Læsetid: 7 min.

Ukrainsk medie erklærer krig mod fake news: ’Det her er frontlinjen’

Det ukrainske medie Stop Fake afslører og korrigerer de russiske fake news, som USA og Europa i stigende grad oplever konsekvenserne af, men som har været hverdag i Ukraine siden annekteringen af Krim og konflikten i Østukraine. Stop Fake er den nødvendige journalistiske reaktion på Ukraines tilstand, mener mediets chefredaktør
Margo Gontar får lagt makeup, mens Marko Suprun retter sine briller til i baggrunden. Marko Suprun og Margo Gontar er værter på det ukrainske medie Stop Fake, der kæmper mod russiske fake news.

Margo Gontar får lagt makeup, mens Marko Suprun retter sine briller til i baggrunden. Marko Suprun og Margo Gontar er værter på det ukrainske medie Stop Fake, der kæmper mod russiske fake news.

Sille Veilmark

18. december 2017

KIJEV – »Misinformationen stopper aldrig, og det gør vi heller ikke. Velkommen til Stop Fake. Stedet, hvor vi rydder ud i falske nyheder om Ukraine. Så lad os komme i gang.«

Marko Suprun gennemgår de første linjer i sit manuskript til dagens videooptagelser, som foregår i et lavloftet kælderrum under Østeuropas ældste universitet, Kyiv-Mohyla Akademi, i Ukraines hovedstad Kiev. Her fungerer få kvadratmeter som sminkerum, nyhedsstudie og redigeringslokale i ét.

Til dagligt er kælderen de journaliststuderendes, men hver søndag optager det knap fire år gamle ukrainske medie Stop Fake sine nyhedsudsendelser her.

Stop Fake blev sat i verden i kølvandet på Maidan-opstanden i 2014. Ambitionen var at afsløre, dissekere og korrigere de russiske fake news, der i stadigt højere grad udfordrer vestlige valghandlinger og mediebilleder, og som har gennemsyret det ukrainske medielandskab siden Ruslands annektering af Krim og konflikten i Østukraine.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Peter Madsen

Jeg undrer mig over Informations enøjede dækning af konflikten i Ukraina.
Det er jo en ulykkelig borgerkrig i et land, hvor nationaliteter og sprog er blandt sammen gennem mange år ikke alene i Sovjettiden, men mange år før. Og der er jo ukrainske borgere som et ukrainere af afstamning og som taler ukrainsk, men der er også en stor gruppe af Ukrainere som er af russisk afstamning og som har russisk som modersmål, særligt i de østlige områder og på Krim. Og når Fake News folkene taler om at præsidenten efter forfatningen skal beskytte ukrainerne, så gælder det alt også det russisk talende mindretal af Ukrainske borgere, Det gør han så øjensynlig ikke, tværtimod så forbyder man russiske talende medier, partier, organisationer og uddannelser. Det rimer ikke med værdier i uafhængige vestlige medier og EUs standarder for borgernes rettigheder i medlemslande og lande som de samarbejder med. Det er forståeligt og giver mening at der er store modsætninger mellem de forskellige sprog og nationale grupper i Ukraina, men uafhængige vestlige medier og EU landene i Europa, burde arbejde for forsoning og lige rettigheder til alle borgere i Ukraina uanset national oprindelse og sprog, og for den sags skyld i flere de gamle sovjetrepublikker, hvor problemerne har samme karakter. Der er også grund til at huske at det højt besungne Maidan oprør, uanset sympatier eller det modsatte, reelt var et statskup mod en lovligt valgt præsident og regering.

Michael Kongstad Nielsen, Inger Lerstrup, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Jacob Jensen, Lars Pilegård, Hans Aagaard og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

det er muligt at præsidenten var blevet valgt, men når man er bund korrupt, og sidenhen mister opbakning blandt store dele af befolkningen, og nægter at gå af så er spørgsmålet hvor legitim en statsleder han så reelt er.

Mogens Ankersen

Putin er ikke valgt efter demokratisk standard. Det kan blankt afvises da oppositionen bliver forfulgt, myrdet, forbudt, ikke må demonstere eller samles og bliver hængt ud i statskontrollerede Putin-medier.

Ingen kan undre sig over at Russerne ikke forstår demokrati for de har aldrig haft demokrati.

Jens Peter Madsen, russiske talende medier, partier, organisationer er ikke forbudt i Ukraine - der er indført en lov som siger at minimum 25% af en kanals sendeflade skal være på Ukrainsk ( musik, film m.m). Jeg ved ikke om du nogen sinde har set Ukrainsk TV, i så fald vil du også vide at russiske film er forsynet med ukrainske undertekster og omvendt. Hvis du der imod tager en tur til Krim, vil du opleve at Ukrainsk er blevet forbudt - måske du skulle undersøge sagen inden du kommer med kritik af landet.
Jeg kan oplyse dig om at mange af os taler russisk i Sumy og at ingen ser ned på os af den grund, i Ukraine kan du godt tale russisk uden at blive anholdt ( da en pæn del af den østlige befolkning har dette som 1. sprog,

Thomas Bindesbøll, Mogens Ankersen og Peter Frost anbefalede denne kommentar
Mogens Ankersen

Jens Peter Madsen. Nu skal du heller ikke glemme at Krim var og er anerkendt som værende Ukrainsk. Russerne har intet legitimt krav på øen uanset hvad Catharina ghorde for 200 år siden. Om noget burde Krimtartarerne have lov til at vende tilbage. Du har måske glemt at Stalin forflyttede dem alle i etnisk udrensning og flyttede etniske russere ind. Russerne i øst-Ukraine må indfinde sig med at bo i Ukraine eller flytte til Rusland. Det samme gælder deres mindretal i Estland og Letland. De er fri til at flytte til Rusland hvis de ikke vil være hvor de er.