Læsetid: 3 min.

Trumps anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad er en leg med ilden

At flytte USA’s ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem er et farligt brud med den internationale konsensus om ikke at anerkende Israels annektering af Østjerusalem. Det risikerer at udløse en ny intifada
Den amerikanske præsident Donald Trump byen anerkender Jerusalem som Israels hovedstad på trods af generel international modvilje - og at et eventuelt fremtidigt Palæstina også anser byen som deres hovedstad.

Den amerikanske præsident Donald Trump byen anerkender Jerusalem som Israels hovedstad på trods af generel international modvilje - og at et eventuelt fremtidigt Palæstina også anser byen som deres hovedstad.

Adel Hana

7. december 2017

Af alle de spørgsmål, der splitter israelere og palæstinensere i den vedvarende mellemøstkonflikt, er ingen knast så følsom som Jerusalems status. Den hellige stad har været en central anstødssten i årtiers fredsbestræbelser.

Nu truer Donald Trumps anerkendelse af byen som Israels hovedstad – symbolsk markeret ved den bebudede flytning af USA’s ambassade dertil fra Tel Aviv – med at smadre en årelang international konsensus om spørgsmålet. Det kan få uoverskuelige og potentielt farlige konsekvenser i form af voldelige modreaktioner og endnu større uforsonlighed mellem parterne. 

Trumps skridt vil blive hilst velkommen i Israel, hvor man rutinemæssigt betegner byen med de mange jødiske, muslimske og kristne helligdomme som sin »forenede og evige« hovedstad. Men Jerusalems historie er uadskilleligt sammenflettet med den større konflikt.

For 70 år siden – under den voldelige afslutning på det britiske mandatstyre – da FN stemte for at opdele Palæstina i en jødisk og en arabisk stat, blev Jerusalem defineret som en separat entitet under international observation.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer