Baggrund
Læsetid: 2 min.

Tusinder af russiske lejesoldater kæmper i Syrien

Tabstallene vokser i Kremls krig i Syrien, men det forties, fordi mange af de faldne ikke er regulære soldater, men ’private operatører’
Udland
16. december 2017

Kun 23 år blev Ivan Slisjkin, en ung russisk mand fra Ozyorsk i Ural-regionen – en syrisk snigskyttekugle blev hans skæbne – men intetsteds i de officielle russiske tabstal over faldne i Ruslands kamp mod Islamisk Stats krigere figurerer hans navn.

Han var nemlig en privat operatør, der arbejdede for det såkaldte Wagner-kompagni, som Ruslands regering ikke taler om.

Det fremgår af en historie fra det lokale nyhedsmedie Znak.com, citeret af nyhedsbureauet Associated Press. Slisjkins motiv til at melde sig som lejesoldat var ifølge hans efterladte pengebekneb.

Ifølge webmediet Fontanka, hvis redaktion har til huse i Sankt Petersborg, skal der være mindst 3.000 russiske lejesoldater på kontrakt i Syrien, og de første af dem skal være blevet indsat i 2015, flere måneder før Ruslands militære intervention i landet bidrog til at vende krigslykken i det syriske Assad-regimes favør.

Allerede i 2011 gav Vladimir Putin grønt lys for, at private operatører kunne tjene som en slags uofficielle hjælpetropper:

»Jeg mener, at sådanne kompagnier er en måde, hvorpå man kan sikre de nationale interesser uden statens direkte deltagelse,« udtalte han dengang. 

Men det er først inden for de seneste år med krigene i Ukraine og Syrien, at Moskva er begyndt at gøre mere udstrakt brug af denne mulighed.

Officielt er det strafbart under russisk lov at lade sig hverve som lejesoldat, men den politiske nødvendighed har for længst overtrumfet lovparagraffer.

Manglende entutiasme

Officielt er det russiske tabstal i Syrien på 41, men derudover er 73 russiske lejesoldater også blevet dræbt i kamp – et tal, som Fotanka har afdækket gennem en aktindsigt i Wagner-kompagniets hvervepapirer og opgørelser. 

»Det russiske folk er ikke begejstret over et russisk imperium, hvis det betyder, at deres drenge skal komme hjem i ligposer. Der er tydeligvis en mangel på entusiasme over for denne konflikt,« siger Mark Galeotti, en forsker ved Institute of International Relations in Prague, som AP har talt med.

»Med Wagner-kompagniet har de en styrke, de kan indsætte – og når de lider tab, behøver det ikke at blive meddelt nogen steder,« siger Galeotti. 

De 3.000 russiske lejesoldater skal ses i forhold til, at Rusland officielt har indsat 4.300 regulære soldater i den syriske kampagne ifølge tal fra det russiske forsvarsministerium.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her