af, at man ønskede at gøre Kadyrovs udsagn til virkelighed. Kort tid efter mordet fik han da også tildelt en medalje for »effektivt arbejde« af Putin.

Andre pegede på, at Kadyrov have en interesse i at forlænge sin embedsperiode eller i at få Moskva til at blive ved med at poste penge i genopbygningen af Tjetjenien. Den sidste del af spekulationerne er der også sparket gang i i denne omgang.

Ifølge The Moscow Times og Radio Free Europe skal mandagens interview ses som led i et magtspil med Kreml, hvor Kadyrov ønsker flere privilegier, offentlig opbakning og ekstra økonomiske midler.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu