Læsetid: 3 min.

Trumps stunt om Jerusalem kan ændre den politiske dynamik

Oppositionen til den upopulære præsident for Det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas, arbejder på at indkalde PLO’s øverste organ med henblik på at annullere Oslo-aftalerne
’Den såkaldte fredsproces (mellem Israel og Palæstine, red.) har længe været totalt lammet,’ siger Barghouti til den tyrkiske avis Hurriyet, ’men måske har Trumps erklæring vækket folk til erkendelsen af, at Israel har aflivet Oslo-aftalerne fuldstændigt.’

’Den såkaldte fredsproces (mellem Israel og Palæstine, red.) har længe været totalt lammet,’ siger Barghouti til den tyrkiske avis Hurriyet, ’men måske har Trumps erklæring vækket folk til erkendelsen af, at Israel har aflivet Oslo-aftalerne fuldstændigt.’

Mahmoud Ibrahim

19. december 2017

Reaktionen på USA’s ensidige anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad antager karakter af langstrakt rekyl, der kan skabe ny, politisk dynamik i konflikten mellem Israel og palæstinenserne. 

Ikke på grund af de omgående fordømmelser af beslutningen i EU og FN, ej heller efter sidste uges topmøde i OIC (Organisationen af Islamiske Lande) i Istanbul, hvis betydning de to USA-allierede, islamiske sværvægtere, Saudi-Arabien og Forenede Arabiske Emirater, understregede ved at sende ligegyldige funktionærer.

Topmødet mundede ud i en form for kontraanerkendelse af det arabiske Østjerusalem som ’Palæstinas hovedstad’, fulgt op af værten, præsident Erdogans annoncering af en snarlig tyrkisk ambassade i bydelen.

For Erdogan er Jerusalem både indenrigs- og symbolpolitik, der kan polere hans image som ledende muslimsk statsmand, uanset at de bombastiske meldinger ikke bliver til virkelighed i hverken hans eller de øvrige OIC-statsledernes levetid.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Torben K L Jensen
  • Olaf Tehrani
  • Eva Schwanenflügel
Erik Karlsen, Torben K L Jensen, Olaf Tehrani og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mogens Ankersen

Var der en fredsprocess som gik ud på andet end stille annektering og fortsat bosættelse?