Nyhed
Læsetid: 4 min.

Trump ventes at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad

I en tale i aften kl. 19 dansk tid ventes det, at USA's præsident vil bryde med en tradition, der går tilbage til den jødiske stats grundlæggelse i 1948: At fredsforhandlinger mellem Israel og palæstinenserne skal afgøre Jerusalems status. Men efter alt at dømme har Trump opgivet at genopstarte fredsprocessen
Donald Trump ventes i dag at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. 

Donald Trump ventes i dag at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. 

Debbie Hill

Udland
6. december 2017

Præsident Donald Trump ventes i dag på USA’s vegne at anerkende Israels indlemmelse af Øst-Jerusalem i Israel efter Seksdageskrigen i 1967, erklære den hellige by for Israels hovedstad og bebude flytningen af den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Vest-Jerusalem.

Siden præsident Harry Truman anerkendte den jødiske stat i 1948, har USA’s ambassade ligget i Tel Aviv. I 1995 vedtog USA’s kongres en lov, der pålægger præsidenten at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad, men siden dengang har alle præsidenter hvert halve år underskrevet en dispensation, der lader USA’s ambassade forblive i Tel Aviv, indtil en fredsaftale er indgået.

Ifølge Oslo-aftalen vil Jerusalems endelige status først blive afgjort i forbindelse med dannelsen af en palæstinensisk stat. Indtil krigen i 1967 tilhørte Vest-Jerusalem Israel og Øst-Jerusalem Jordan. Efter Israels annektering har 200.000 israelere bosat sig i Øst-Jerusalem og dets opland.

USA vil imidlertid næppe blive den første fremmede stat til at placere sin ambassade i Jerusalem, selv om alle andre lande på nuværende tidspunkt har deres ambassade i Tel Aviv. I april anerkendte Rusland nemlig Vest-Jerusalem som Israels hovedstad og planlægger snart at flytte sin ambassade dertil fra Tel Aviv.

I sin tale i dag ved 19-tiden dansk tid vil præsident Trump muligvis bedyre, at USA’s ambassade vil komme til at ligge i Vest-Jerusalem. Han vil efter sigende understrege, at beslutningen ikke ændrer USA’s syn på Øst-Jerusalem som et helligt sted for muslimer – her findes al Aqsa-moskéen og Haram al-Sharif (Tempelbjerget) – og at bydelens fremtidige status skal afgøres under fredsforhandlingerne.

Umiddelbart ligner USA’s beslutning altså Ruslands. Men der er en væsentlig forskel mellem de to stormagter. USA anser sig selv og opfattes i sunniarabiske lande som en fredsmægler – den eneste stormagt, der kan aftvinge Israel indrømmelser.

Valgløfter skal opfyldes

Trumps initiativ kommer som en overraskelse. Ifølge en briefing med højststående repræsentanter for hans regering tirsdag skyldes det dels hans ønske om at opfylde et valgløfte, dels det forhold at Israels regering og højesteret ligger i Jerusalem, så hvorfor ikke rette sig ind efter »virkeligheden«?

Trump skulle desuden være frustreret over, at hans svigersøn Jared Kushner – der arbejder som udsending til Mellemøsten – endnu ikke har formået at gøre fremskridt i sin rolle som fredsmægler.

Ligesom i andre sager som udtrædelsen af Paris-aftalen og frihandelsaftalen med Stillehavslandene lægger præsident Trump stor vægt på at opfylde sine valgløfter.

Under valgkampen lovede han det konservative og proisraelske jødiske samfund i USA – ikke mindst rige jødiske donorer som Sheldon Adelson – samt de langt mere talstærke evangeliske kristne vælgere at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

I USA bliver Trumps udspil stærkt kritiseret af Mellemøsteksperter. USA’s tidligere ambassadør Martin Indyk: »Jerusalems status er alt for følsom at pille ved. Trump kan prøve så meget han vil at forebygge de ødelæggende konsekvenser, men det vil ikke lykkes ham.«

Barack Obamas ambassadør Ben Shapiro frygter negative følger for fredsprocessen, der har ligget på is, siden tidligere udenrigsminister John Kerry måtte opgive sine stort set egenhændige bestræbelser på at finde en fællesnævner mellem israelere og palæstinensere.

»Det er i orden at lægge ambassaden i Vest-Jerusalem. Det afgørende er at koble denne beslutning sammen med en udmelding om, at USA forventer, at fredsaftalen vil lade palæstinenserne få deres hovedstad i Øst-Jerusalem eller i hvert fald i dele af Øst-Jerusalem,« skriver Shapiro i en række tweets.

'Grov provokation'

I konservative jødiske kredse i USA bliver udspillet mødt med begejstring.

»Det er på tide. Enhver kan indse, at vi intet har opnået i fredsforhandlingerne ved at lade ambassaden blive i Tel Aviv, siden Kongressen vedtog at flytte den til Jerusalem i 1995,« siger Morton Klein, der er formand for Zionist Organization of America.

