Nyhed
Læsetid: 2 min.

Trump vil sende 60.000 haitianere hjem

Efter jordskælvet i Haiti i 2010 fik 60.000 ulovligt bosiddende haitianere i USA lov til at blive under en lov om midlertidig beskyttelse. Siden har de fået 30.000 amerikanske børn. Nu siger Trump-regeringen, at deres ophold er forbi. Men Haiti er ikke parat til at modtage dem
Udland
2. december 2017

Under præsident Donald Trump kan immigranter ikke forvente megen barmhjertighed.

Lov er lov, lyder regeringens devise.

I sidste uge gav Sikkerhedsministeriet 60.000 haitianere besked på, at deres midlertidige ophold i USA vil blive endeligt afsluttet i sommeren 2019. Halvdelen har boet og arbejdet i otte år eller længere i Florida; resten i Boston og New York.

Det drejer sig om haitianere, der kom til USA og blev ulovligt i landet inden det ødelæggende jordskælv i deres hjemland i 2010, som krævede mellem 200.000 og 300.000 liv og gjorde 1,5 mio. hjemløse. Kort efter naturkatastrofen modtog de 60.000 haitianere midlertidig beskyttelse mod tvangsudsendelse, som Obama-regeringen forlængede flere gange.

Nu har præsident Trumps fungerende sikkerhedsminister, Elaine Duke, besluttet, at genopbygningen er kommer så langt, at Haiti – det fattigste land på den vestlige halvkugle – er rede til at tage imod de 60.000 mennesker ledsaget af 30.000 børn, der er født i USA.

Haiti ikke klar

Under et møde i Miami med daværende sikkerhedsminister John Kelly (i dag Trumps stabschef) og vicepræsident Mike Pence i sommers sagde præsident Jovenel Moïse, at Haiti ikke er rede til at modtage så mange mennesker.

Floridas delegation af demokratiske og republikanske kongrespolitikere har søgt at overtale Trump-regeringen til at undgå at overbebyrde Haiti med de 60.000 tilbagevendende borgere, og de 30.000 børn, der skal indsluses i skolesystemet. Overførslen vil ydermere medføre et tab af indtægter fra haitianske immigranters jævnlige pengeoverførsler til slægtninge i Haiti.

De berørte haitianske immigranter fik allerede sidste sommer en stærk fornemmelse af, at Trump-regeringen næppe ville følge Obamas humanitære linje og lade dem blive. Dette efterår har flere tusinde derfor rejst i busser og taxaer til USA’s nordøstlige grænse for at søge asyl i den fransktalende canadiske provins Quebec. Rapporter har beskrevet familier med børn vandre over grænsen i mørke.

Efter Sikkerhedsministeriets ordre forventes strømmen af haitianske flygtninge til Canada at vokse.

El Salvador og Honduras

Haiti er den næststørste befolkningsgruppe i USA, der har nydt en særlig beskyttelsesstatus. Efter en ødelæggende tropisk orkan i 1998 blev 2.500 nicaraguanere og 58.000 honduranere givet beskyttelse mod deportation. Nicaraguanerne har fået ordre til at forlade USA inden februar 2019.

Situationen i Honduras vurderes endnu ikke at være moden til at modtage honduranerne; af hvilke mange har voksne børn. Sikkerhedsministeriet vil først tage stilling til det næste forår.

Salvadoranere er den største gruppe med 200.000 mennesker. De fik lov til at blive i USA efter et jordskælv i 2001, der kostede 500 mennesker livet og ødelagde flere hundredetusinde boliger. De vil i denne måned få at vide, om de skal tilbage til El Salvador efter 17 års ophold eller længere i USA.

Loven om midlertidig beskyttelse blev vedtaget i 1990 under præsident George H.W. Bush. Det er næsten umuligt for beskyttede personer at søge om dispensation, hvis regeringen vurderer, at deres hjemland er parat til at modtage dem. Både El Salvador og Honduras er plaget af narkokrige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Trump-regeringen vil altså udvise 30.000 US-amerikanske statsborgere, der ikke har begået kriminalitet af nogen art.....

Frede Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar