Læsetid: 4 min.

Trump ventes at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad

I en tale i aften kl. 19 dansk tid ventes det, at USA's præsident vil bryde med en tradition, der går tilbage til den jødiske stats grundlæggelse i 1948: At fredsforhandlinger mellem Israel og palæstinenserne skal afgøre Jerusalems status. Men efter alt at dømme har Trump opgivet at genopstarte fredsprocessen
Donald Trump ventes i dag at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. 

Donald Trump ventes i dag at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. 

Debbie Hill

6. december 2017

Præsident Donald Trump ventes i dag på USA’s vegne at anerkende Israels indlemmelse af Øst-Jerusalem i Israel efter Seksdageskrigen i 1967, erklære den hellige by for Israels hovedstad og bebude flytningen af den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Vest-Jerusalem.

Siden præsident Harry Truman anerkendte den jødiske stat i 1948, har USA’s ambassade ligget i Tel Aviv. I 1995 vedtog USA’s kongres en lov, der pålægger præsidenten at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad, men siden dengang har alle præsidenter hvert halve år underskrevet en dispensation, der lader USA’s ambassade forblive i Tel Aviv, indtil en fredsaftale er indgået.

Ifølge Oslo-aftalen vil Jerusalems endelige status først blive afgjort i forbindelse med dannelsen af en palæstinensisk stat. Indtil krigen i 1967 tilhørte Vest-Jerusalem Israel og Øst-Jerusalem Jordan. Efter Israels annektering har 200.000 israelere bosat sig i Øst-Jerusalem og dets opland.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Er det mon svigersønnens geniale idé? Ham, Trump betegnede som "den perfekte fredsmægler i mellemøstkonflikten"

Trump er en Pandoras æske af ulykker.

/O

Torben Arendal, Karsten Lundsby og Johanna Haas anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Jeg har en idé om de sunniarabere som der henvises til i afsnit 6. Dem, som opfatter USA som en fredsmægler – den eneste stormagt, der kan aftvinge Israel indrømmelser.

Det må sunni-diktatorene..og ikke sunni-befolkningerne.

Philip B. Johnsen

USA og biblen, de økonomiske, geopolitiske interesser og Gud.

Når der lovgives og regeres med flertal i senatet og kongressen, af de religiøse funderede i USA, der helt overordnet set opfatter mennesket, som værende jordens herskere, med absolut magt over naturen, så er demokratiske valgte politikkere af anden opfattelse, end den tonegivende kristne religiøse og ‘økonomiske religøse’ funderede, revnende ligegyldige, der er ingen form for mindretals garanti.

De kristne religiøse og økonomiske religøse funderede, de deler da ud af gaverne til alle også ikke religiøse funderede, alle bevare retten til, at mene hvad man vil, men viljen til forandring, den ligger i USA's lomme med Gud og In God We Trust (Vi stoler på Gud), der er USA's nationale motto, det blev ved lov vedtaget af Kongressen i 1956.

Men hov vil nogen sikker nu tænke, USA er da om nogen i denne verden, garant for den frie vilje, kapitalisme og frihed, en hver er sin egen lykkes smed, det kunne næsten lyde som om amerikanere ikke mente noget med deres frihed, men det gør 50% af amerikanerne, med Gud i centrum og økonomisk religiøsitet uden videnskab, som grundlag, kun langt under 50% af amerikanerne er demokratisk funderet med videnskab i centrum for deres verdensopfattelse.

Gud har givet mennesket jorden og alt på jorden, til mennesket 'Gud skabte mennesket skabt i sit billed'
Første Mosebog 26-27-28

Det er denne tilgang til verden, der vanskeliggør kritik af kapitalisme, klimaforandringer mm. og giver USA's Gud's givende ret, til at regere verden, Gud danner det fundamentalistiske grundlag, for den liberale tilgang til kapitalisme med Gud og ikke videnskab og fakta, med tro på Gud og hvor mennesker er over naturen.

Israel.
Israel og bosættelserne i Palæstina, bør ses i lyst af tro på Gud ikke videnskab, hvor Biblen fortæller om det lovede land, landet ‘Storisrael’, som er givet det jødiske folk ifølge Biblen Ezekiel 47,13–20 og fjerde Mosebog 34, ‘løftet om Storisrael.'

Storisrael nutids Libanon, Vestbredden, Gazastriben, Israel og dele af Syrien.

Philip B. Johnsen

Gud og mennesket, der tror på Gud.
Fremmedfjendtlig agenda, den økonomiske overklasse og den politiske magt.
Nedarvet og rodfæstet slaveejer mentalitet, med tilhørende manglende empati.

Virker det bekendt, er det sansynligvis ikke noget tilfælde.