Den liberale jødiske lobbygruppe, J-Street, advarer i en udtalelse fra formand Jeremy Ben-Ami, at især Jordan og Saudiarabien vil komme i klemme. Begge lande er nære allierede af USA. Jordans kong Abdullah har tilbragt hele sidste uge i Washington, D.C. i et forsøg på at standse Trump.

Kong Abdullah kritiserede i går gennem sin talsmand Trumps beslutning. Saudiarabiens kong Salman bin Abdul Aziz skal ifølge Saudi Press Agency have advaret Trump i en telefonsamtale om, at »sådant et skridt er farligt … og vil blive opfattet af muslimer i hele verden som en grov provokation.«

EU-landene tager også kraftigt afstand fra Trumps proisraelske skridt.

»Vi mener, at denne type handlinger absolut bør undgås. Kun gennem forhandlinger kan Jerusalems status som hovedstad for begge stater blive afgjort,« sagde EU’s udenrigschef Federica Mogherini tirsdag under en pressekonference med USA’s udenrigsminister Rex Tillerson.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan sagde tirsdag, at »Jerusalem er en rød linje for muslimer« og truede med at lægge Tyrkiets diplomatiske forbindelser til Israel på is.

I Ramallah på Vestbredden reagerede den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas med vrede. I en telefonsamtale med Trump kaldte han USA’s anerkendelse af Jerusalem »uacceptabel«. Ifølge hans talsmand advarede Abbas Trump mod »de farlige konsekvenser for fredsprocessen og sikkerhed og stabilitet i Mellemøsten«.

PLO-talskvinde Hanan Ashrawi kommenterede: »Dette her er enden på en tostatsløsning.«

Palæstinensiske ledere på Vestbredden og i Gaza opfordrede befolkningen til at protestere i, hvad de kaldte »tre dage med vrede« såvel som til demonstrationer ved amerikanske og israelske ambassader rundt omkring i verden.

USA’s ambassader er blevet bedt af Trump-regeringen om at forberede sig på demonstrationer og muligvis optøjer.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er det mon svigersønnens geniale idé? Ham, Trump betegnede som "den perfekte fredsmægler i mellemøstkonflikten"

Trump er en Pandoras æske af ulykker.

/O

Torben Arendal, Karsten Lundsby og Johanna Haas anbefalede denne kommentar

Jeg har en idé om de sunniarabere som der henvises til i afsnit 6. Dem, som opfatter USA som en fredsmægler – den eneste stormagt, der kan aftvinge Israel indrømmelser.

Det må sunni-diktatorene..og ikke sunni-befolkningerne.

Philip B. Johnsen

USA og biblen, de økonomiske, geopolitiske interesser og Gud.

Når der lovgives og regeres med flertal i senatet og kongressen, af de religiøse funderede i USA, der helt overordnet set opfatter mennesket, som værende jordens herskere, med absolut magt over naturen, så er demokratiske valgte politikkere af anden opfattelse, end den tonegivende kristne religiøse og ‘økonomiske religøse’ funderede, revnende ligegyldige, der er ingen form for mindretals garanti.

De kristne religiøse og økonomiske religøse funderede, de deler da ud af gaverne til alle også ikke religiøse funderede, alle bevare retten til, at mene hvad man vil, men viljen til forandring, den ligger i USA's lomme med Gud og In God We Trust (Vi stoler på Gud), der er USA's nationale motto, det blev ved lov vedtaget af Kongressen i 1956.

Men hov vil nogen sikker nu tænke, USA er da om nogen i denne verden, garant for den frie vilje, kapitalisme og frihed, en hver er sin egen lykkes smed, det kunne næsten lyde som om amerikanere ikke mente noget med deres frihed, men det gør 50% af amerikanerne, med Gud i centrum og økonomisk religiøsitet uden videnskab, som grundlag, kun langt under 50% af amerikanerne er demokratisk funderet med videnskab i centrum for deres verdensopfattelse.

Gud har givet mennesket jorden og alt på jorden, til mennesket 'Gud skabte mennesket skabt i sit billed'
Første Mosebog 26-27-28

Det er denne tilgang til verden, der vanskeliggør kritik af kapitalisme, klimaforandringer mm. og giver USA's Gud's givende ret, til at regere verden, Gud danner det fundamentalistiske grundlag, for den liberale tilgang til kapitalisme med Gud og ikke videnskab og fakta, med tro på Gud og hvor mennesker er over naturen.

Israel.
Israel og bosættelserne i Palæstina, bør ses i lyst af tro på Gud ikke videnskab, hvor Biblen fortæller om det lovede land, landet ‘Storisrael’, som er givet det jødiske folk ifølge Biblen Ezekiel 47,13–20 og fjerde Mosebog 34, ‘løftet om Storisrael.'

Storisrael nutids Libanon, Vestbredden, Gazastriben, Israel og dele af Syrien.

Philip B. Johnsen

Gud og mennesket, der tror på Gud.
Fremmedfjendtlig agenda, den økonomiske overklasse og den politiske magt.
Nedarvet og rodfæstet slaveejer mentalitet, med tilhørende manglende empati.

Virker det bekendt, er det sansynligvis ikke noget tilfælde.

Idioten har gjort det.

/O